Benetke želijo prepovedati kajenje na glavnih turističnih točkah
Benetke želijo glede na načrte župana uvesti območja, kjer bo kajenje popolnoma prepovedano. Med drugim bi kajenje prepovedali na območju Markovega trga in na mostu Rialto, kjer se zadržuje največ turistov.
Še eden v vrsti ukrepov proti posledicam množičnega turizma
Objavljeno: 4. september 2019 ob 21:47
Benetke - MMC RTV SLO, STA

Foto: Reuters

Glede na načrte beneškega župana Luigija Brugnara naj bi na bolj obljudenih območjih po mestu prepovedali kajenje na prostem. Lokali bi morali za kadilce urediti tudi posebne prostore, po mestu pa bi delili prenosne pepelnike.

Zaradi množičnega turizma imajo Benetke vse več težav z odpadki. Veliko težavo predstavljajo tudi cigaretni ogorki. Foto: AP

"Kadilce se bo tako spodbujalo k odgovornemu ravnanju s cigaretnimi ogorki," je dejal Brugnaro, ki sicer velja za strastnega kadilca cigar. Župan trenutno išče pokrovitelje za prenosne pepelnike. Zanimanje za načrte Brugnara pa je že izrazilo italijansko združenje za tobačne interese.

Županov predlog je sicer eden v vrsti ukrepov, s katerimi želijo beneške oblasti omiliti vpliv množičnega turističnega obiska. V zadnjem letu so bile uvedene strožje kazni za neprimerno vedenje turistov, turistične ladje so začeli preusmerjati v bolj oddaljena pristanišča, v prihodnosti pa se obeta tudi omejitev dnevnega vstopa turistov.

Po besedah župana je glavni cilj, da mesto postane prijaznejše za življenje meščanov in da se zmanjšajo izredni stroški z zbiranjem odpadkov in ohranjanjem bogate kulturne dediščine, ki jih ima mesto zaradi množičnega turizma.

M. Z.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj