Foto:
Foto:

"Hrane je še zmeraj premalo za vse, ki jo potrebujejo," je na novinarski konferenci ob 20-letnici Lions kluba Slovenj Gradec opozoril predsednik kluba Marjan Vergles. V Slovenj Gradcu projekt razdeljevanja viškov hrane poteka najdlje na Koroškem, približno dve leti in pol, pri izvedbi pa člani kluba sodelujejo z območno organizacijo Rdečega križa Slovenije (RKS) in občino oz. zaposlenimi prek javnih del. Razdeljevanje viškov hrane v Slovenj Gradcu bo že predvidoma v mesecu dni lažje steklo, saj se je Lions klub z občino dogovoril o brezplačnem najemu večjega prostora v bližini Centra za socialno delo (CSD) Slovenj Gradec. Manjka jim še oprema, hladilnike so že pridobili, z občino se morajo dogovoriti še glede pokrivanja obratovalnih stroškov, v projektu pa bo sodeloval tudi CSD, je povedal Vergles.

V središču Slovenj Gradca bi radi uredili tudi socialno trgovino

Pri razdeljevanju viškov hrane v Slovenj Gradcu sodelujejo tudi s patronažnimi sestrami, ki lahko v okviru svojega dela dostavijo hrano šibkejšim v bolj oddaljenih območjih zunaj mesta. Razmišljajo pa še naprej, saj bi radi v prihodnje v tem pridobljenem prostoru v centru Slovenj Gradca uredili tudi socialno trgovino. "Potrebe so velike," pravi Vergles, ki meni, da bi lahko s spremembo področne zakonodaje in davčnimi olajšavami za trgovce pri tem na pomoč priskočila tudi država. Na Koroškem v organizaciji Lions kluba Slovenj Gradec razdeljevanje viškov hrane v sodelovanju z občinami in RKS dobro leto dni poteka tudi na Ravnah na Koroškem in Prevaljah, od lanskega decembra tudi v Dravogradu. Za zdaj viške hrane dobijo iz treh večjih trgovskih verig, dogovarjajo se tudi z drugimi trgovciin si prizadevajo še, da bi lahko viške dobili tudi od gostincev in denimo vojske.

Sprva so pomagali predvsem slepim in slabovidnim

"Akcija viškov hrane je dobrodelno delovanje Lions kluba dvignila na še višji nivo," je ob 20-letnici ocenil predsednik slovenjgraškega kluba, ki ima trenutno 33 članov in kjer 20-letno pomoč v različnih oblikah in brez akcije viškov hrane ocenjujejo na okoli 300.000 evrov. Sprva so pomagali predvsem slepim in slabovidnim, med drugim z nakupi računalnikov in drugih pripomočkov, kasneje tudi gluhim. Pomagali so prizadetim v poplavah, sodelujejo z Zavodom za usposabljanje, delo in varstvo Črna na Koroškem, Fundacijo Karla Pečka, združenjem Ozara, široko akcijo zbiranja hrane so za brezposelne delavke organizirali v času stečaja Preventa. Vseskozi pomagajo tudi številnim pomoči potrebnim otrokom in drugim socialno šibkim v vseh treh koroških dolinah.

Foto: Reuters