Izbor Najboljši za volanom vsako leto privabi več sodelujočih. Foto: MMC RTV SLO/AMZS/Uroš Modlic
Izbor Najboljši za volanom vsako leto privabi več sodelujočih. Foto: MMC RTV SLO/AMZS/Uroš Modlic

Naš jutranji gost je bil Erik Logar, vodja področja varna mobilnost pri AMZS. Pogovor sta pripravila jutranja voditelja Katja Gregorec in Kristijan Šmid.

Avto-moto zveza Slovenije torej ponovno organizira izbor Najboljši za volanom. Zmagovalca se bosta oktobra pomerila še na evropskem tekmovanju v Belgiji. Namen izbora pa je ozaveščanje mladih o prometni varnosti.

Pogovor smo začeli s pogovorom o telefoniranjem za volanom, nato smo se dotaknili seveda same akcije. "Na akcijo se lahko prijavijo mladi do 26. leta, ki imajo opravljen vozniški izpit. Najprej se njihovo znanje preveri preko spleta, potem izberejo 50 fantov in 50 deklet, ki jih čaka praktično tekmovanje. Najboljših 10 (tako fantov, kot deklet), pa se bo potem 9. maja potegovala za naziv Najboljši mladi voznik Slovenije," je povedal Erik Logar. Za vstop na praktični del tekmovanja morajo mlade voznice in vozniki do 26. leta starosti najprej izpolniti test na spletni strani AMZS, ki bo odprt do vključno 1. aprila.

Foto: MMC RTV SLO/Manuela Horvat/Jasmina Bauman
Foto: MMC RTV SLO/Manuela Horvat/Jasmina Bauman

Statistika, ki jo vodijo v AMZS, že nekaj let kaže na to, da so mladi v primerjavi z drugimi starostnimi skupinami kljub manj vozniškim izkušnjam vse bolj varni vozniki. Število povzročiteljev najhujših prometnih nesreč med najmlajšimi vozniki avtomobilov, starimi med 18 in 24 let ter med 27 in 34 let, namreč vseskozi upada.

Izbor Najboljši za volanom vsako leto privabi več sodelujočih. Prvi izbor najboljšega mladega voznika je potekal leta 1993, tekmovanje pa so obudili leta 2017. "Zmagovalca bosta eno leto uživala v vožnji z novo Opel Corso, sicer pa mlade voznice in voznike čakajo še druge nagrade," še dodaja Logar.

Vse informacije in prijavnico najdete na spletni strani www.amzs.si/najboljsi-za-volanom. Vabljeni k poslušanju celotnega jutranjega pogovora TUKAJ.