GURS: Najem kvadratnega metra stanovanja v Ljubljani 6,9 evra
Spodbudna gospodarska klima in ugodno financiranje: tema dvema dejavnikoma poznavalci pripisujejo največ zaslug za veliko povpraševanje po nakupu nepremičnin.
Po podatkih agencij je povprečna cena najema kvadratnega metra stanovanja v Ljubljani kar 12 evrov; najmanjša so najdražja.
Objavljeno: 22. maj 2018 ob 10:27
Ljubljana - MMC RTV SLO

Pri Stanovanjskem skladu Republike Slovenije v kratkem napovedujejo gradnjo več kot 1.000 stanovanjskih enot. Foto: BoBo

Spodbudna gospodarska klima in ugodno financiranje: tema dvema dejavnikoma poznavalci pripisujejo največ zaslug za veliko povpraševanje po nakupu nepremičnin.

Ponekod, predvsem v Ljubljani in na Obali, povpraševanje celo močno presega ponudbo. Višajo se tudi cene najema: v zadnjem letu so se po podatkih portala nepremicnine.net zvišale za slabih devet odstotkov.

Trenutno najvišja najemnina, objavljena na portalu nepremicnine.net, znaša 4.300 evrov na mesec za 250 kvadratnih metrov veliko duplex stanovanje na Viču v Ljubljani z več parkirnimi mesti v garaži. Najemnina po besedah Dušana Mitrovića, direktorja Urada za množično vrednotenje nepremičnin pri Geodetski upravi Republike Slovenije (GURS), kjer so prvič objavili podatke o razmerah na najemnem trgu, nekajkrat presega slovensko povprečje. "Povprečna najemnina na stanovanje na območju celotne Slovenije je 250 evrov na stanovanjsko enoto, najvišje cene oziroma najemnine so v Ljubljani, povprečno okoli 330 evrov." Prestolnici sledijo Domžale, Izola in Piran (300 evrov), Kranj, Nova Gorica in Koper (250), Novo mesto (220), Celje (210) in Maribor (200).

Realizirane najemnine verjetno višje
Na GURS-u predvidevajo, da so objavljeni podatki nižji od realiziranih višin najemnin. Razlog bi po Mitrovićevih besedah lahko bil visok davek od dohodka iz oddajanja nepremičnin v najem, ki je eden izmed najvišjih davkov pri nas. Na vprašanje, ali se najemodajalci izogibajo plačilu davka, odgovarja: "Prijave se izvajajo, ali je višina realno prava, je težko reči, saj v Sloveniji nimamo nobene sektorske zakonodaje, ki bi določala obveznost evidentiranja najemnin v nekem registru." Da so realizirane najemnine verjetno višje od podatkov, ki jih je objavil GURS, pravijo tudi na portalu nepremicnine.net, kjer sodeč po oglaševanih cenah na vrhu ni prestolnica. "Najvišje cene najema so v regiji Južna Primorska, dobrih 13 evrov na kvadratni meter, sledi Ljubljana z 12 evri, Severna Primorska z 11,4 evra, najnižje cene najema pa smo zasledili v Zasavju," pravi Barbara Kuzmanovski in dodaja, da so se najemnine v zadnjem letu opazno zvišale. "Povprečna cena za najem v Sloveniji je bila letos aprila devet evrov na kvadratni meter, v aprilu 2017 pa 8,4 evra na kvadratni meter, tako da so se cene najema v zadnjem letu povišale za 8,6 odstotka."

Ali rast cen nepremičnin napihuje nov balon?
Ko govorimo o nepremičninskem trgu, bi lahko Slovenijo razdelili na dve skupini: v prvi sta Ljubljana z okolico in Obala, v drugi vse druge regije. Tej delitvi sledijo tudi cene: "Najvišje prodajne cene stanovanj so v mestu Ljubljana, 2.325 evrov na kvadratni meter, sledi Južna Primorska z 2.113 evri, najnižje cene pa smo zaznali v zasavski regiji, kjer je treba za kvadratni meter v povprečju odšteti 745 evrov." Po podatkih GURS-a so najnižje cene nepremičnin tam, kjer gospodarstvo ni v vzponu. "Se pravi Goričko, Prekmurje, del Notranjske, Kozjanskega, Kočevske in podobna območja. Investitorji ne gradijo veliko v Mariboru, Trbovljah in Kočevju, ker je praktično zelo težko doseči ceno, ki bi pokrila stroške investicije," pravi Dušan Mitrović. Najvišja objavljena prodajna cena na portalu z največjo ponudbo nepremičnin pri nas, znaša 1.250.000 evrov za štirisobno stanovanje v centru Ljubljane. Trenutno najnižja cena pa je v Lenartu, kjer je garsonjera na prodaj za 16.500 evrov. Cene najbolj iskanih nepremičnin, torej tistih v Ljubljani, so tako po besedah Alena Komiča iz ABC nepremičnin že zelo blizu tistim pred krizo leta 2008. "Veliko manevrskega prostora navzgor ni več, sploh ko govorimo o bivalnih nepremičninah, torej stanovanjih in hišah." Mitrović kljub temu pravi, da se nov nepremičninski balon ne napihuje.

V dveh letih na stotine novih stanovanj
Povpraševanje po nepremičninah v Ljubljani je visokim cenam navkljub večje od ponudbe. Kot pravi Alen Komič, je ponudba bivalnih nepremičnin močno podhranjena. "Najbolj primanjkuje stanovanj, majhnih in srednje velikih hiš. Tudi novih stanovanj ni veliko, tako da je posel najbolj dinamičen na področju starih rabljenih stanovanj." Stanje naj bi se izboljšalo v prihodnjih dveh letih, ko bodo dokončane številne novogradnje. Bodo nove nepremičnine na trgu vplivale tudi na cene? "Če se bo ponudba povečala, bo to gotovo pomenilo velik pritisk na cene in zagotovo se bo pri cenah zgodila neka korekcija," pravi Komič in dodaja, da bi cilj države moral biti stremljenje k čim nižjim cenam, da bodo "ljudje lahko nekje bivali in normalno živeli". A rešitev je tudi v najemanju nepremičnin, kar je marsikje v tujini nekaj popolnoma običajnega, pri nas pa po besedah direktorja Stanovanjskega sklada Republike Slovenije (SSRS) Črtomirja Remca še iz nekih drugih časov prevladuje navada, da je treba nepremičnino imeti v lasti. "Ne le slovenska, to je očitno navada v vseh nekdanjih socialističnih državah, kjer so bila stanovanja družbena oziroma državna, nato pa je prišla privatizacija." Razmerje med lastniškimi in najemnimi stanovanji je v teh državah po Remčevih besedah 90 odstotkov proti 10 odstotkom, kar je neobičajno za normalne tržne razmere. "Ponekod je to 50-50, ponekod pa je razmerje celo obratno v korist najema," pravi Remec.

Bodo novogradnje znižale tudi cene najemnin?
Stanovanjski sklad v bližnji prihodnosti napoveduje veliko novih stanovanjskih objektov. "V lastnih projektih imamo več kot 1.000 stanovanj v Ljubljani, Mariboru in Kranju, med katerimi je tudi zanimiv projekt Skupnost za mlade na Gerbičevi ulici v Ljubljani, ki je namenjen mladim od 18. do 29. leta, ki načeloma še nimajo družine." Projekt s 110 enotami naj bi začeli graditi na začetku leta 2019. "Verjamem, da bomo z najemninami, ki bodo stroškovne, računamo, da bodo za celotno Slovenijo od pet do sedem evrov za kvadratni meter, tudi na najemnem trgu precej vplivali na to, da bodo najemnine bolj dostopne." Zanimivo je mnenje Dušana Mitroviča z Urada za množično vrednotenje nepremičnin, ki pravi, da je stanovanj dovolj. "Moje stališče je, da je stanovanj dovolj, distribuirana so pa narobe. To pomeni, da bi bilo treba stimulirati lastnike stanovanj, ki imajo več stanovanjskih enot, da plasirajo te enote na trg in da v ta stanovanja pridejo najemniki." Kako to doseči? Znižati davek od dohodka od oddajanja nepremičnin v najem, pravi Mitrovič, in za primer daje Švedsko, kjer je večina stanovanj v lasti institucionalnih lastnikov, davka na oddajanja pa tam ne poznajo. "Država bi morala marsikaj postoriti na področju stanovanjske politike, regulacije in tudi same obdavčitve tako dohodka kot tudi nepremičnin," sklene Mitrović.

Kaj pravijo poznavalci? Lahko v prihodnjih letih pričakujemo nadaljnjo rast cen ali vendarle njihov padec ali vsaj stagnacijo? Kako na vse višje prodajne cene in najemnine vplivajo platforme, prek katerih lastniki nepremičnin te raje oddajajo turistom kot drugim najemnikom? Odgovore bodo iskali v oddaji Koda v torek, 22. maja 2018, ob 17.30 na 1. programu Televizije Slovenija.

VIDEO
Koda, izobraževalno-svetovalna oddaja
Rok Kužel
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
RonaldoTheHorse
# 22.05.2018 ob 10:38
...Povprečna najemnina na stanovanje na območju celotne Slovenije je 250 evrov na stanovanjsko enoto...
A RES? Kje pa?! V Ljubljani za tak denar dobiš sobo s souporabo kuhinje in kopalnice s še tremi osebami.
acoschwanz
# 22.05.2018 ob 10:41
Dajnomir: morda so uradno prazna, v praksi so pa najbrž oddana na črno. Tako to je pri nas:)

Enako kot ta najemnina, 6,9€. To je najbrž uradno, neuradno pa še 2x toliko.
1970b
# 22.05.2018 ob 11:20
Malo v razmislek o racionalnosti najema/nakupa.

Čez palec lahko ocenimo, da je mesečen najem za stanovanje s tržno vrednostjo 150.000 EUR okoli 600 EUR/mesec kar znese 7200 EUR/ leto bruto, oziroma ob upoštevanju 22,5% davka 5580 EUR/leto.

Najemodajalec tako dobi na leto 3,72% čistega denarja od vrednosti nepremičnine. Če upoštevamo obrabo opreme, oziroma občasne večje investicije za vzdrževanje ter potencialno kredit za nepremičnino vidimo, da zadeva s perspektive najemodajalca ni tako rožnata. Tu so lahko tudi problemi s plačilom.

Skratka cene najemnin (oglaševane na nepremičnine.net) pri teh cenah stanovanj zagotovo ne bodo šle dol. Kot je nekdo že omenil pa je cena 6,9 EUR/m2 v Ljubljani popolnoma nerealna. V veliki meri zaradi kar velikega davka.
siggi
# 22.05.2018 ob 10:45
Hehe taki članki so v posmeh raji. Za dobit take cifre, verjetno upoštevajo tudi najem postelje in deljenje sobe v večsobnem stanovanju, s skupno kuhinjo in kopalnico.
soylent_green
# 22.05.2018 ob 10:44
V tujini so je najem popularen, ja... ampak tam je najemnina 20% plače, pri nas pa 60%
Bivši uporabnik
# 22.05.2018 ob 10:47
Še ena grenka pilula resnice: po nedavno objavljenih uradnih podatkih je 80 ODSTOTKOV slovenskih nepremičnin V LASTI UPOKOJENCEV! Taka stanovanjska politika, kot jo ima ta država, se mora gravžati samemu vragu.
Hijena
# 22.05.2018 ob 11:18
Kje so tile GURS-ovci nasli te cene? Realne cene so za okoli 100% visje
obid83
# 22.05.2018 ob 10:53
Ste realni je. Podatki pridobljeni s strani upravnih enot. Praksa je pa taka da je najemnina 500 EUR +, pogodba pa podpisana z 200 EUR
weylakuc
# 22.05.2018 ob 10:48
No ja, v Ljubljani je neko realno 1 sobno stanovanje takoj 450-500 EUR.

Osebno moram zaradi birokratskih lepot naše države čakati, da mi blagovolijo zgraditi stanovanje verjetno še 1-2 leti. Zato sem prisiljen v najem in ko vidiš kakšne luknje se oddajajo za 500e ti hitro postane jasno zakaj je pri nas razmerje 90/10 v korist lastniških.
Bivši uporabnik
# 22.05.2018 ob 11:26
@rdečinavijač: Ne vem zakaj je pri nas tako stigmatizirana last nepremičnine.

Od kod ta ideja? 90 odstotkov stanovanj je lastniških, s čimer smo na čelu evropskih držav.
rdečinavijač
# 22.05.2018 ob 10:59
Ne vem zakaj je pri nas tako stigmatizirana last nepremičnine. A ni to dobro za družino. Ima kje za živett, ne porablja denarja za najemnino, vrednost tvoje nepremičnine je vsaj konstantna, bolj verjetno je da raste. In ko moraš na stara leta recimo v dom, to lahko prodaš in nisi v breme otrokom. Ali pa daš otrokom in ti oni delno financirajo dom in tako jim omogočiš da se relativno hitro "postavijo na dvoje noge".
Sem lastnik nepremičnine, in verjemite mi, ne bom jo nesel s sabo v grob.
1970b
# 22.05.2018 ob 12:24
@matejagr

Analiza na Numbeo, ki je verjetno kar dober približek dejanskim cenam razkrije, da najemnine v Ljubljani še vedno predstavljajo manjši delež ocenjenih mesečnih stroškov v primerjavi z ostalimi navedenimi prestolnicami.

Ljubljana: 23,7%
Praga: 31%
Dunaj: 29,2%
Berlin: 29,5%
Stockholm: 32,3%
Oslo: 28,7%
Borc984
# 22.05.2018 ob 12:17
Te ki so oddajali za 6,9 € v LJ vam jaz povem, da niso takšne altruistične duše, da bi pod tržno ceno oddajali. So kar utajali!
clutch00
# 22.05.2018 ob 11:57
kaj je fora takih clankov, ce vsi vemo da je to navadna laz. Novinar nej napise resen clanek, ali pa ga nej sploh ne pise
Bivši uporabnik
# 22.05.2018 ob 15:50
hizli tren: "V Ljubljani ni praznih stanovanj."

Ravno sosednje stanovanje je že dolgo prazno. In če zvečer pogledam po soseski, je nenavadno malo osvetljenih oken.
5tane
# 22.05.2018 ob 13:22
Hehe spet bo puknulo. Balonček je že večji kot 2008.
matejagr
# 22.05.2018 ob 12:12
Precej bizarna je Lisbona, kjer pri 860 Eur mesecnem dohodku najemnina za 3 sobno stanovanje v centru znasa 1500+ Eur.
rdečinavijač
# 22.05.2018 ob 10:46
Pri Stanovanjskem skladu Republike Slovenije v kratkem napovedujejo izgradnjo preko 1000 stanovanjskih enot.

Me pa res zanima kje. Da se ne boste potem spet matral prodat, tako kot v Pivki, Vipavi, itd.
tomo098
# 22.05.2018 ob 13:14
Naj mi nekdo pojasni zakaj je taka anomalija in zgražanje naj pričakovanjem imeti lastno streho nad glavo? Po kaki logiki torej? Še otrokom je jasno, da je boljši vrabec v lastnem žepu kot tisti na strehi. Razen, če bi rad kdo umetno, z davki recimo, naredil, da je vrabec v žepu "predrag" za povprečnega poverinota in je boljše, da si ga tak poverino vsak dan znova sfehta od prvega soseda, ki ni tak poverino, ter mu zato vsak dan plačuje.
mertseger
# 22.05.2018 ob 12:38
Oprostite ampak za 330€ najemnine dobiš garsonjero, mogoče enosobno stanovanje kar je večjega je pa mogoče samo kak svinjak v kleti oklican za stanovanje.
1970b
# 22.05.2018 ob 12:35
@hizli tren

- V tujini so najemnine glede na dohodek nižje

Žal se vaši občutki ne skladajo z dejanskim stanjem.
Vsaj kar se tiče prestolnic je npr. Praga kjer so plače podobnega ranga kot v Ljubljani tako relativno kot absolutno dražja od Ljubljane.
Tudi pri ostalih državah ni kaj dosti drugače in najemnine v Ljubljani so v primerjavi s povprečno plačo še vedno nižje kot v večini evropskih držav. Preverite tudi sami (npr. Numbeo)
Vongobongo
# 22.05.2018 ob 12:06
Povprecna cena enosobnega stanovanja v LJ je 500+ evrov ;)
Bivši uporabnik
# 22.05.2018 ob 12:02
Bodo novogradnje znižale tudi cene najemnin?

Bi. Če bi bili Singapur in če bi bilo najemnikom stanovanj v lasti Države ali pa te vrste novogradenj ponujeno da ali plačujejo najemnino ali pa se odločijo skoraj za enake obroke odkupovati stanovanja. Kot v Singapurju (in s tem tam ostati).
7up
# 22.05.2018 ob 12:00
najvišje cene oziroma najemnine so v Ljubljani, povprečno okoli 330 evrov.

Hočete reči, da je povprečno stanovanje v lj veliko manj kot 50 kvadratov? Težko verjamem..
Bivši uporabnik
# 22.05.2018 ob 10:39
Pred časom je na MMC pisalo, da je samo v Ljubljani 3900(!!) praznih stanovanj. Treba je nekaj narediti s tem. Pa ne bluzit s kako svetostjo lastnine, ker je bilo to povečini vse zgrajeno z družbenim denarjem - potem pa se je v "samostojni" državi razdalo po simbolični ceni.
eMZe
# 23.05.2018 ob 08:28
Več kot 50 % lastnikov nepremičnin ne razume, da je lastnina tudi odgovornost (od tega večina upokojencev).
Če se že zgledujemo po "Evropi", sprejmimo že hebeni nepremičninski davek kot drugod. Prazna nepremičnina: davek 2 % knjigovodske vrednosti na leto, naseljena 0,2 % na leto. V Ljubljani knjigovodsko vrednost seveda pomnožiti s "faktorjem Ljubljana" (okoli 2).
Se bo nepremičninski trg hitro uredil, najemniški pa tudi.
zapravico
# 22.05.2018 ob 20:27
Spet ene brezvezne navedbe,realnost je drugačna
Bojan18
# 22.05.2018 ob 13:10
Še ena grenka pilula resnice: po nedavno objavljenih uradnih podatkih je 80 ODSTOTKOV slovenskih nepremičnin V LASTI UPOKOJENCEV! Taka stanovanjska politika, kot jo ima ta država, se mora gravžati samemu vragu.

Jasno, če so si z Jazbinškom na čelu vse nagrabli. Zato ga pa tako hvalijo, češ kako je bil pravičen njegov zakon.
rdečinavijač
# 22.05.2018 ob 13:00
Dajnomir:
@rdečinavijač: Ne vem zakaj je pri nas tako stigmatizirana last nepremičnine.

Od kod ta ideja? 90 odstotkov stanovanj je lastniških, s čimer smo na čelu evropskih držav.


Vedno se piše v podtomu kot da je to slabo. V tujini je 50:50 in se nakazuje da je to pa dobro. Ravno to sem se spraševal zakaj imam očutek, da se piše v tem smislu kako je to kar je v tujini boljše
kraut
# 22.05.2018 ob 12:35
hizlo tren, poglej en komentar nad sabo

Borc984... Zaradi pohlepne države utajujejo davke tisti premožnejši ki si lahko privoščijo oddajanje (vsaj) ene nepremičnine? Banalen primer: Velebogati superšportniki utajujejo davke ker so v to prisiljeni?
hizli tren
# 22.05.2018 ob 12:32
ajnomir

# 22.05.2018 ob 10:39
Prijavi neprimerno vsebino Pred časom je na MMC pisalo, da je samo v Ljubljani 3900(!!) praznih stanovanj. Treba je nekaj narediti s tem. Pa ne bluzit s kako svetostjo lastnine, ker je bilo to povečini vse zgrajeno z družbenim denarjem - potem pa se je v "samostojni" državi razdalo po simbolični ceni.
---------------------------------
V Ljubljani ni praznih stanovanj. To so statistične bučke !
Bivši uporabnik
# 22.05.2018 ob 10:50
@acoschwanz: "morda so uradno prazna, v praksi so pa najbrž oddana na črno."

Saj to je tudi del gordijskega vozla, ki ga je treba presekati.
AM
# 23.05.2018 ob 17:10
"Znižati davek od dohodka od oddajanja nepremičnin v najem, pravi Mitrovič, in za primer daje Švedsko, kjer je večina stanovanj v lasti institucionalnih lastnikov, davka na oddajanja pa tam ne poznajo. "Država bi morala marsikaj postoriti na področju stanovanjske politike, regulacije in tudi same obdavčitve tako dohodka kot tudi nepremičnin," sklene Mitrović."

Spet eden, ki bi pred volitvami nižal davke. Kako pa bo boš dobim manjko v blagajno ?

Med drugim, je tudi on plačan iz davkov. Pa še za to delovno mesto precej višja plača od povprečne plače.
slovenkaaaa
# 22.05.2018 ob 13:22
Precej bizarna je Lisbona, kjer pri 860 Eur mesecnem dohodku najemnina za 3 sobno stanovanje v centru znasa 1500+ Eur.

Kaj pa Zagreb?
Bojan18
# 22.05.2018 ob 13:08
"Država bi morala marsikaj postoriti na področju stanovanjske politike, regulacije in tudi same obdavčitve tako dohodka kot tudi nepremičnin," sklene Mitrović.

Torej g. Mitrović predlaga še višjo obdavčitev dohodkov? To bi po njegovem znižalo cene najemnin - ker si jih ne bi mogel nihče privoščit?
aaa
# 22.05.2018 ob 12:42

RonaldoTheHorse

...Povprečna najemnina na stanovanje na območju celotne Slovenije je 250 evrov na stanovanjsko enoto...
A RES? Kje pa?! V Ljubljani za tak denar dobiš sobo s souporabo kuhinje in kopalnice s še tremi osebami.


Vem, da je ljubljančanom to težko dopovedati. Ampak Slovenija je dosti širši pojem kot Ljubljana. In za Maribor je to povsem normalna cena.
matejagr
# 22.05.2018 ob 12:09
Statisticna primerjava
https://www.numbeo.com/cost-of-living/in/Ljubljana
https://www.numbeo.com/cost-of-living/in/Prague?displayCurrency=EUR
https://www.numbeo.com/cost-of-living/in/Vienna
https://www.numbeo.com/cost-of-living/in/Berlin
https://www.numbeo.com/cost-of-living/in/Stockholm?displayCurrency=EUR
https://www.numbeo.com/cost-of-living/in/Oslo?displayCurrency=EUR

Sicer pa npr. Nemci pravijo, da v 50% najmeniki placajo vec od statisticnega zneska.
Borc984
# 22.05.2018 ob 12:19
Pohlepna država sili ljudi v utajo, to je dejstvo!
alexsij
# 22.05.2018 ob 12:49
Spodbudna gospodarska klima... Itak... krediti se spet lepo dajejo, folk pa zagrabu k pr norcih. Ko bo pa čez par let spet kriza, bo pa panika. In evo, spet bo ogromn ljudi pristal ujetih znotraj sistema. Sej ne vem kdo je hujši; banke, ki držijo prazne flete in na ta način umetno nardijo večje povpraševanje al nepremičninske agencije, ki so vzele večina stanovanj in na ta način vzdržujejo višje cene najemnin...
hizli tren
# 22.05.2018 ob 12:27
". A rešitev je tudi v najemanju nepremičnin, kar je marsikje v tujini nekaj popolnoma običajnega, pri nas pa po besedah direktorja Stanovanjskega sklada Republike Slovenije (SSRS) Črtomirja Remca še iz nekih drugih časov prevladuje navada, da je treba nepremičnino imeti v lasti.
----
- Sam ima seveda stanovanje v lasti
- SSRS je kriv za visoke cene saj je odkupoval nasedle projekte
- V tujini so najemnine glede na dohodek nižje
- Skratka model prodaja bučke
Facebook