Foto: Zajem zaslona
Foto: Zajem zaslona

Če bi nam nekdo v sedemdesetih, osemdesetih ali celo devetdesetih letih prejšnjega stoletja povedal, da bodo leta 2023 Rolling Stones izdali nov album, The Beatles pa novo skladbo, bi ga verjetno povprašali po zdravju, a zgodilo se je ravno to.

Leto 2023 je bilo glasbeno pestro in zanimivo. Čeprav ni prineslo veliko novih imen na glasbeno sceno, pa je prineslo številne izdaje že uveljavljenih glasbenikov. Nekatere pričakovano, druge ne.

Za največje glasbeno presenečenje leta 2023 sta poskrbela Paul McCartney in Ringo Starr, Beatlovca, ki sta s pomočjo novih tehnologij obudila demo posnetek skladbe Now and then, ki jo je leta 1977 v svojem stanovanju v New Yorku napisal John Lennon. Skladba, ki je popolnoma beatlovska, je po desetletjih končno zaokrožila zgodbo legendarne skupine. Tudi njihovi nekdanji konkurenti Rolling Stones pa so z mladimi močmi poskrbeli za nove izdaje in ustvarili album Hackney Diamonds, ki smo ga v celoti predstavili tu: Rolling Stones: Hackney Diamonds. Nov album je izdal tudi Peter Gabriel, ter še številni drugi glasbeniki.

Tudi na domači glasbeni sceni je bilo nekaj novosti. Dan nove slovenske glasbe - Frišno 2023 sta zaznamovali zmagi Leopolda 1. in Vlada Kreslina, slednji pa je lansko leto dopolnil tudi sedemdeset let in izdal album Kje si bla doslej z nekaj novimi in nekaj starimi, prirejenimi skladbami.

Prisluhnite celotni oddaji Glasbeni radiogram!

Oddaja bo na voljo 30 dni po objavi.