Slika je simbolična. Foto: Dani Sušnik/Maja Hrovat
Slika je simbolična. Foto: Dani Sušnik/Maja Hrovat

Vsejedci, vegetarijanci in vegani se lahko prijavijo in preizkusijo jedi, ki jih morda še niso ali pa dobijo ideje, kako določeno prehrano vključiti v domač jedilnik. Jutranji voditelj Kristijan Šmid je klepetal z Matevžem Jeranom, ki je zaposlen v Slovenskem veganskem društvu kot poslovni sekretar in vodja projektov. Po izobrazbi pa je magister inženir prehrane.

Ne moremo mimo dejstva, da se o veganski prehrani iz leta v leto govori vedno več. Če nanizamo samo nekaj statističnih podatkov, ki jih navaja STA: prebivalec Slovenije je 2021 za prehrano v povprečju porabil 89 kilogramov mesa. V EU je bilo povprečje po podatkih za leto 2018 okoli 70 kilogramov. Živinoreja v svetovnem merilu predstavlja približno 15 odstotkov izpustov toplogrednih plinov, porabi precej vode in prispeva h krčenje gozdov za kmetijska zemljišča.

Slika je simbolična. Foto: Dani Sušnik/Maja Hrovat
Slika je simbolična. Foto: Dani Sušnik/Maja Hrovat

Ker je januar simbolično mesec novih začetkov, se veganski izziv odvija prav januarja. "Ker pa tudi mi menimo, da je januar odličen čas za nove začetke in korake k boljšemu jutri za vse (za nas in za živali), vsak januar prirejamo veliki Veganski izziv z dodatno promocijo in številnimi dogodki," je povedal Matevž Jeran.

Program Veganskega izziva je brezplačen. Zainteresirani se nanj prijavijo preko spletne strani www.izziv.si s kratko prijavnico. "Vsebuje jedilnik za celoten mesec, torej 30 receptov za zajtrk, 30 receptov za kosilo in 30 receptov za večerjo. Poleg tega pa še številne druge recepte (npr. sladice in praznične jedi), številne praktične napotke za začetnike v veganski kuhi ter seveda številne druge vsebine."

V letošnjem letu se je na izziv prijavilo že 1000 udeležencev in glede na frekvenco vpisovanja novih, pričakujejo, da se bo številka do konca meseca vsaj podvojila. "Nekateri se prijavijo samo zato, da poskusijo nove recepte, da bi dobili nove ideje. Spet drugi zaradi kakšnih zdravstvenih težav, nekateri pa tudi zaradi tega, ker bi radi nekaj dobrega naredili za okolje," je še povedal naš sogovornik.

Na spletni strani www.izziv.si boste našli številne recepte, med drugim si je jutranja ekipa izbrala tega, ki ga delimo še z vami, če ste morda ljubitelji krompirja. Kliknite tukaj. Pa dober tek.

Vabljeni pa tudi k poslušanju celotnega pogovora:

Veliki veganski izziv