Foto: Radio Maribor/Pexles
Foto: Radio Maribor/Pexles

Ne samo redno umivanje rok, v trenutni situaciji je potrebna tudi skrb za naše oči. Prvi razlog izhaja iz tega, da je bil zloglasni virus COVID-19 najden v solzah, drugi pa se navezuje na obremenjene in utrujene oči zaradi dela in šolanja od doma ter posledično večje uporabe računalnikov ali mobilnih telefonov.

O očesni higieni in utrujenih očeh smo se pogovarjali z optometristom Aleksandrom Kadovićem iz Opto centra v Mariboru. Kadović v prvi vrsti poudarja, da je bil COVID-19 najden tudi v solzah, zato kot vir zaščite pred neposrednim kapljičnim prenosom priporoča, zašito oči z očali ali ščitniki.:''Pri ljudeh, ki pa nimajo zaščitne opreme oziroma je v vsakdanjem življenju in delu ne uporabljajo, so izpostavljeni možnosti okužbe predvsem pri stiku z asimptomatskimi bolniki. Nosilci kontaktnih leč so izpostavljeni preko tega, da se virus zadržuje v solznem filmu. Oko je sprva samo draženo in rdeče.'' Zato še posebej uporabnikom leč svetuje zaščito s kakršnimikoli očali oziroma v njihovem primeru so to najpogosteje sončna očala.

Ko drugi način zaščite pa svetuje uporabo enodnevnih kontaktnih leč ob skrbni higieni rok. V primeru uporabe mesečnih kontaktnih leč pa je po besedah Kadovića smiselna uporaba tekočin za kontaktne leče s peroksidno osnovo. Glede čiščenja očal pa poudarja, da je še vedno najboljša uporaba tekoče vode. ''Organska topila, kot so alkohol in določeni detergenti, lahko okvarijo antirefleksne sloje na steklih in s tem poslabšajo optične lastnosti vaših očal.''

Zaradi dela in šole od doma so naše oči veliko bolj obremenjene in utrujene

''V tem času je precej bližinskega dela, od računalnika do telefonov. Problem bližinskega dela je po eni strani naprezanje oči in poslabšanje solznega filma, po drugi strani pa naprezanje izhaja iz tega, da mora oko lomiti žarke na krajši razdalji, kar je stres posebej pri manjših ekranih in dodatno lahko povzroči poslabšanje dioptrije.'' Zato svetuje, da je vsake toliko smisleno napraviti odmor in pogledati v daljavo.

Kadović zaključuje, da naj bližinsko delo ne traja več kot uro brez odmora. ''Zrak v prostorih v teh časih, ko temperatura zelo niha, naj ne bo zelo suh. Prvi znaki suhih oči so opazni s tem, da se s strani vid megli, kot bi gledali skozi folijo in se po utripanju oči stanje popravi. Večje količine besedila pa je bolj priporočljivo gledati na večjih ekranih oziroma monitorjih in z bolj oddaljene razdalje, kar zmanjša stres oči kot z ekranov mobilnih telefonov.''

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora.