Krompir ali ostanke cmokov lahko zmešate z drobno narezano pečenko ali drugimi ostanki mesa, umešate jajce in dobite okusno krompirjevo jed. Foto:
Krompir ali ostanke cmokov lahko zmešate z drobno narezano pečenko ali drugimi ostanki mesa, umešate jajce in dobite okusno krompirjevo jed. Foto:
Špageti
Ostanek špagetov lahko brez težav znova uporabite za novo jed. Foto: BoBo

Tudi kruha ne mečite v smeti, saj ga lahko porabite za drobtine, dodate k solati ali pripravite popečene kruhke. Kot dodatek jedem dodate nariban sir, ki popestri okus. Nepopite pijače pa lahko uporabite namesto vode v pecivih ali na vrtu.

Kako lahko porabite testenine, riž ali krompir?
Krompir ali ostanke cmokov lahko zmešate z drobno narezano pečenko ali drugimi ostanki mesa, umešate jajce in dobite okusno krompirjevo jed. Lahko pa naredite krompirjeve polpete, tako da zmešate krompir z jajcem, dodate sol, poper, česen, peteršilj in nasekljate čebulo. Oblikujte polpete in jih ocvrite. Za krompirjevo juho pretlačite krompir, dodajte jušno osnovo, zelišča in žlico kisle smetane. Za narastek lahko dodate parmezan, vendar ga prej zmehčajte z mlekom ali smetano, da se vam ne prismodi.

Testeninam, ki so vam ostale, lahko dodate šunko, jajca, zelenjavo ali kaj drugega. Narežete čebulo in šunko na trakove ali kocke, prepražite in dodajte testenine. Vmešajte še jajce, solite in poprajte ter jed popestrite z zelišči. Poleti lahko naredite iz testenin solato s tuno in dodate narezane kumarice. Začinite s kisom, olivnim oljem, soljo in poprom. Solate iz testenin, riža ali krompirja imajo še boljši okus, če jih pustite nekaj časa počivati.

Ostanke riža pa lahko porabite za rižoto malo drugače, tako da dodate mleto meso in šunko, čebulo in začimbe po okusu. Vse skupaj lahko prepražite na sezamovem olju in dodate sojino omako. Lahko pa pripravite tudi riževe palačinke, tako da ostanek riža zmešate z moko, mlekom in jajci ter spečete. Postrežete lahko s cimetom, sladkorjem ali marmelado.

Zelenjavo porabite za juhe ali zelenjavni pire
Če vam ostane zelenjava, v plasteh naložite najprej zelenjavo, zatem krompir ali testenine in prelijte s smetano ali bešamelom. Potresite s sirom in specite. Lahko pa naredite zelenjavni pire, tako da na kocke narezano zelenjavo pogrejete z nekaj jušne osnove, pretlačite in dodajte mleko, da bo pire kremast. Na koncu še začinite.

Iz kruha naredite priloge ali drobtine
Žemlje lahko zmehčate v jušni osnovi ali mleku in uporabite v mesnih cmokih ali polpetih iz mletega mesa. Lahko pa iz suhega kruha pripravite popečene kruhke za solate ali juhe, ki jih narežete na trakove ali kocke ter prepražite na olju. Po želji jim lahko dodate čebulo, oreške ali parmezan, da izboljšate okus. Poleti si lahko pripravite solato, tako da kruh narežete na kocke in dodate paradižnik, čebulo, papriko in olivno olje ter vinski kis. Suh kruh lahko s strgalom naribate v drobtine.

Meso porabite za solato, iz sira naredite fondi
Če vam ostane meso, ga lahko naslednji dan postrežete s solato, ki ji dodate balzamični kis, ter ji izboljšate okus z orehi, pinjolami ali drugimi oreščki. Iz preostalega mesa lahko pripravite obaro, tako da dodate še zelenjavo. Če se vam v hladilniku nabira več različnih sirov, jih lahko daste skupaj, stopite in naredite fondi. Ravno tako lahko naredite sirno omako, tako da dodate česen, poper, sol in malo belega vina. V nobenem primeru pa ne pogrevajte rakov ali školjk.

Gazirane pijače porabite za peko peciva ali zalivanje
Če vam ostanejo sladke gazirane pijače, jih lahko uporabite za biskvite, pijače z okusom limone pa uporabite za sadje, da vam ne porjavi. Z napitki z okusom limone ali limete zalijte rože ali druge rastline na vrtu, saj bosta citronska kislina in sladkor pospešila rast rastlin. Tudi kokakole ne vrzite stran, ampak jo porabite za odstranjevanje rje s posode, ki jo čez noč namočite in zjutraj očistite. Odlična je tudi proti odstranjevanju mastnih madežev s perila, zato jo ob pranju dodajte v stroj.

Iz vina pripravite kis, pivo uporabite za marinade
Ostanke vina in šampanjca lahko uporabite za pripravo kisa. Vino nalijete v steklene kozarce in jih pokrijte z bombažno krpo, da preprečite nabiranje prahu in odženete insekte. Lahko pa belo ali rdeče vino zmešate s kisom in pripravite polivko za solato. Vino in druge alkoholne pijače lahko uporabite poleti in jeseni za mrčes, ki ga bo privabil vonj po sladkorju, zato se bo ujel v steklenico. Pivo lahko dodate testu za paniranje ali z njim pripravite marinado za meso, ki ga nameravate speči na žaru. Meso bo mehkejše in prijetnega okusa. S pivom lahko očistite tudi posodo, na kateri se nabere rja. O zdravilnih in uporabnih lastnostih piva pa si lahko več preberete v članku Zdravje, lepota, čistoča, past in fungicid v pivu. (o tem je pisala Simona Buh v članku Zdravje, lepota, čistoča, past in fungicid v pivu)

Kavo uporabite za peko slaščic ali za kompost
Tudi če ste skuhali preveč kave, je ni treba odliti v korito, saj jo lahko koristno uporabite: za peko peciva, ko namesto vode dodate kavo,- še posebej dobro se ujame s čokoladnimi biskviti,- ali za pripravo tiramisuja. Z ohlajeno kavo lahko zalivate tudi rože ali jo uporabite kot kompost: imeli boste odlično gnojilo.