Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Večinoma takšnih, ki so po mnogih letih opustili kajenje in menijo, da se kajenje da opustiti čez noč. Kristijan je občasni kadilec, Jasmina pa meni, da je kajenje ne moti, tudi če drugi kadijo. Vsak pa ima seveda svoje mnenje in zjutraj se je razvila prava debata.

Razširjenost kajenja se po podatkih v Sloveniji sicer zmanjšuje, a še vedno kadi vsak četrti odrasli prebivalec. Kljub temu NIJZ kadilce spodbuja k opustitvi kajenja, saj ta prinese številne koristi za zdravje v vseh starostnih obdobjih, sploh pa v času epidemije covida-19. Kadilci so bolj dovzetni za okužbo z novim koronavirusom in imajo zvišano tveganje za težji potek covida-19, so zapisali na STA.

Slika je simbolična. Foto: EPA
Slika je simbolična. Foto: EPA

Sprejeli smo tudi številne klice.

"Kadil sem 35 let, tudi včasih po dve škatlici na dan. Nekega jutra pa sem se vstal in si rekel, dovolj je bilo ne rabim več tega. In od takrat nisem več prižgal cigarete. Ne moti pa me, če kdo kadi poleg mene," je povedal poslušalec Dušan.

"Kadila sem 50 let, po dve škatli na dan. Potem sem spoznala svojega moža, ki je bil strasten kadilec. Enkrat, ko sem sedela na balkonu, pa sem se odločila, da si naslednji dan ne prižgem več cigarete, saj to meni ni potrebno. Otroci mi niso verjeli, da ne bom več kadila. Zdaj pa ne kadim več že 15 let," je povedala poslušalka Jožica.

"Septembra sem imela covid, ležal sem en teden in zdaj mi cigareta smrdi. Prej sem skadil tako par cigaret, zdaj pa sploh ne rabim več," je povedal poslušalec Robert.

Vabljeni k poslušanju: