V času, ko so gledališča in ostale kulturne ustanove zaprla vrata, se je kulturno življenje preselilo na splet. Gledališča ponujajo oglede preteklih predstav, glasbeniki pa nam prirejajo koncerte kar iz svojih dnevnih sob. Kaj pa v tem času počno ljubiteljski glasbeniki in gledališčniki?

Foto: Ivan Merčnik
Foto: Ivan Merčnik

Teja Fuks, članica Vokalne skupine A cappella iz KUD Rače, nam je zaupala, da so vaje preselile na splet in sicer v obliki tako imenovanih ženskih pogovorov. ''Maja smo načrtovale obeležitev naše petnajste obletnice delovanja, zato smo se morale soočiti tudi s tem''.

Vodja Vokalne skupne Vokalke iz KUD Coda, Nina Fajertag pa nam je povedala, da so se odločile, da ne želijo karantene preživljati v samoti. ''Vsi vemo, da je glasba zdravilo in nas ohranja pri življenju. Odločile smo se, da jim kot vodja pripravim posnetke posameznih glasov in nato dekleta vadijo doma. Ko zvadijo, mi posnamejo svoj glas, jaz pa jih ocenim in svetujem''.

Monika Vogrinec, vodja in režiserka Dramske skupine stanovalcev Študentskih domov Univerze v Mariboru nam je povedala, da igralci želijo ostati v kondiciji, zato za vaje in ponavljanje besedil uporabljajo splet. ''To pa je zelo oteženo, saj igralci ne morejo vaditi gibanja, ki pa je za dramsko igro tudi ključnega pomena''.

Stanko Zorec, predsednik KUD Rače Limbuš pa je za Radio Maribor povedal, da so ravno pred karanteno odigrali štiri premierne predstave. Poudarja, da njihovo društvo trenutno ne počiva, saj pripravljajo stare posnetke predstav, katere bodo s svojimi gledalci delili preko preko družabnih omrežij.

Vabljeni k poslušanju pogovora.