Foto: Radio Maribor/Stane Kocutar
Foto: Radio Maribor/Stane Kocutar

28. maja 1842 se je v Malečniku - tedanjem Svetem Petru niže Maribora - rodil pravnik, gospodarstvenik in mecen Franc Rapoc.

Po klasični gimnaziji v Mariboru je na Dunaju končal študij prava. Želel je postati odvetnik, vendar se je kasneje ogrel za notarski poklic. Od leta 1869 je bil med odborniki Slovenskega političnega društva in leta 1870 med ustanovitelji prve slovenske tiskarne v Mariboru, ki je tiskala časopis Slovenski narod. Z njegovo podporo je bilo 1872 ustanovljeno delniško društvo Narodna tiskarna v Ljubljani.

Kasneje je bil notar v Šoštanju. Pred smrtjo je največji del svojega premoženja zapustil po njem poimenovani ustanovi, ki je štipendirala revne dijake in študente. Franc Rapoc je bil prvi slovenski gospodarski organizator mariborskega meščanstva in delavstva.

Njegovo vodilo je bila misel, (ki je žal mnogim še danes nedoumljiva) namreč, da samo gospodarska osamosvojitev ustvarja realno podlago političnim organizacijam in delovanju, natančneje – materialna podlaga je pogoj za vse oblike delovanja, ki manifestirajo suverenost in neodvisnost skupnosti.

Na današnji dan - 28.5.