Foto: Radio Maribor/Pexles
Foto: Radio Maribor/Pexles

Ljudje se zelo radi pogovarjamo o vremenu in njegovem vplivu na nas. O vremenu se radi pogovarjamo v trgovini, pri zdravniku, v dvigalu, šoli in tudi že v vrtcu.

Zanimalo nas je, ali je naše slabo počutje in pomanjkanje energije res povezano z vremenom? O tem smo govorili z izrednim profesorjem dr. Igorjem Žiberno, predstojnikom oddelka za geografijo na mariborski filozofski fakulteti: ''Odgovor na to, ali vreme vpliva na nas, se skriva pri vsakem posamezniku. Nekateri na vplive vremena niso občutljivi, nekateri pa zelo. Vreme je lahko tudi izgovor za manjšo motivacijo, manjšo delavnost. Dejstvo pa je, da so ranljive skupine veliko bolj občutljive na vreme. Vreme kot tako na naše počutje ne vpliva vedno in povsod. V raziskavi se je izkazalo, da težave pri našem počutju prinašajo vremenske spremembe,'' razlaga Žiberna. Dodaja tudi to, da nekateri ljudje zaznajo spremembe vremena, kadar so vremenske motnje še precej oddaljene.

Napovedi vremena se spreminjajo, meteorologi so tudi tako imenovani ''zdravniki'', saj poleg vremenske napovedi namenijo stavek ali dva tudi počutju. Pri tem pa Žiberna dodaja: ''Medicinska meteorologija se ukvarja s povezavo med vremenskim dogajanjem in počutjem. Ugotavlja, kako se pravzaprav človek odziva na vreme.''

Pri nastajanju napovedi tako imenovanega biovremena pa po besedah Žiberne v ospredje postavljajo tiste parametre, za katere je empirično dokazano, da vplivajo na naše počutje.
To so predvsem spremembe temeljnih meteoroloških elementov, kot so temperatura, relativna vlaga, zračni tlak in nenazadnje tudi veter. Nato na osnovi kombinacije omenjenih meteoroloških elementov lahko sklepamo, ali bodo učinki vremena obremenilni ali ne.

Prisluhnite celotnemu pogovoru, v katerem smo se dotaknili tudi tega, ali je vreme včasih drugače vplivalo na ljudi kot dandanes.