Finka Niskanen za 0,4 sekunde zgrešila zlato na 10 km klasično

Anamarija Lampič je zaostala 1:44,5 za zmagovitim časom in je osvojila 17. mesto, kar je bilo v skladu z napovedjo, da si želi uvrstitve med 15. in 20. mestom. Na drugi tekmi v Pekingu je imela pravi material (smuči in maže), kar ji vliva upanje za ekipni sprint, v katerem bo v sredo nastopila v paru z Evo Urevc.

Kot običajno v tekih na razdaljo je Anamarija Lampič začela nekoliko zadržano, nato pa stopnjevala nastop. Po vmesnih časih je bila 21., 24., 19., 18., 17., 18., 17. in na koncu prav tako 17.

"Dobre smuči, dober oprijem"

Anamarija Lampič (desno zgoraj) je v klasičnem koraku na 10 km izpolnila cilj. Foto: Reuters
Anamarija Lampič (desno zgoraj) je v klasičnem koraku na 10 km izpolnila cilj. Foto: Reuters

"Zelo sem zadovoljna. Končno je bil moj dan. Dobro sem se počutila. Zaostanek je sicer nekoliko večji kot na običajnih tekih na razdaljah, a se vidi, da je proga zahtevna in da so tudi ostali zaostanki večji kot po navadi," je za TV Slovenija povedala Anamarija Lampič, ki ji je na koncu uspelo obdržati stik s petouvrščeno Nemko Katharino Henning.

"Ujela me je in je na klancu imela že večjo prednost, a sem imela danes res dobre smuči, dober oprijem. Zdi se mi, da v prvem krogu nisem začutila maže, a se je ogrela in v drugem krogu mi je bilo veliko lažje teči," je o tekaškem materialu povedala 26-letnica iz Valburge, ki v svoji paradni disciplini (posamičnem sprintu) ni imela konkurenčnih smuči in zlasti ne pravih maž.

"Na koncu sva z Nadine Fähndrich že malo sprintali, priprava za ekipni sprint," je Anamarija Lampič potrdila, da se ozira proti naslednjemu cilju – ekipnemu sprintu, v katerem se z Evo Urevc želi v sredo boriti za medalje, tudi Švicarki pa spadata v krog kandidatk za odličja.

Pogovor z Anamarijo Lampič po teku na 10 km
10 km klasično (Ž)
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Therese JohaugNorveška28:06,3
2Kerttu NiskanenFinska+0,4
3Krista ParmakoskiFinska+31,5
17. mestoAnamarija LampičSlovenija+1:48,7
62. mestoAnita KlemenčičSlovenija+5:03,0
66. mestoAnja MandeljcSlovenija+5:13,2
71. mestoNeža ŽerjavSlovenija+5:50,5
Therese Johaug na igrah v Pekingu upravičuje vlogo favoritinje in je zmagala še na drugi tekmi, na kateri je nastopila. Foto: Reuters
Therese Johaug na igrah v Pekingu upravičuje vlogo favoritinje in je zmagala še na drugi tekmi, na kateri je nastopila. Foto: Reuters

Odločil hitrejši zaključek Norvežanke

Nesporna prva favoritinja je bila zmagovalka skiatlona Therese Johaug. Po počasnejšem začetku je postavila najboljša vmesna časa na 3,6 in 5 km, a na naslednjih treh merjenjih (6,3 in 6,8 ter 8,6 km) je zaostajala za Kerttu Niskanen. Finka je imela že 11 sekund naskoka, a v zadnjih dveh kilometrih se je njena prednost stopila in na koncu je 33-letnica iz Ouluja za le 0,4 sekunde zgrešila naslov olimpijske prvakinje.

"Res tesna tekma s finskimi dekleti, a na koncu sem se počutila res dobro in z veliko moči za zadnji vzpon. Vedela sem, da se Kerttu Niskanen odlično znajde na visoki nadmorski višini in je že velikokrat zmagala na takšnih tekmah," je razplet razburljivega klasičnega teka opisala dvakratna prvakinja v Pekingu.

"Velikokrat sem bila četrtouvrščena na svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah. Tako sem že pomislila, da mi mogoče medalje niso usojene, a danes mi je uspelo in sem presrečna s svojo prvo medaljo," je bila prekaljena Finka Niskanen zadovoljna z odličjem ter se ni ukvarjala z minimalnim zaostankom za zlato kolajno.

Johaug: Dve najhujši minuti v mojem življenju
Veselje Fink, ki so uresničile drzne napovedi, da bodo odnesle dve medalji v discplini, ki je v domovini najbolj spoštovana. Foto: Reuters
Veselje Fink, ki so uresničile drzne napovedi, da bodo odnesle dve medalji v discplini, ki je v domovini najbolj spoštovana. Foto: Reuters

Parmakoski za desetinko pred Neprjajevo

V boju za bron je bilo še bolj napeto: Krista Parmakoski (+31,5) je bila že zdavnaj v cilju, ko je s strahom spremljala nastop Natalije Neprjajeve. Rusinja je na zadnjem vmesnem času zaostajala že dobrih 8 sekund, a kot sprinterka je silovito finiširala in na koncu za pičlo desetinko zgrešila bron! Finke so tako osvojile srebro in bron ter napovedale izjemen nastop v štafeti.

"Srečo sem imela, da je bila ciljna črta, kjer je bila. Če bi bilo samo še nekaj metrov dlje, bi Natalija Neprjajeva osvojila bron. V zadnjih dveh kilometrih je bila tako močna. Sama sem se že preoblekla in si govorila: 'Prihaja po tretje mesto.' Ko sem slišala, da sem tretja, sem zajokala od sreče," je pripovedovala Krista Parmakoski, ki je osvojila že peto olimpijsko odličje, a na zlato še čaka. Mogoče Finkam uspe v štafeti?

Preostale Slovenke v zadnji tretjini tekačic

Med 98 tekačicami na 10 km klasično s posamičnim startom so nastopile še tri Slovenke, ki so vse zaostale za več kot pet minut za olimpijsko prvakinjo. Anita Klemenčič je bila 62., Anja Mandeljc 66. in Neža Žerjav 71.

Zlato za Norveško in preostali dve medalji za Finsko; druga najboljša Norvežanka Tiril Udnes Weng je bila šele 21. Foto: Reuters
Zlato za Norveško in preostali dve medalji za Finsko; druga najboljša Norvežanka Tiril Udnes Weng je bila šele 21. Foto: Reuters

10 km klasično (Ž):

 1. T. JOHAUG         NOR      28:06,3
 2. K. NISKANEN       FIN         +0,4
 3. K. PARMAKOSKI     FIN         31,5
 4. N. NEPRJAJEVA     RUS         31,6
 5. K. HENNING        NEM         43,4
 6. E. ANDERSSON      ŠVE         50,9
 7. J. STUPAK         RUS         57,5
 8. J. DIGGINS        ZDA       1:08,8
 9. T. STADLOBER      AVT       1:10,6
10. T. SORINA         RUS       1:11,1
...                                   
17. A. LAMPIČ         SLO       1:48,7
62. A. KLEMENČIČ      SLO       5:03,0
66. A. MANDELJC       SLO       5:13,2
71. N. ŽERJAV         SLO       5:50,5