Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Ob svetovnem dnevu boja proti raku strokovnjaki opominjajo, da ob epidemiji covida ne smemo pozabiti tudi na obvladovanje raka, saj je onkoloških bolnikov tudi pri nas iz leta v leto več. Na oddelku za onkologijo v mariborskem univerzitetnem kliničnem centru so morali v času epidemije reorganizirati njihovo delo, vendar je bilo delo na oddelku kljub temu ves čas nemoteno.

V naši državi se je v spomladanskem valu epidemije covida zmanjšalo število diagnosticiranih rakov do 30 odstotkov. Eden od razlogov je tudi nedelovanje presejalnih programov, drugačna dostopnost do osebnih zdravnikov in pa tudi strah bolnikov pred okužbo. "Pri nas na onkologiji v Mariboru je bilo delo ves čas nemoteno, tako na področju obsevanja, sistemskega zdravljenja kot paliativne oskrbe." Pravi predstojnica mariborskega onkološkega oddelka Maja Ravnik.

Sicer pa je v tem času delo na onkološkem oddelku v velikem razmahu in dobiva še večje strokovne razsežnosti, saj vse bolj širijo dejavnosti in zdravijo vedno nove oblike raka. Ginekološkim, urološkim rakom, rakom prebavil in dojk so se pod to streho na novo pridružili tudi hematološki bolniki z rakom, ki so bili prej pod okriljem hematologov. Maja Ravnik: "Pod našo streho pa so končno prišli tudi bolniki z rakom pljuč, ki potrebujejo sistemsko zdravljenje. Tako smo bolj ali manj uspeli centralizirati onkološko zdravljenje in smo, kar zadeva onkološka podočja, dosegli zastavljen cilj."

Ob tem pa si želijo, da bi lahko bolj zaživelo paliativno zdravljenje, za katero zdaj nimajo ne kadrovskih ne prostorskih možnosti, slednje bi bilo potrebno tudi na drugih področjih. Upajo tudi na nadgradnjo stavbe, ob čemer spominjajo državo, da zdravijo bolnike iz vse severovzhodne Slovenije, pri tem pa imajo na mariborski onkologiji zgolj 10 postelj.