Mariborska Osnovna šola Draga Kobala in angleška osnovna šola iz Švedske, natančneje iz kraja Upplands Väsby, sta se povezali. Najprej so aprila otroci iz Švedske obiskali naše osnovnošolce, ti pa so jim vrnili obisk.

Več o tem koordinatorka projekta, Mojca Borin: "V projektu gre za pridobivanje digitalnih kompetenc. Ustvarjali so video, to pomeni da so morali pridobiti material, se naučiti kako posneti, kako uporabiti orodja. Najpogosteje so uporabljali svoje mobilne telefone. Veliko so se naučili tudi o avtorskih pravicah. Kaj in kako objavljati, kje navajati vire."

Zelo pomembno sporočilo tega projekta je medkulturna izmenjava in spoznavanje druge kulture. Mojca Borin dodaja: "Švedi so spoznavali našo kulturo, slovenski otroci pa njihovo kulturo in kulinariko. Ugotovili so da se življenje mladih ne razlikuje kljub toliko kilometrom zračne razdalje."

Sodelovanje s to švedsko šolo se je začelo že pred tremi leti, ko so sodelovali v prvem Erasmus projektu pove ravnatelj Osnovne šole Draga Kobala, Aleksander Jeršič: "Sodelovanje v Erasmus projektu soupada z neko širšo vizijo šole, ki veliko pozornost daje mednarodnemu sodelovanju."

Kaj pa o izmenjavi pravi ravnateljica švedske osnovne šole, Marie Källstrom: "Menim, da smo izjemno dobro sodelovali. Veliko smo se zabavali in izmenjali obilico znanj. To je zelo dobra priložnost, da lahko znanje prenesemo tudi zunaj šol. In ta znanja nam bodo prišla prav tudi v vsakdanjem življenju."

Več informacij o Erasmusovih izmenjavah pa najdete na spletni strani www.um.si in na www.erasmusplus.si.

Dominik Hojnik, Projekt Euranet Plus - Boljše razumevanje Evrope
Aljaž Mejal, Nataša Rižnar