Veterinarka Natalija Hercog Gerbec in Jasmina Bauman. /Foto: MMC RTV SLO/Veterinarski center Pika Maribor
Veterinarka Natalija Hercog Gerbec in Jasmina Bauman. /Foto: MMC RTV SLO/Veterinarski center Pika Maribor

Bolezni ščitnice so v glavnem neopazne, saj se pojavijo počasi. Ščitnica je žleza z notranjim izločanjem. Proizvaja hormone, ki urejajo metabolizem celega telesa. Lahko deluje premalo ali preveč in vpliva tudi na življenje naših kosmatincev.

Veterinarski nasvet
"Velikokrat rečemo, da je lepa koža in dlaka ali pa pri nas lepi lasje, odraz splošnega zdravja. To pa drži tudi za naše živali. Tudi psi in mačke trpijo za določenimi hormonskimi obolenji, ki se prav tako zrcalijo tudi na koži. Izpostavila bi dvoje, ki je pogosto pri psih in sicer premajhno delovanje ščitnice in prekomerno delovanje nadledvične žleze – kjer je glavni vzrok tumor, povzroča pa presežek hormona kortizola. Pa, če se vrnemo k ščitnici: znaki, da primanjkuje ščitničnega hormona so pri psih zelo podobni kot pri ljudeh. Znaki se kažejo kot dlaka, ki je zelo redka in izpada, to izpadanje dlak najbolj vidimo po repu. Dlaka lahko tako izpade, da je popolnoma gol. Druga mesta pa so tudi boki, pod vratom, vendar koža ne srbi, lahko pa potemni. Živali pa so ob pomanjkanju ščitničnih hormonov utrujene in veliko počivajo. Niso več vesele, ko gredo na sprehod. To obolenje se pojavi v zrelem obdobju in pri starejših psih. Zelo pomemben znak zmanjšane delovanje ščitnice pa je, da se živali zelo redijo," je povedala veterinarka Natalija Hercog Gerbec, vodja Veterinarskega centra Pika v centru Maribora.

Pomen sterilizacije in kastracije, akcija v Podravju in okolici

Foto: MMC RTV SLO/Društvo za zaščito živali Maribor
Foto: MMC RTV SLO/Društvo za zaščito živali Maribor

Društvo za zaščito živali Maribor nas s plakati tudi po družbenih omrežjih in tudi sicer nagovarja, da pomagamo našim kosmatincem s sterilizacijo in kastracijo. Od 15. oktobra pa do 15. decembra najrazličnejše veterinarske ambulante v Podravju in okolici namreč ponujajo akcijo sterilizacij in kastracij in sicer 20 odstotni popust pri ceni storitve. Naj spomnimo, da bomo s tem korakom, v kolikor se zanj odločimo živalim izjemno pomagali, ne samo z zdravstvenega vidika, temveč tudi preprečili številna neželena legla.

"Muce so tiste, ki zelo hitro spolno dozorijo. Samička je godna že pri štirih, petih mesecih, ko je praktično še na pol mladič in lahko ima na leto tudi dva, tri legle. Muce niso tako kot psičke, ki zaključijo gonitev in je nekaj mesecev mir. Pri mucah je tako, da lahko gredo iz ene gonitve v drugo. Celo, ko že imajo mladiče, so lahko ponovno breje," nas še opominja veterinarka Natalija Hercog Gerbec.

Zavetišče za živali Maribor
Tudi v zavetišču se te problematike še kako dobro zavedajo. Ob številnih mucah, ki so na voljo za posvojitev pa nov dom čakata tudi najboljša prijatelja Buddha (bež) in Odi (siv) sta samčka manjše rasti, oba stara približno 3 leta. Buddha je bolj umirjene narave medtem ko je Odi živahnejši in glasnejši, na sprehodu pa sta lepo vodljiva. V zavetišči si želijo poiskati posvojitelje, ki bi bili pripravljeni posvojiti oba, saj sta precej navezana.

Kontakti zavetišča so 02 480 16 60 ali elektronski naslov zavetisce.mb@snaga-mb.si. /Foto: MMC RTV SLO/Zavetišče za živali Maribor
Kontakti zavetišča so 02 480 16 60 ali elektronski naslov zavetisce.mb@snaga-mb.si. /Foto: MMC RTV SLO/Zavetišče za živali Maribor

Vabljeni k poslušanju oddaje TUKAJ.