Foto:
Foto:

Tempelj erotike, kot svoj salon opisuje podjetje Parks Plus, naj bi ponujal prvovrstno masažno izkušnjo. Očitno, pa to ni vse. Uslužbenke in uslužbenci, ki naj bi bili dobro podkovani na področju erotike, človeške anatomije, masažnih tehnik in seksualne energije, ne masirajo le z rokami, ampak praktično s celim telesom, na koncu pa stranke pripeljejo do vrhunca. »Masaža do vrhunca je nekaj kar sodobni moški ali ženska nujno potrebuje,« so še zapisali v podjetju Parks Plus.

Je masaže s srečnim koncem sploh dovoljeno tržiti?

Ker se nam je zdela ponudba precej nenavadna, smo na Tržnem inšpektoratu preverili, ali je masaže s srečnim koncem sploh dovoljeno tržiti. Z inšpektorata so nam sporočili, da takšno dejavnost podjetja lahko opravljajo, le prijaviti jo morajo. Za opravljanje erotičnih masaž, tako kot za prostitucijo, ki je v Sloveniji dekriminalizirana od leta 2003, ni predpisanih nobenih posebnih pogojev. Tako mora imeti podjetje dejavnost le vpisano. Ponujanje spolnih storitev na primer sodi med druge storitvene dejavnosti.

Dovolj je le ustrezen vpis dejavnosti v temeljni akt

»Z vidika našega inšpektorata torej zadostuje le ustrezen vpis dejavnosti v temeljni akt oziroma registracija te dejavnosti,« so zapisali na Tržnem inšpektoratu. A podjetje Parks Plus tega pogoja ne izpolnjuje. Družba z omejeno odgovornostjo, ki je zamenjala že več imen, ima med dejavnostmi prijavljeno trgovino in gostinstvo. To so ugotovili tudi na inšpektoratu in zoper podjetje v začetku novembra uvedli inšpekcijski postopek. Ta sicer še po dobrem mesecu ni končan. »Sporočamo vam, da se preverja poslovanje družbe z vidika vseh predpisov iz pristojnosti Tržnega inšpektorata, tako, da postopek še ni zaključen in vam ugotovitev še ne morem posredovati,« so nam ta teden, ko smo preverjali, ali je zgodba že doživela epilog, sporočili z inšpektorata.

Za delo na črno je globa za fizične osebe od 1000 do 7000 evrov

Vsekakor pa velja: če podjetje nima registrirane dejavnosti, ki jo opravlja, gre za delo na črno. Za fizične osebe, ki delajo na črno je predvidena globa od 1000 do 7000 evrov. Če je pridobljena večja protipravna premoženjska korist, je lahko višja tudi globa (od 3 do 15 tisoč evrov). Če pa delo na črno opravlja podjetje, lahko kazen znaša do 30 tisoč evrov. S ponujanjem in trženjem erotične masaže torej ni nič narobe. Dokler je le-ta prijavljena. V nasprotnem primeru pa gre za kršitev zakona, ki jo mora podjetje, če ga seveda odkrijejo, tudi plačati. Potem pa zgodba nima več tako srečnega konca.

Foto: Reuters