Foto: Radio Maribor/Stane Kocutar
Foto: Radio Maribor/Stane Kocutar

Na današnji dan pred 60. leti so v gramozni jami med Hočami in Slivnico pri Mariboru izvršili zadnjo smrtno kazen na Slovenskem, čeprav je bila ta ukinjena šele leta 1989. Pod streli posebnega eksekucijskega voda miličnikov je padel 30 letni Franc Rihtarič (1929 – 1959) iz Očeslavcev pri Gornji Radgoni.

V petdesetih letih minulega stoletja je storil okoli sedemdeset kaznivih dejanj, od tega največ ropov. Poleg tega so mu očitali tudi protidržavno delovanje, označili so ga za zakrknjenega protikomunista in delomrzneža. Njegov največji zločin pa je bil dokazan uboj miličnika Alojza Bartola, avgusta 1955 na radgonskem mostu. Po uboju je pobegnil v Avstrijo, kjer so ga prijeli, vendar ga niso vrnili v Jugoslavijo. Med premestitvijo v graške zapore je z drvečega vlaka ušel avstrijskim policistom. Spet se je vrnil v domovino, kjer si je zaradi številnih potegavščin in skoraj "robinhoodovskih" podvigov s katerimi je pil kri svojim zasledovalcem pridobil številne simpatije. Leta 1958 so ga prijeli in aprila 1959 v Mariboru obsodili na smrt z ustrelitvijo. Kazen so izvršili v zgodnjem jutru 30. oktobra 1959 v gramozni jami nekje med Hočami in Slivnico. Franc Rihtarič je bil zadnji obsojenec na Slovenskem nad katerim so izvršili smrtno kazen.
V spomin zadnjemu na smrt obsojenemu na Slovenskem je Zdenko Kodrič napisal knjigo "Blaženi Franc Rihtarič", knjiga pa je bila navdih kantavtorju Petru Andreju iz Ruš, ki je napisal in uglasbil pesem:
»Balada o Francu Rihtariču«.

Na današnji dan - 30.10