Foto: Radio Maribor/Anja Urek
Foto: Radio Maribor/Anja Urek

Živimo v času industrije, kjer so stare obrti, kot je čevljarstvo, skoraj pozabljene. Ljudje pa večini tudi ne znamo več ceniti dobrega ročnega dela, zato se raje odpravimo v trgovine po tovarniške izdelke, ki so narejeni hitreje in so dostopnejši naši denarnici. Kaj pa kakovost in dolgotrajnost? Tega se v večini zavedajo zgolj starejše generacije.

Pogovarjali smo se z mariborskim čevljarjem Mirkom Cimerlajtom, ki v središču Maribora nadaljuje 50-letno družinsko tradicijo čevljarstva. Njegov oče, Franc Cimerlajt je leta 1970 odprl lastno obrt Čevljarstvo Cimerlajt, in nato pred leti delavnico prepustil sinu Mirku.
Mirko o družinski tradiciji in čevljarstvu v preteklosti dodaja, da sta bila čevljarja tudi njegov pradedek in dedek, ki sta v zimskem času skupaj s krojačem hodila od hiše do hiše in ljudem izdelovala ali popravljala obutev.

V današnjem času pa je naročil za izdelavo čevljev zelo malo. Večina del, ki jih čevljarji opravijo so razna popravila. Mariborski čevljar še poudarja, da ne smemo pozabiti, kako pomembno je nositi čevelj, ki je narejen iz kakovostnih materialov in se prilega našemu stopalu

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora.