Foto: Radio Maribor/Franc Žiberna
Foto: Radio Maribor/Franc Žiberna

Poslušalec nas je pred časom opozoril, da je jeseni urejeno križišče na Pobrežju nevarno za invalide.

Kot je zapisal:

"Pred kratkim je bilo narejeno križišče Zrkovske ceste in Osojnikove.

Povabljen sem bil s strani parapleginje na ogled dela hodnika za pešce, ki je tako nagnjen (strm), da ni bila v stanju nadaljevati vožnje po južni strani Zrkovske ceste do dvoetažnega mostu in naprej do Evroparka. Z vozičkom se je nevarno nagnila in tik pred padcem odnehala z vožnjo.

Škoda je velika, ker je tu veliko uporabnikov gibalno oviranih, ki uporabljajo to pot.

Upam, da inšpekcije niso potrdile tehničnega pregleda in v nadaljevanju tudi uporabnega dovoljenja. Cela Greewiška soseska je glede ovir neurejena in ko invalidi na vozičkih v tej soseski pričakujejo, da se bodo z novim križiščem težave delno omilile, je ravno nasprotno. Pojavijo se nove napake, ki bodo dolgo v prihodnost v nadlego gibalno oviranim, medtem pa se odgovorni ne bodo ničesar naučili."

Kaj odgovarjajo na občini?

Na občini pojasnjujejo, da so dimenzije pločnika enake kot pred obnovo in napovedujejo še nekatere izboljšave:

"Pločniki na delu Zrkovske med dvoetažnim mostom in križiščem s Čufarjevo ulico so bili obnovljeni in preurejeni v sklopu ureditve kolesarske povezave ob Zrkovski in naprej proti Čufarjevi. Hkrati se je celovito preuredilo tudi križišče z Osojnikovo cesto, kjer smo posodobili semaforsko križišče z vsemi potrebnimi ukrepi za invalidne osebe (tipke za invalide, taktilne označbe, odprava arhitektonskih ovir, znižanje robnikov).

Tako je bil v sklopu projekta južni pločnik ob Zrkovski obnovljen in preurejen v kolesarsko površino, za pešce je tako kot že pred preureditvijo bila hoja pešcev prepovedana (slika spodaj pred preureditvijo). Za pešce in kolesarje je bil obnovljen in razširjen severni pločnik ob Dravi.

Strmina pločnikov se ni spreminjala, je taka kot je bila pred preureditvijo, niti je to možno spremeniti.

Na Greenwiški cesti bomo v tem letu izvedli še manjkajoče spuste robnikov in odpravili arhitekturne ovire."

Občina prilaga še fotografije pred in po obnovi, ki jih objavljamo spodaj.

Občino smo prosili še za odziv, zakaj okoli klančine ni večje ravne površie, da bi se lahko invalidi klančini izognili, a odgovora še nismo prejeli.