"Jutra ob kavi, so še lepša ob kitari," smo poimenovali sredin jutranji program, ko v studio povabimo glasbenike, s katerimi klepetamo in nam prebujanje polepšajo tudi z igranjem in petjem v živo.

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Tokrat nas je prebujala skupina Pohorje Express, ki si je ime nadela po znamenitem vlaku, ki je nekoč vozil med Mariborom in Koprom. Začetki delovanja skupine segajo v leto 1983, prenovljena zasedba, pa se po 26 letih premora vrača tudi na Radio Maribor.

Jutro ob kavi in kitari - Pohorje ekspress

Še pred nastopom v živo smo jim zastavili nekaj vprašanj:

Pohorje ekspress je znana mariborska skupina, kam sežejo njeni začetki?
V leto 1983.

Skupina je znana po svoji country glasbi. Od kje izvira ljubezen do te glasbe?
Najprej je bila ljubezen do akustične glasbe, tradicionalne irske, škotske in angleške, kasneje bluegrassa, in še kasneje „long hair country music“.

Country je znan tudi po svojem značilnem instrumentariju. Je bilo, ko ste začenjali težko najti na primer bendžo ali mandolino?
Zelo! Instrumente smo kupovali izključno v tujini.... seveda za težko prigaran denar (študentski servis rulz).

Ime si delite z znanim vlakom, ki potuje med Mariborom in Koprom, je to zgolj naključje?
Ni naključje... vlak je velik motiv v mnogih folk, country in blues pesmih.

Tradicionalna country glasba je pri mladih manj priljubljena, kako mlade generacije sprejemajo vašo glasbo. Ne nazadnje imate tudi mlado pevko?
V resnici je „naša“ publika že v zrelih letih...mladina pa danes posluša vse, predvsem pa večinoma glasbo, ki je sami ne razumemo. Smatramo, da je glasba stvar nivoja, ne pa okusa. Nekateri še danes menijo, da je country kmečka glasba, manjvredna in večinoma kičasta. Vendar slabo glasbo najdemo tudi med drugimi žanri. Naša pevka je rastla ob glasbi P.E. in jo ima v krvi hehehe.