Foto: Radio Maribor/Pixabay
Foto: Radio Maribor/Pixabay

Združenju EPEKA, nevladni in neprofitni organizaciji, ki združuje kulturo, umetnost, tehnologijo, znanost in izobraževanje na vseh omenjenih področjih, nikakor ni tuja skrb za mlade. V luči dogodka z naslovom “Okrogla miza na temo zaposlovanja mladih Rominj in Romov nekoč in danes” smo govorili o celotnem projektu, njihovih dozdajšnjih uspehih in ambicijah v prihodnje. Projekt nosi naslov “Fair employment - družbeno odgovorno zaposlovanje,”financiran pa je s strani Ministrstva za izobraževanje Republike Slovenije ter Evropskega socialnega sklada.

Širom Slovenije vključujejo mlade z manj priložnostmi, bodisi zaradi socioekonomskih težav, bodisi zaradi predsodkov, povezanih z njihovim poreklom, v delavnice, ki jim zagotovijo razumevanje različnih mehkih socialnih veščin, s katerimi se približajo trgu dela in postanejo profili, ki jih cenijo tudi delodajalci. To potrjuje tudi naš sogovorec, Miha Kager: “Tudi, če nisi zaključil srednje šole ali študija, lahko pokažeš, da si vseeno pripravljen na nadaljnje izobraževanje, kar je seveda zelo pozitivno in cenjeno na trgu dela.”

Projekt v tej različici traja od februarja 2020, v projekt pa so v tem času vključili okoli 55 mladih. Usposabljanja so oblikovana v različne sklope oz. module, ki so prilagojeni problematiki mladih glede na njihovo lokalno okolje. Projekt je prvotno bil izvajan med leti 2016 in 2018, sedaj pa nadaljujejo s projektom, ki izkazuje svojo učinkovitost znova in znova. Največ težav pri iskanju zaposlitve imajo po njegovih ocenah Romi, zaradi prisotne diskriminacije, prav tako pa v projektu sodelujejo migranti in priseljenci, ki se soočajo s podobnimi težavami na osnovi neutemeljenih predsodkov.

Do konca projekta nameravajo pripraviti še več prireditev, v kolikor bo to dopuščala epidemiološka situacija; med drugim bi radi otvorili nov minigolf poligon, ki bi služil povezovanju iskalcev zaposlitve in morebitnih delodajalcev, celoten projekt pa se bo zaključil na prav poseben način, z zaključno konferenco, na kateri bodo podali odkrite nove prakse in še zadnjič poskusili zbližati mlade in izobraževalce, ki so bili vključeni v to izvedbo projekta.

Združenje EPEKA se z marginaliziranimi ljudmi že leta, prav tako izvajajo izobraževanja starejših odraslih, ki še iščejo zaposlitev. Do zaključka tega projekta v septembru 2021 nameravajo skupno vključiti okoli 90 mladih, v prihodnje pa so trdno odločeni, da bodo nadaljevali s pomočjo mladim, ne glede na možnost ponovnega financiranja s strani skladov evropske unije.

Blaž Režonja, Projekt Euranet Plus - Boljše razumevanje Evrope
Aljaž Mejal, Nataša Rižnar