Foto:
Foto:

Predsednik odbora Tomaž Lisec (SDS) je med razlogi za sklic seje odbora izpostavil nevarno povečanje odpornosti bakterij proti antibiotikom, kar nas lahko brez zajezitve te problematike vrne nazaj v obdobje pred izumom antibiotikov. "Ključni vir težav je kmetijstvo, saj se polovica antibiotikov porabi tam, ključna grožnja je uporaba antibiotikov v prireji mesa," je dejal ter izpostavil, da imamo potrošniki pravico vedeti, od kje in kakšni mesni izdelki pridejo v Slovenijo. V SDS predlagajo, da se naredi posebna shema kakovosti, kjer bi lahko označilo slovenske in neslovenske proizvode. Državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu Tanja Strniša je pojasnila, da je EU že leta 2006 uvedla prepoved uporabe antibiotikov v živinoreji pri prireji živali. Leta 2011 pa je Evropska komisija sprejela akcijski načrt bolj smotrne uporabe antibiotikov. "V Sloveniji že imamo strategijo za smotrno rabo antibiotikov, pripravljamo tudi novo, ki bo sprejeta do konca leta. Do sredine 2017 pa bo pripravljen tudi nov akcijski načrt," je dodala.

Sledljivost veterinarskih zdravil

Ob tem je Tanja Strniša izpostavila reden nadzor nad sledljivostjo veterinarskih zdravil: "V prosti prodaji antibiotikov za živali pri nas ni mogoče kupiti, kar sicer velja za nekatere druge države. Uporaba antibiotikov, odkar jo merimo, pada. Še vedno pa je treba osveščati potrošnike in rejce živali." Prepričana je, da bo z uvedbo oznake Izbrana kakovost, ki bo jamčila za poreklo živali in mesa, dano pomembno sporočilo potrošnikom. Kmetijski minister Dejan Židan je poudaril, da smo v zadnjih petih letih za 30 odstotkov zmanjšali uporabo antibiotikov v veterini, kar kaže tudi na to, da se je struktura živinoreje v Sloveniji spremenila. Meni, da se z ukrepi za dobrobit živali zmanjšujejo infekcijski pritiski v živinoreji, s čimer se zmanjšajo tudi bolezni in uporaba antibiotikov. Za potrošnike je pomembno predvsem, da se bo že konec leta začela izvajati shema Izbrana kakovost, s čimer bodo lažje prepoznali prehranske izdelke, ki bodo vzrejeni in predelani v Sloveniji.

Potreben je večji nadzor mesa in mesnih izdelkov iz uvoza

Da je tudi uporaba antibiotikov v zdravstvu majhna, je povedala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Sandra Tušek. Prvi mož uprave za varno hrano Janez Posedi pa je izpostavil, da veliko pozornost na upravi posvečajo tudi izrednim nadzorom. Cvetko Zupančič iz Kmetijsko gozdarske zbornice je medtem pozval k večjemu nadzoru uvoza mesa in mesnih izdelkov, tudi iz EU. Dober sistem nadzora uporabe antibiotikov in sistema zdravljenja živali v Sloveniji je potrdil tudi Ožbalt Podpečan z veterinarske zbornice. Poslanci so si bili enotni, da je tema odbora zelo pomembna in da je treba nadaljevati v smeri zmanjševanja uporabe antibiotikov. Violeta Tomič (ZL) je vseeno opozorila, da se veliko antibiotikov kupi v tujini, izpostavila pa je tveganja pri sprejemanju trgovinsko-naložbenega sporazuma z ZDA, kjer prepovedi uporabe antibiotikov za prirejo mesa ni. Zvonko Lah (SDS) je zaradi afere pri medu skeptičen do statičnih podatkov, ki kažejo, da je Slovenija na dnu pri uporabi antibiotikov v živinoreji. Sprašuje se, kaj vse je v uvoženem mesu ter kdo nad njim izvaja kontrolo.

Foto: Reuters