"Jutra ob kavi so še lepša ob kitari," smo poimenovali sredin jutranji program, ko v studio povabimo glasbenike, s katerimi klepetamo in nam prebujanje polepšajo tudi z igranjem in petjem v živo.

BosaZnova je slovenski glasbeni dvojec, ki ga sestavljata zakonca Matjaž in Vanja Romih. V sredinem jutru sta nas popeljala v zanimiv glasbeni slog, ki se je rodil v Riu de Janeiru konec 50. let minulega stoletja.

Jutro ob kavi in kitari - BosaZnova

Kako se je začela zgodba BoseZnove?
"Zgodba BosaZnove se je začela nekega večera, ko sem napisal skladbo Ljubi me, ljubi nocoj (Popevka 2023) in jo pokazal Vanji kako se ji zdi. Bila ji je tako všeč, da mi je predlagala naj napišem več takih skladb, ker naj bi nama po njenem mnenju ustrezale. Rekel sem ji, da nimam pojma o bossa novi, niti o jazzu a že naslednji dan sem odtipkal v YT Joao Gilberto in raziskovanje se je začelo.
Ko sva imela napisanih 6 skladb, sva imela prvi nastop, ko sva jih imela 13 ali 15 sva začela razmišljati o morebitnem albumu."

Kdo sta Matjaž in Vanja, ko nista BosaZnova?
"Težko je razmejiti to, kdaj nisva BosaZnova a kot uradni podatek velja, da je Vanja po poklicu vzgojiteljica predšolske vzgoje, Matjaž pa napovedovalec na RASLO."

Kako dolgo je nastajal album Terapija za pare?
"Album je nastajal dolgo, saj se je začel z učenjem in raziskovanjem, ne samo načina igranja, akordov in besedilnih tematik ampak tudi petja. Vmes je bila še korona, pa še nekateri zapleti, skratka vse skupaj je trajalo nekaj let, posledica tega pa je, da so med tem dolgim čakanjem nastale pesmi, ki jih je za še en album."

Kako je bil sprejet med ljudmi, vama je že kdo povedal, da je imel tudi terapevtske učinke?
"Ime albuma je nastalo na podlagi šaljivih komentarjev ljudi iz občinstva, da so se ob poslušanju pesmi počutili kot na terapiji. Zato sva to izpostavila kar kot naslov albuma. Ljudje se po navadi malo nasmejijo ob poslušanju."

V Jutra ob kavi in kitari uvajamo novo rubriko, našo knjižno polico. Katera knjiga, ki si jo prebral ti je ostala v najboljšem spominu?
"Izbral sem eno zbirko pesmi Janeza Menarta, saj me je njegov pripovedni slog, poln slikovite domišljije, jasnih prispodob, duhovitosti in ljudskosti v najboljšem pomenu te besede nekoč v mladosti opogumil, da sem začel tudi sam pisati besedila za svoje pesmi."