Foto: MMC RTV SLO/ https://manjsveck-manjgrobov.si/
Foto: MMC RTV SLO/ https://manjsveck-manjgrobov.si/

S svečko manj lahko pomagamo otrokom, ki potrebujejo terapije in društvu Namesto pike vejica. Voditelj Robert Levstek se je pogovarjal s Heleno Aplenec Golnar, koordinatorko akcije Manj svečk za manj grobov in podpredsednico društva Namesto pike vejica. Akcijo poteka že 13. leto in jo podpira tudi naš radio.

"Slovenci v enem letu prižgemo okrog 15 milijonov sveč, od tega skoraj polovico ob 1. novembru. Za to porabimo kar 30 milijonov evrov. Če tako pogledamo, nam grozi ekološka katastrofa, saj so odpadne sveče nerazgradljive in jih komunalna podjetja ne morejo predelati. Zaradi tega se je razvil projekt Manj svečk za manj grobov. Začel se je leta 2009 v občini Zagorje ob Savi. Do letošnjega leta se je projekt razširil že v 24 slovenskih občin in je res postal vseslovenski. Je projekt ekološko-humanitarne narave, ki želi na eni strani zmanjšati pretirano okraševanje grobov ob 1. novembru, na drugi strani pa zbrati sredstva za nakup opreme, ki rešuje življenja," je povedala Helena Aplenec Golnar.

V Sloveniji zaradi uporabe nagrobnih sveč letno nastane med 8.000 in 10.000 ton odpadkov. Foto: Zbornica komunalnega gospodarstva
V Sloveniji zaradi uporabe nagrobnih sveč letno nastane med 8.000 in 10.000 ton odpadkov. Foto: Zbornica komunalnega gospodarstva

Svečam se sicer ne bomo mogli čisto izogniti. "Ob 1. novembru smo na različnih pokopališčih po Sloveniji prisotni s stojnicami. V tem projektu sodeluje več kot 140 organizacij in preko 500 prostovoljcev, kar pomeni, da bo res veliko lokacij, kjer se lahko prevzame ekološko izdelane zastavice. Za prostovoljni prispevek ljudje prevzamejo to zastavico, ki jo pustijo na grobu svojim najdražjim. Svečke na grobu so močan simbol spomina na naše najdražje in s to akcijo ne želimo rušiti tradicije," še dodaja sogovornica.

Foto: BoBo
Foto: BoBo


Od sobote 23. oktobra do torka 2. novembra bo akcija pred pokopališči. Tokrat k projektu pristopa rekordno število organizacij, ki torej pokrivajo 24 slovenskih občin in krajev.

Pomagate lahko tudi tako, da pošljete SMS s ključno besedo SVECKA ali SVECKA5 na 1919 in prispevali boste 1 EUR oziroma 5 EUR za medicinske pripomočke in zdravljenje bolnih in življenjsko ogroženih v ekološko-humanitarni akciji Manj svečk za manj grobov 2021.

Vsa zbrana sredstva bodo namenjena za reševanje življenj in zdravljenje v lokalnih okoljih, kjer bodo zbrana. Več informacij najdete na spletni strani https://manjsveck-manjgrobov.si/. Vabljeni pa, da prisluhnete celotnemu pogovoru: