Knjigarne in knjižnice so trenutno zaprte in dostop do knjig je nekoliko drugačen. Nekatere knjižnice se poslužujejo izposoje gradiva po pošti, knjigarne pa beležijo občuten porast prodaje knjig preko spleta.

Pogovarjali smo se z Bojanom Švigljem, glavnim urednikom Mladinske knjige in Mileno Pivec, direktorico Založbe Pivec.

Švigelj ocenjuje, da se je v samoizolaciji prodaja knjig podvojila, vendar poudarja, da se je zaradi zaprtja knjigarn promet zmanjšal za devetdeset odstotkov. Glede branja v času karantene pa je dejal, se je povečala prodaja otroških knjig. ''Najverjetneje zato, ker večina staršev dela od doma in želijo otroke zaposliti. Na srečo ne samo video igrami in risankami, ampak jim ponudijo tudi knjigo, kar je zagotovo eden izmed boljših stranskih učinkov trenutne situacije,'' dodaja Švigelj.

Založba Pivec, ki pa velja za največjo mariborsko knjižno založbo, pa bo jutri, 25. aprila, ob 18. uri izvedla že tradicionalni 20. Pesniški turnir. Direktorica založbe Milena Pivec je dejala, da so zelo hitro reagirali na trenutno situacijo. ''Za jubilejni Pesniški turnir smo imeli velike načrte, ampak smo se odločili, da ga kljub nastali situaciji izvedemo v virtualni obliki,'' dodaja Pivčeva.

Prisluhnite pogovoru, v katerem boste med drugim izvedeli, katere knjige so še vedno na vrhu in jih Slovenci radi beremo.