Ure pouka slovenskega jezika bodo v več deset vzgojno-izobraževalnih zavodih kmalu drugačne, kajti v podporo tiskanemu učnemu gradivo bo projekt Slovenščina na dlani ponudil še interaktivno učno e-okolje. Razdeljeno bo na tematske sklope in bo dostopno tudi širši javnosti.

Do učnega e-okolja bo lahko dostopal kdorkoli, kadarkoli in kjerkoli, njegov prvenstveni namen pa je popestritev učnih ur slovenskega jezika na osnovnim in srednjih šolah; razdeljen bo na 4 sklope: pravopis, slovnico, frazeologijo in besedila. »Ta področja so temeljna področja, sploh pravopis in slovnica, temu se v šolah veliko posvečajo. Pri jezikovnem pouku izhajajo iz neumetnostnih besedil, pri književnosti tudi iz umetnostih, ki so vsa pomembna za učenje slovenskega jezika. Frazeologiji je namenjenih v šolah manj ur, vendar je to pomembno področje, ki ga nismo želeli zanemariti,« poudarja vodja projekta Natalija Ulčnik, izredna profesorica slovenskega jezika na Filozofski fakulteti UM.

Interaktivno učno okolje bo prilagojeno različnim napravam, ponujalo bo možnosti reševanja nalog po vrsti, po določenih sklopih, in bo sledilo uporabnikovemu napredku. Ulčnikova: »Okolje bo samo zaznalo, na katerih področjih so še kakšne pomanjkljivosti, in se bo tam ustavilo daljši čas. Če bo zaznalo, da je uporabnik na nekem področju zelo dober, ga bo hitreje pošiljalo naprej na nadaljnja področja, tako da bo imel možnost vaditi vsega po malo ali pa zelo intenzivno samo eno področje.«

Cilj projekta Slovenščina na dlani ni, da bi tako nadomestili tiskana učna gradiva, pač pa jih želi podpreti. Tiskano gradivo je po besedah vodje projekta med osnovno- in srednješolci še vedno zelo priljubljeno, zato ne želijo ustaljene prakse čisto spremeniti. »Želimo pa jo dopolniti z drugovrstnimi gradivi, torej z e-okolji, e-gradivi. Nekaj tega je že na voljo, vendar ne tako podrobno, ne tako široko, tako da bo to res prvo takó obsežno in kakovostno pripravljeno učno e-okolje, ki ga bodo lahko uporabljali«, še dodaja Ulčnikova.

V projektu Slovenščina na dlani sodeluje 14 vzgojno-izobraževalnih zavodov iz vzhodne in zahodne kohezijske regije, izvaja ga Univerza v Mariboru ob sodelovanju Filozofske fakultete, Pedagoške fakultete in Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, sofinancirata ga RS in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada, končal pa se septembra 2021.

Sara Zmrzlak, Projekt Euranet Plus - Boljše razumevanje Evrope
Aljaž Mejal, Nataša Rižnar