Foto: Denis Janežič
Foto: Denis Janežič

Avto-moto zveza Slovenije, nacionalna športna zveza za motošport in karting, ob koncu sezone tradicionalno razglasi moto športnika leta. Že sedmič je ta naziv pripadel motokrosistu Timu Gajserju. Temu nazivu se je za leto 2021 prvič pridružilo priznanje za moto športnico leta, prvi naslov pa je osvojila Tjaša Fifer.

Foto: Denis Janežič
Foto: Denis Janežič

Tjaša ruši stereotipe, da je motociklizem povečini moška domena. Na motor se je sicer prvič usedla še pred osnovno šolo in se z leti zaljubila v zelo zahtevni moto disciplini. Lansko leto je bilo zanjo prelomno, v letošnje pa tudi polaga velike upa. "Takega priznanja si nisem niti predstavljala in res je to eno priznanje, zahvala za trdo delo, ki sem si ga prigarala. Res se je splačalo, prav tako pa je motivacija za prihajajočo sezono 2022 in res sem hvaležna," je povedala Tjaša.

"Stara sem bila 5 let, ko sta mi oče in brat pripeljala motor in takrat je ta iskrica zažarela. V bistvu se je vse začelo tako v domačem krogu z bratom. On me je začel vozit na treninge. To ni zgledalo tako kot sedaj, ko imajo otroci že od petega, šestega leta trenerja, ampak midva sva to v štartu delala bolj za hobi in veselje. On je bil z mano na vseh tistih prvih tekmah, na vseh treningih. On je bil tisti moj vzor in trener. Kasneje pa se je začelo v letu 2019 malo bolj resno. Začela so se večja tekmovanja, začela sem trenirati s pravimi trenerji, z ljudmi, ki dejansko so v stiku s tem športom in tako se je pač ta pot nadaljevala. Zdaj v zadnjih treh, štirih letih se profesionalno trudim ukvarjat s tem in stremim k trenerjem, ki živijo za to, ki lahko meni pomagajo na moji poti."

Denis Janežič
Denis Janežič

Tjaša vozi enduro motor. "To je motor, ki je malo drugačen od navadnega motokros motorja, Prav tako sem jaz endurašica v dveh disciplinah cross country in extreme enduro. Ljudje poznajo zgolj motrokros, to pa je disciplina, kjer je kombinacija kot so ovire, hlodi, gume, različne sekcije. Dolžine prog so daljše po sto kilometrov, dejansko voziš na navigacijo in je malo bolj etapno vse skupaj. Dirke tudi trajajo več dni in več ur."

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora: