Foto: Radio Maribor/Pexles
Foto: Radio Maribor/Pexles

Rolanje in kotalkanje sta še vedno zelo priljubljeni vrsti rekreacije. Znano je, da so eni izmed prvih uporabnikov rolerjev bili Skandinavci. Njihovo priljubljeno metodo prevoza, drsanje, je v toplejšem vremenu nadomestilo rolanje. Začetki rolanja tako segajo že v 17. stoletje, prvi uradno dokumentirani rolerji pa so bili predstavljeni šele v 18. stoletju. Po nekaj letih zatona pa so zopet aktualne tudi kotalke. Začetki kotalkanja v Sloveniji pa segajo v leto 1949, ko je kotalkanje predstavljalo predvsem nadomestilo za kratko zimsko drsalno sezono. Za razvoj kotalk je pomemben Stanko Bloudek, ki je tudi skonstruiral svoje kotalke, ki so jih izdelovali v tovarni Elan.

Z Mojco Kranjčič Rihtarič iz Hop Hop otroške gibalnice smo govorili o rolanju, z Blanko Kante, vodjo kotalkarske šole DKK Stanko Bloudek iz Ljubljane, ki kotalkanje poučuje tudi v mariborskem Roller jam plesnem centru, pa o kotalkanju.

''Rolanje vpliva na razvoj ravnotežja. Pozitivne vplive in učinke ima na učenje drugih športov, kot so alpsko smučanje, kolesarjenje in tek na smučeh,'' razlaga Mojca Kranjčič Rihtarič.
Otroci se lahko že od tretjega leta starosti naprej udeležijo tečajev rolanja. Pri tem pa je obvezna zaščitna čelada in ščitniki za kolena, komolce in dlani. '' Najpogostejši padci so padci na zadnjico,'' razlaga Mojca.

Blanka Kante pa glede kotalkanja pravi: ''V Sloveniji je znano umetnostno kotalkanje. Kotalke so zadnja leta zopet hit predvsem zaradi televizijske serije, ki je kotalke postavila nazaj na trg. Tudi vpis v šolo kotalkanja je znatno višji.''

Po besedah Kantejeve za umetnostno kotalkanje ne potrebujemo dodatne zaščitne opreme, ker se kotalka na varovanem območju in kotalkar ali kotalkarica ne dosežeta velike hitrosti.
''Kotalkanja se lahko naučimo čez celo življenje, ne poznamo starostne omejitve,'' še dodaja Kantejeva.

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora, v katerem smo se dotaknili tudi tega, katere vrste rolanja in kotalkanja še poznamo in kako sta omenjeni aktivnosti priljubljeni med mladimi.