Foto: Janko Humar
Foto: Janko Humar

Britansko združenje turističnih novinarjev (British Guild of Travel Writers) je na posebnem spletnem dogodku BGTW Big Reveal razglasilo zmagovalce, ki predstavljajo inovativne in izjemne projekte.

V kategoriji najboljši evropski turistični projekt (Best Europe Tourism Project) je zmagala pohodna pot Juliana Trail.

Nominiral jo je Rudolf Abraham, predstavil jo je kot odlično novo daljinsko pohodniško pot, ki vodi skozi osupljivo čudovite Julijske Alpe in daje poudarek na trajnosti turizma.

Pohodniška pot po Julijskih Alpah, poimenovana Juliana, je 330 kilometrov dolga pot. Razdeljena je na dvajset enodnevnih etap in je dobro označena, pohodnikom pa so na voljo tudi zemljevidi, vodnik in aplikacija za orientacijo.

Tudi National Geographic, Travel, Guardian, New York Times so Juliano v preteklosti uvrstili med najbolj izbrane selekcije tematskih poti na svetu.

Med finalisti so bili tudi tajni prostori v hotelu Jama, ki so jih po naključju odkrili konec leta 2016, ob tehničnem pregledu prenovljenega hotela Jama. Zgodbo tajnih prostorov je nominiral novinar angleškega medija The Telegraph John Malathronas, ki jih je opisal kot prvovrstno zgodovinsko izkušnjo skritih prehodov, gesel in zaščitenih telefonskih linij.