Foto: Radio Maribor/Pexles
Foto: Radio Maribor/Pexles

Valentinovo, praznik ljubezni, ki ga praznujejo po celem svetu je tik pred vrati. To je dan zaljubljencev in za nekatere dobra priložnost, da pokažejo svojo naklonjenost osebi, ki jim je ljuba. Mnogi pa so mnenja, da je pozornost do partnerja potrebno izkazovati preko celega leta. Kljub temu pa v partnerskem odnosu poznamo vzpone in padce.

Strokovnjaki pravijo, da se ljudje zaljubimo v ''sliko idealnega partnerja'', ki pa v odnosu, ko vedno bolje spoznavamo partnerja, bledi. Začenjajo se pojavljati nesoglasja v zvezi, dobimo občutek, da nas partner ne razume, nas ne sliši in ne najdemo več skupnega jezika. Pojavljajo se sumi v partnerjevo zvestobo, prepiri vodijo do nasilja, razmišljamo o ločitvi ali pa ne najdemo skupnega jezika pri vzgoji otrok. Doktorica znanosti, psihoterapevtka Maja Kus Ambrož, ki partnerjema nudi pomoč pravi: ''Partnerska terapija je proces, ki poteka v obliki pogovora. Med partnerjema skušamo vzpostaviti kanal, da se slišita''.

Partnerska terapija je ciljno usmerjena terapija, kar pomeni, da se osredotoča na želje partnerjev. Na podlagi želja pa nato skupaj iščejo pot do zastavljenega cilja. Pri tem pa sogovornica poudarja, da je cilj lahko kvalitetnejši ali stabilnejši partnerski odnos prav tako tudi kvaliteten razhod.

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora, v katerem smo med drugim govorili o partnerstvu v času koronavirusa.