Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Pred 15 leti je bil obnovljen, v zadnjem desetletju pa se tam odvijajo številne kulturne prireditve, zaradi katerih graščina zablesti v vsem svojem sijaju. To je predvsem zasluga Zavoda za turizem, promocijo in kulturo Gornja Radgona.

V zadnjem letu dni pa so promocijo gradu nadgradili s hibridno igro Mistični grajski izziv. Manja Šturm Dolinšek iz Turistično-informacijskega centra Gornja Radgona nam je pojasnila, kaj na gradu ponujajo obiskovalcem: »Ponujamo jim pester nabor različnih vsebin. V preteklem letu smo uspeli pripraviti nov turistični produkt, ki nagovarja mlajšo publiko in tudi tisto mlado po srcu. Imenuje se Mistični grajski izziv Negova, pri čemer gre za igrifikacijo z elementi sobe pobega. Igralci pri vhodu v grajski kompleks dobijo posebne pripomočke oz. zemljevid in v grajskih stavbah poiščejo posamezne točke. Vseh skupaj jih je 10 in igralca na vsaki čaka uganka. To pomeni, da morajo dobro opazovati in prisluhniti navodilom ter razmišljati. Na ta način spoznavajo grajsko zgodovino in njene posebnosti

Igra temelji na namišljeni zgodbi, v kateri temelje gradu strese strašen potres. Dogodek zeliščarko Apolonijo in njene prijatelje precej pretrese, saj iz gradu izgine vsa pozitivna energija. »Naloga igralcev je, da to energijo obnovijo in najdejo črke uroka. Apolonija spada med bolj prijazne grajske duhove, vendar nima fizičnega telesa, zato črk ne more dobiti in potrebuje pomoč obiskovalcev, ki si pomagajo s prej navedenimi pripomočki. Igra se tudi točkuje, saj vsak sodelujoči na začetku dobi 1000 točk, ki se odbijajo, v kolikor potrebuje dodaten namig, da pride do končne rešitve,« je dejala Šturm Dolinškova.

Direktorico tamkajšnjega zavoda za turizem Tatjano Kotnik Karba smo vprašali, kako je nastala ideja za igrifikacijo gradu. »Nastala je tako, da nismo želeli narediti klasičnega escape rooma, temveč narediti igro, ki je primerna za vse, tudi za najmlajše. Pomembno je, da se pri tem zabavajo in spoznavajo mite, legende in zgodovinska dejstva o gradu. Igralci skupaj preživijo dve uri in si pri tem ogledujejo naravno in kulturno dediščino Negove

Seveda pa je za rešitev posameznih izzivov potrebno imeti tudi nekaj zbranosti in potrpljenja. »Določene naloge so dokaj zahtevne. Mednje zagotovo sodi vožnja z bugattijem, ki ga je vozil tudi Ivan Kramberger. Potrebna je posebna taktika oz. poseben sistem, ki od posameznika zahteva, da se umiri in odpelje do cilja. Nekateri so pri tem izgubljali živce in poskusili večkrat, vendar so na koncu vseeno prišli do rešitve,« je dejala Karba. V namišljeni vožnji Krambergerjevega avtomobila se je preizkusil tudi avtor tega prispevka in izkusil zahtevnost naloge, saj pri njej ni bil najbolj uspešen.

Seveda pa je bil Ivan Kramberger zagotovo najbolj znan prebivalec Negove in tudi najzaslužnejši za njeno promocijo. Med drugim je želel postati tudi lastnik gradu, vendar mu to ni uspelo, a so se na radgonskem zavodu za turizem vseeno odločili, da ga povežejo z gradom. »Postavili smo njegov duh oz. hologram, ki nagovarja obiskovalce in jih podučuje glede določenih dejstev,« je dejala Karba.

Poleg mističnih izzivov in Krambergerjevega holograma je v gradu tudi spominska soba dr. Antona Trstenjaka ter številne likovne in fotografske razstave domačih in tujih umetnikov. Posebna zanimivost so tudi t.i. negovske čelade, ki jih je v 19. stoletju po naključju odkril lokalni kmet in izvirajo še iz antičnega obdobja. Zgodovino gradu pa vam na vsakem koraku predstavijo tudi grajski duhovi. Izlet v Negovo je tako odlična priložnost za tiste, ki jih zanimata zgodovina in umetnost ter vse, ki radi v miru občudujejo neokrnjeno naravo.

Jutranji program