Projekt z naslovom »Uporabnost odprtokodnih geografskih informacijskih sistemov za upravljanje površinskih voda« je potekal v okviru programa »Po kreativni poti do znanja«. V projektu so obravnavali potok Trnava, ki izvira pod vasjo Hermanci, v vzhodnem delu slovenskih goric.

Dolgotrajne padavine ali neurejenost meteornih voda vodijo v poplave, ki veljajo za najpogostejše naravne ujme v Sloveniji. Proti poplavam se je nemogoče boriti. Filozofska fakulteta, Fakulteta za strojništvo Univerze v Mariboru in Vodnogospodarski biro Maribor, so skupaj s študenti omenjenih fakultet, obdelovali in pregledovali možnosti, kako preprečiti takšne nesreče. Jana Jaušovec, študentka geografije: "S tem projektom smo želeli prikazati, kako lahko na praktičnem primeru z različnimi odprtokodnimi programi prikažemo, kako se spreminja vodotok, v našem primeru vodotok Trnava."

Zbirali so geološke, geografske in podnebne podatke na obravnavanem območju ter jih obdelovali. Projekt sta sofinancirala Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Dominik Hojnik, Projekt Euranet Plus - Boljše razumevanje Evrope
Aljaž Mejal, Nataša Rižnar