Foto: Radio Maribor/Pexles
Foto: Radio Maribor/Pexles

Težave s koncentracijo in pozornostjo ter učne in delovne težave predstavljajo vse večji problem današnje družbe. Tempo življenja je drugačen, kot je bil včasih in prisotnih je tudi vse več motečih dejavnikov, kot so telefoni in razne aplikacije. Ljudje smo si različni, zato univerzalnega recepta, kako izboljšati koncentracijo in s tem učno ter delavno produktivnost, ni. Kljub temu pa nas je zanimalo, kako priti do učinkovitega učenja in dela ter kako se potem odklopiti in sprostiti v prostem času? Je tudi za sprostitev potrebna koncentracija?

O težavah s koncentracijo smo se pogovarjali z Marino Horvat, magistrico psihologije, asistentko na Oddelku za psihologijo mariborske Filozofske fakultete. ''Koncentracija je omejena kapaciteta, zato ne moremo pričakovati, da bomo brez prekinitev delali osem ali deset ur. V osnovi govorimo o približno petinštirideset minutah pri mlajši in okoli ure, ure in pol pri odrasli populaciji,'' razlaga Horvatova.

Vse več pa imamo prisotnih motečih dejavnikov, kot so telefoni in razne aplikacije, ki za minuto ali dve odvrnejo pozornost in za marsikoga predstavljajo enega izmed večjih težav pozornosti in koncentracije. Glede omenjenega pa Horvatova razlaga: ''Sodobne tehnologije so nam v marsičem olajšale in poenostavile življenje in delo. Dostikrat se ne zavedamo, koliko stvari sedaj lažje opravimo in hitreje. Po drugi strani pa so lahko sodobne tehnologije vir motenj. Dejstvo pa je, da jih potrebujemo in jih ne moremo nehati uporabljati, zato se je potrebno z njimi naučiti upravljati.''

Prisluhnite pogovoru, v katerem Marina Horvat, magistrica psihologije, asistentka na Oddelku za psihologijo mariborske Filozofske fakultete, predstavi tudi nekaj načinov pravilnega upravljanja sodobnih tehnologij med delom oziroma učenjem. Dotaknila pa se je tudi koncentracije v prostem času.