Skrb za preventivo in vzdrževanje imunskega sistema je ključnega pomena. Ena izmed preventivnih metod samopomoči pri odstranjevanju virusov je tudi akupresura.

Govorili smo s Tjašo Vuzem, ki se že več kot 30 let ukvarja z različnimi alternativnimi in integralnimi načini zdravljenja, v času samoizolacije pa nudi brezplačne online predstavitve akupresurnih in akupunkturnih točk. ‘’Gre za staro Kitajsko medicino in tega so se ob pritiskanju na določene točke, posluževale že naše babice. Od leta 1979 pa je akupresura priznana in priporočena tudi s strani Svetovne zdravstvene organizacije’’.

Štiri magične točke za krepitev imunskega sistema

Vuzmova poudarja, da je ena izmed najpomembnejših točk za krepitev imunskega sistema točka želodec 36 oziroma Tsu Li. Terapija omenjen točke je zelo primerna za krepitev obrambnega mehanizma, zdravja in telesne kondicije. Pomaga pa tudi pri znakih staranja ter pri težavah v želodčnem in prebavnem traktu.

Foto: Tjaša Vuzem, osebni arhiv
Foto: Tjaša Vuzem, osebni arhiv

Naslednja magična točka je debelo črevo 4 ali He Hu. ‘’Znana je tudi pod imenom veliki eliminator oziroma odstranjevalec vsega, kar ne spada v naše telo. Stimulacija te točke odstrani bacile in viruse, ki so že vdrli v naše telo. Zelo pomaga tudi pri vročini’’.
Dodaja tudi to, da je omenjena točka ena izmed najmočnejših protibolečinskih točk. ‘’Učinkovito pomaga pri glavobolih, migrenah, bolečinah v grlu, mišicah, rokah, ramah, zobobolih, rešuje pa tudi razna zaprtja v našem telesu in pomirja menstrualne, želodčne in črevesne krče’’.

Foto: Tjaša Vuzem, osebni arhiv
Foto: Tjaša Vuzem, osebni arhiv

Magična točka tri pa je debelo črevo 11 ali Qu Chi. ‘’Točka je pomembna za preprečitev prehlada ali gripe in pomaga pri nižanju vročine v vseh predelih telesa’’.

Foto: Tjaša Vuzem, osebni arhiv
Foto: Tjaša Vuzem, osebni arhiv

Kot zadnja, torej četrta tako imenovana magična točka so pljuča 7 ali Lie Que. ‘’Točka pomaga pri boleznih dihal in krepitvi imunskega sistema. Z njeno stimulacijo uravnavamo energijo pljuč, pomaga pri astmi, bronhitisu in migreni. Blagodejna je tudi za mehur, odmaši nos in odstrani sluz. Sicer je tudi glavna točka za težave v prsnem košu’’.

Foto: Tjaša Vuzem, osebni arhiv
Foto: Tjaša Vuzem, osebni arhiv

Vuzmova še poudarja, da omenjene točke pomagajo in priporoča, da jih znamo tudi sami uporabljati. ‘’Na točke pritiskamo oziroma jih gladimo in na obeh straneh roke oziroma noge masiramo v smeri urinega kazalca’’.

Vabljeni k poslušanju pogovora, kjer nam je med drugim predstavila pripomoček za odkrivanje akupresurnih točk in brezplačne online delavnice.