Foto: Radio Maribor/Jure Banfi (Ocean Orchids)
Foto: Radio Maribor/Jure Banfi (Ocean Orchids)

V Tropskem vrtu v Dobrovniku se je podjetje Ocean Orchids odločilo za korak naprej in tako predstavilo prvi sladoled iz vanilije, pridelane na slovenskih tleh.

Njihova zgodba se je začela pred 15. leti, in sicer najprej z gojenjem orhidej, najbolj priljubljenih cvetočih lončnic na svetu. Vanilija pa je ena izmed številnih rastlin v njihovem tropskem vrtu, kjer imajo več kot 350 različnih tropskih rastlin. Poleg vanilije gojijo tudi ananas, papajo, kavo, poper, čaj in banane. ''Vanilijo gojimo že od vsega začetka tropskega vrta in čez leta je odlično rasla in cvetela. Letos smo pridelali dvesto plodov vanilije in jih uporabili za sladoled,'' je povedal Tomaž Jevšnik iz podjetja Ocean Orhids.

Jevšnik dodaja tudi to, da je gojenje vanilije sicer dolgotrajen postopek, saj od same sadike pa do ploda lahko mine tudi več let. Vse pa poteka ročno, tako opraševanje kot tudi pobiranje sadov vanilije.

Sladoled je plod sodelovanja Ocean Orchids s Podeželsko čokoladnico Passero iz Tešanovcev in je prvi tovrsten premium sladoled na slovenskih tleh. Za liter sladoleda so porabili vsaj dva stroka vanilije. ''Dvesto pridelanih plodov vanilije smo predali lokalni čokoladnici, kjer so za nas naredili sladoled. Sladoled lahko poskusi vsak, in sicer v našem baru pred tropskim vrtom,'' dodaja Jevšnik, ki pa hkrati opozarja, da je zaloga sladoleda omejena.

Prisluhnite pogovoru, v katerem boste izvedeli, zakaj je vanilija ''prav posebna znanost'' in zakaj lahko rečemo, da je ''draga kot žafran''.