Foto: Radio Maribor/Pexles
Foto: Radio Maribor/Pexles

Prvi sončni žarki nas tudi to pomlad vabijo v naravo. Po drugi strani pa v naših domovih pokažejo, kako čista imamo okna in koliko praha se nam je nabralo čez zimo. Zato se mnogi ravno sedaj poslužujejo generalnega čiščenja svojih domov. Letos bodo ta izvedena do potankosti.

Kako začeti spomladansko čiščenje in osvežiti naše domove, nam je zaupala mlada in nadobudna arhitektka mariborske Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Sanja Plantak. ‘’Spomladansko čiščenje je za mnoge nepriljubljeno opravilo. Po drugi strani pa je lahko eden izmed načinov za zmanjševanje stresa in pomiritev. Vseeno pa si moramo pri tem zastaviti cilj in do njega pristopiti sistematično.''

Plantakova poudarja, da v prvem koraku odvržemo dotrajano staro šaro in oblačila ter obutev, ki je nismo že nekaj let oblekli oziroma obuli. ‘’Prostore pa lahko prenovimo z raznimi dodatki, tkaninami, okrasnimi blazinami in rastlinami. Lahko pa to storimo z večjimi posegi, kot so barvanje pohištva, pleskanje in lepljenje tapet.''

S spomladanskim čiščenjem vzpostavimo red in večjo pretočnost energije v svojih domovih. ‘’Mogoče nered za nekatere pomeni boljše delovno okolje. V naših domovih pa nered pomeni nemir in nestrpnost. Z vzpostavitvijo reda v prostoru poskrbimo za harmonijo in boljše počutje,’’ pravi Plantakova.

Prisluhnite pogovoru, v katerem lahko izveste, kakšni so letošnji pomladni trendi in kako osvežiti glavne prostore v naših domovih.