Spremljanje razvoja rastlin je za kmetovalce zelo pomembno. Za dosego čim boljšega pridelka je nujno, da rastlinam zagotovimo dobre pogoje in ukrepamo ob prvih znakih bolezni. Ta del pa zahteva veliko časa, kar pa se kaže tudi v financah posameznih kmetov.

Foto: Univerza v Mariboru
Foto: Univerza v Mariboru

Namen drugega EIP pilotnega projekta Univerze v Mariboru je, da bi lahko ocenili uporabnost nizkocenovne multispektralne kamere, ki bi jo uporabili na brezpilotnem letalniku z namenom spremljanja in obveščanja o razmerah na polju.

Senzor letanika | Foto: Univerza v Mariboru
Senzor letanika | Foto: Univerza v Mariboru

V ta namen so na Univerzi v Mariboru, iz cenovno dostopnih komponent izdelali svojo multispektralno kamero, katere cena je nekje med 10x in 12x nižja od primerljive komercialne rešitve. Doc. dr. Jurij Rakun, univ. dipl. inž. rač. in inf., vodja projekta: "Gre za projekt evropskega partnerstva za inovacije, kjer je ideja projekta, da bi združili tri akterje. To so izobraževalne institucije, svetovalne službe in kmetje, ki bi od celotnega znanja in rešitev imeli pozitivne učinke."

Cilji projekta so povečati produktivnost v kmetijstvu, zmanjšati negativne vplive kmetijstva na kakovost površinskih in podzemnih voda, ohraniti oziroma izboljšati potencial tal ter povečati tržne usmerjenosti.

Na spodnji povezavi lahko prisluhnete celotnemu pogovoru.

Dominik Hojnik, Projekt Euranet Plus - Boljše razumevanje Evrope

Aljaž Mejal, Nataša Rižnar