OISAIR je kaskadni projekt, ki je izveden pod programom INTERREG. Namen je izdelati sistem, ki bo zaznaval krošnje rastlin in na podlagi meritev premišljeno nanašal fito-farmacevtska sredstva.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

S tem sistemom bi zmanjšali porabo sredstev, ki jih kmetje sedaj nanašajo na rastline. Bilo bi manj stroškov, ki nastanejo zaradi škropljenja, učinek bi pa ostal enak. Doc. dr. Jurij Rakun iz Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede: "Ta naš projekt je tudi kaskadni projekt. To pomeni, da je del še enega projekta. Projekt OISAIR stremi k temu, da bi odprli inovacijske sisteme, in na ta razpis smo prijavili napravo, ki bi pomagala pri zmanjševanju uporabe fito-farmacevtskih sredstev."

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Projekt OISAIR ni vezan samo na kmetijstvo. Ukvarja se tudi s problemi kot so transport in ekologija. V sklopu tega projekta na Katedri za biosistemsko inženirstvo razvijajo napravo, katere del je algoritem oziroma postopek za določanje lokacije. Namesto, da bi se zanašali na GPS podatke, uporabljajo tipala, s pomočjo katerih ocenijo spremembe na polju. Jurij Rakun dodaja: "S postopki, ki smo jih razvili, lahko natančno doziramo škropivo na mesta kjer so rastline in izklapljamo škropilnike kjer rastlin ni."

Več o projektu lahko prisluhnete na spodnji povezavi.

Dominik Hojnik, Projekt Euranet Plus - Boljše razumevanje Evrope
Aljaž Mejal, Nataša Rižnar