Foto: Radio Maribor/Pexles
Foto: Radio Maribor/Pexles

Hladilnik je gospodinjski aparat, ki ga vsakodnevno uporabljamo in je vsakemu družinskemu članu dobro poznan, ne zahteva pa posebne uporabe. Zaželeno je, da kljub temu upoštevamo nekaj pravil, če želimo, da se hrana ne pokvari prehitro in da čim dlje ostane sveža ter okusna.

O shranjevanju živil v hladilniku smo se pogovarjali z diplomiranim inženirjem ekološkega kmetijstva Martinom Kozmosom.

Trenutno imamo polne vrtove zelenjave, ki pa je ne moremo porabiti naenkrat, zato jo najpogosteje shranimo kar v hladilnik, pri tem pa delamo napake: ''Paradižnik, čebula in česen ne spadajo v hladilnik, saj s tem izgubijo vse lastnosti, kot sta na primer okus in vonj. Tudi tropsko sadje ne sodi v hladilnik, saj raste v vročih krajih. Takšno sadje je boljše pustiti na kuhinjskem pultu. Prav tako v hladilnik nikakor ne sodijo jabolka in banane,'' poudarja Kozmos.

Zelenjavo in sadje pa lahko tudi vložimo ali zamrznemo, pri tem pa Kozmos dodaja: ''Do zamrznjene zelenjave in sadja smo zelo skeptični, vendar sta dostikrat boljša po kakovosti kot zelenjava in sadje, ki ju kupimo na trgovskih policah.''

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora, v katerem smo se dotaknili tudi tega, kako shranjevati listnato zelenjavo in kaj v praksi pomenita izraza ''uporabno najmanj do'' in ''porabiti do''.