Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 31. okt. 2020

Ars • Sob, 31. okt.

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

V času, ko je v cerkveni poeziji prevladovala latinščina, je Primož Trubar uvedel slovensko liturgično pesem. Njegova Večerna molitev je duhovna pesem, ki poudarja etične vrednote in skrb za znosnejše življenje, ob tem pa ne zanemarja pesemske oblike.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

10:00
Neposredni prenos: Prenos evangeličanskega bogoslužja iz Moravskih Toplic

11:00
Poročila

Pred dobrim tednom je umrl Jože Spacal, vsestranski likovni umetnik: slikar, grafik, ustvarjalec mozaikov in scenograf. Rodil se je leta 1939 v Kostanjevici na Krasu. Rojstni kraj je močno zaznamoval njegovo delo – tako tematsko, motivno kot likovno, saj je za njegovo ustvarjanje značilen poseben kolorit. Strokovnjaki ga imajo za edinstvenega med slovenskimi likovnimi umetniki, ker mu je uspelo doseči sintezo klasičnih in sodobnih postopkov. Od leta 1967 do 1995 je deloval kot scenograf v naši hiši. Pripravil je več kot 300 scenografij. Jože Spacal je sodeloval na številnih nacionalnih in mednarodnih razstavah. Imel je tudi več samostojnih razstav – v Ljubljani leta 1993 veliko pregledno razstavo TV-scenografije in leta 1999 veliko pregledno razstavo grafike. Za svoje delo je prejel več nagrad in priznanj doma in v tujini. Pred leti je Jožeta Spacala pred mikrofon povabila Vida Curk.

Duhoborci so verska ločina, nastala v Rusiji ob koncu 18. stoletja. Ruska pravoslavna cerkev in oblast sta jo poskusili izkoreniniti zaradi njenih pogledov na svet, predvsem pa zaradi odpora do nasilja in orožja. Številni so končali v zaporih v Sibiriji, nekateri pa so se leta 1998 izselili v Kanado, pri čemer jim je med drugim pomagal tudi Lev Tolstoj. Njihova skupnost še danes ohranja običaje prednikov, vključno s petjem, ki se prenaša od ust do ust. Slišali bomo nekaj njihovih verskih pesmi na posnetkih, ki so v Kanadi nastali v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Oddajo je pripravil Tomaž Rauch.

12:00
Poročila

Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

13:00
Poročila

Teme tokratne oddaje so:
- Novi predsednik slovenskega centra PEN je Tone Peršak
- Jenkova nagrada Branetu Mozetiču
- projekt Zgodovinskega arhiva Celje Memento mori: Smrt in odnos do nje v arhivskem gradivu
- Mednarodni simpozij Nonument! o ruševinah javnega prostora
- Razstava Arhitektura sanj ob 25-letnici Muzeuma
- Razstava Stanislava Makuca v Galeriji Ravne
- In memoriam Jože Valentič

14:00
Poročila

Glasbena medigra.

Poslovila se je Neda Pagon, ena najopaznejših slovenskih intelektualk, doktorica sociologije, romanistka, zgodovinarka, prevajalka in dolgoletna odgovorna urednica akademske založbe Stúdia humanitátis. Bila je tudi soustanoviteljica Fakultete za podiplomski humanistični študij Institútum studiórum humanitátis ter Inštituta za civilizacijo in kulturo. Delala je kot predavateljica na Fakulteti za družbene vede in na Pedagoški akademiji v Ljubljani, kot znanstvena svetnica pa na Znanstvenoraziskovalnem centru SAZU. Neda Pagon je avtorica obsežnega opusa knjig, razprav, študij in prevodov. V njem najdemo tudi besedilo Zagovor lenobe.

Sproščeno sobotno popoldansko druženje ob jazzovski glasbi različnih smeri pripravljata urednika Alma Čelik in Hugo Šekoranja.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Na kakšno glasbo pleše Giselle? Kako je ubran korak Petruške? Baletna glasba s svetovno znanih predstav in tudi iz manj znane plesne literature.

Za predvajanje smo tokrat izbrali posnetek klavirskega recitala Stephena Hougha, ki je prvega junija letos nastopil v dvorani Wigmore v Londonu. Posnetek je v izmenjavo Evropske zveze radijskih postaj prispeval tretji radijski program BBC-ja. Britanski pianist se je tam predstavil z glasbo Johanna Sebastiana Bacha in Roberta Schumanna. Večji del današnje oddaje bomo namenili obsežni Fantaziji v C-duru, op. 17 Roberta Schumanna. Skladatelj jo je sicer posvetil Franzu Lisztu, a na najbolj osnovni, prvinski ravni, se je s skladbo poklonil Ludwigu van Beethovnu in svoji ljubljeni Clari. Ob koncu prvega stavka je namreč uporabil glasbeni citat, temo enega od samospevov iz Beethovnovega cikla Oddaljeni ljubici, samospeva, ki poje: "Sprejmi te pesmi, ljubljena, ki le tebi jih prepevam."
Še pred fantazijo pa bomo predvajali Busonijevo klavirsko transkripcijo znamenite Chaconne iz Bachove Partite št. 2 v d-molu za violino solo, BWV 1004.

18:00
Izbrana proza

Arsov sobotni večer namenjamo skladbam, primernim utripu in času.

Nastopajo:

Prva sojenica: Ana Lapkovska – mezzosopran,
Druga sojenica: Claudia Mahnke – sopran,
Tretja sojenica: Christiane Kohl – sopran,
Woglinda: Mirella Hagen – sopran,
Wellgunda: Julia Rutigliano – mezzosopran,
Flosshilda: Ana Lapkovska – mezzosopran,
Waltrauta: Claudia Mahnke – mezzosopran,
Alberich: Albert Dohmen – bariton,
Hagen: Stephen Milling – bas,
Gunther: Alejandro Marco Buhrmester – bariton,
Gutruna: Allison Oakes – sopran,
Brünhilda: Catherine Foster – sopran in
Siegfried: Stefan Vinke – tenor.
Posnetek je nastal prvega avgusta 2015 na Slavnostnih igrah v Bayreuthu. Festivalski orkester je vodil Kiril Petrenko.

V oddajo smo uvrstili odlomka iz predgovora k delu Arcticae horulae Adama Bohoriča; avtor med drugim pove nekaj besed o svoji drobni knjižici, o eni izmed velikih knjig slovenstva. Odlomka občuteno interpretira dramski igralec Slavko Cerjak.

23:59
Slovenska himna

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov