Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 31. okt. 2020

Prvi • Sob, 31. okt.

00:00
Poročila

Univerza v Novi Gorici letos zaznamuje 25-letnico svojega delovanja. Osrednjo slovesnost, ki bi morala biti prejšnji mesec, so zaradi epidemioloških razmer odpovedali. Na čelu te ustanove je vseh 25 let njenega izobraževalnega in znanstvenoraziskovalnega razvoja dr. Danilo Zavrtanik – najprej je deloval na mestu predsednika predhodnice novogoriške Univerze, danes pa njenega rektorja. In ob tej priložnosti se odpravljamo k njemu na pogovor v baročni dvorec, ki so ga grofje Lanthieriji zgradili leta 1659 in kjer je sedež novogoriške Univerze – v Vipavi. Nočni pogovor bo vodil Valter Pregelj.

01:00
Poročila

02:00
Poročila

03:00
Poročila

04:00
Poročila

04:45
Dnevni koledar

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Ob današnjem prazniku dnevu reformacije v Duhovni misli objavljamo razmišljanje evangeličanskega škofa mag. Leona Novaka o pomenu tega praznika. Škof Novak še posebej poudarja šolstvo in 500. obletnico rojstva protestanta in avtorja prve slovenske slovnice Adama Bohoriča. Tudi Jezus je v Svetem pismu velikokrat omenjen kot učitelj, ki uči in vzgaja.

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar

06:15
Vreme z meteorologom

06:30
Poročila

Šolarji imajo v tem tednu jesenske počitnice, a te so zagotovo čisto drugačne kot vse prejšnje. Dneve večina preživlja kar doma oziroma v okolici doma, kratkočasi pa se z najrazličnejšimi igrami. Ekipa Programa za mlade se je z radijskim mikrofonom že pred počitnicami z najmlajšimi poslušalci pogovarjala o krompirjevih počitnicah, delu poštarja in kiparja, pa o tem, kaj bi moral čisto vsak vedeti o svojem telesu in katera je njihova najljubša jesenska hrana. Prisluhnimo njihovim najiskrivejšim izjavam. Pregled je pripravila Tadeja Bizilj.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Štiristo sedemdeset let je od tega, kar smo Slovenci dobili prvi slovenski knjigi: Abecednik in Katekizem. Čeprav imata versko vsebino, pa je v središču pozornosti tudi jezik. Pred Primožem Trubarjem se je slovenščina le občasno zapisovala, on pa je ustvaril nekakšen visok knjižni jezik. Uporabljal je številne retorične figure – ni pa bil čisto povsod dosleden. Pozorno lektorjevo oko bi opazilo tudi takšne napake, kot jih v jeziku delamo še danes. »Trubarjev KiKs« je pripravila Katja Kranjc.

08:00
Poročila

Konec oktobra na številnih dvoriščih, balkonih in oknih stojijo strašne buče. Še malo pred tem so bile čisto navadne buče, nato pa so jih v roke vzeli otroci in jim nadeli strašljiv obraz. Noč čarovnic sicer ni slovenski praznik, se pa otroci zadnja leta vse večkrat ob tej priložnosti preoblečete v čarovnice, okostnjake in druge spake. Kaj bodo na ta dan počeli, smo povprašali četrtošolce iz Podružnične šole Krtina, ki so ta čas na zasluženih jesenskih počitnicah.

Ste kdaj že poskusili skupaj udariti dva kamenčka in poslušati, kako zazvenita? Na takšen način lahko preizkusite veliko predmetov okoli vas, nekateri bodo zazveneli lepše in bolj zvočno, drugi malce manj. Zvočilo oziroma priložnostno glasbilo pa lahko postane prav vsak predmet v naši okolici. Ozrite se okoli sebe in jih preizkusite.

09:00
Poročila

V tokratni oddaji bomo preverili, kako ste mladostniki preživeli teden jesenskih počitnic, ki so bile zagotovo drugačne kot vse do zdaj. Kako se kratkočasite doma, ali vas kaj skrbi stanje pri nas, ki je povezano s koronavirusom, kako ste se organizirali pri delu in učenju na daljavo ...? Boste letos tudi izrezljali buče ob noči čarovnic?

01 475 22 22 je naša telefonska številka, na kateri se nam lahko pridružite vsi mladi poslušalci.

Iz evangeličanske cerkve v Moravskih Toplicah na dan reformacije neposredno prenašamo praznično bogoslužje, ki ga vodi evangeličanski častni škof Geza Erniša.

11:00
Poročila

Čeprav so kinematografi po Sloveniji zaradi razglašene epidemije zaprti, si lahko v okviru praznovanja mednarodnega dneva animiranega filma na spletu ogledate izbor slovenskih animacij. Poleg tega poročamo o spletni premieri filma Tihi večeri režiserja Davida Sipoša, pa o kultnih likih, ki jih je ustvaril Sacha Baron Cohen. Sprašujemo se tudi o pomenu filmskih stvaritev Johna Carpenterja, mojstra grozljivk. Vabljeni k poslušanju!

11:50
Obvestila

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Poslušamo ponovitev oddaje Prva vrsta, v kateri sta pred dnevi gostovala pevka in skladateljica Tjaša Fabjančič in pianist Michael Lagger.

13:00
Poročila

13:23
Osmrtnice, obvestila

Evropa išče pot za zajezitev še bolj uničujočega drugega vala epidemije koronavirusne bolezni. Na robu propada so številna podjetja, vse več je tudi protestov proti restriktivnim ukrepom. Medtem je v Združenih državah Amerike vročica pred torkovimi predsedniškimi volitvami dosegla vrhunec. Bi lahko Melanija pomagala Donaldu Trumpu dobiti drugi mandat? Več v Labirintih sveta, pripravila jih je Sandra Krišelj.

14:00
Poročila

14:08
Napoved GLC 31.10.2020, Roman ene najvidnejših sodobnih turških avtoric, ki neprizanesljivo ubeseduje travmatiziranost žensk v patriarhalnem družbenem sistemu

Roman se začne šokantno in s koncem – prostitutka Leila umira na smetišču na obrobju Carigrada. Kompleksna zgodba nas potem skozi potapljanje v um glavne protagonistke popelje v biografski, čutni in čustveni popis njene usode. In hkrati zelo neprizanesljivo, z resničnostno ekzaktnostjo tudi v duha časa ter zgodovino posledic krutosti in neenakopravnosti patriarhalnega sistema.

Elif Shafak je doktorica družbenih ved, angažirana intelektualka, feministka in aktivistka, ki redno piše za vrsto uglednih medijev, med drugim tudi za The Guardian. O avtorici in njenem najnovejšem romanu, že sedmem po vrsti, smo se pogovarjali s prevajalko Majo Ropret. Avtorica oddaje je Liana Buršič

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

Dr. Sašo Jerše je zgodovinar, ki se ukvarja predvsem z obdobjem predmoderne, torej s časom od zgodnjega 14. stoletja do razsvetljenstva, prav posebej pa z vprašanji zgodovinskega spomina. Po končani diplomi je magistriral na Srednjeevropski univerzi v Budimpešti, nato pa doktoriral na ljubljanski Filozofski fakulteti. Prav tam po raziskovalnih in zasebnih prebivanjih v Bonnu, Gradcu, na Dunaju in v Berlinu pretekla leta predava zgodovino zgodnjega novega veka. Kot strasten preučevalec tega obdobja nam je ob dnevu reformacije ponudil nekoliko drugačen pogled na to poglavje naše zgodovine. Dotaknili smo se tudi kmečkih uporov, njegovega pogleda na današnji čas in pa nekaterih drugih dogodkov in razmišljanj, ki so ukrojili življenje tega nadvse zanimivega človeka, ki ga, poleg resnega preučevanja zgodovine in zavzetega razmišljanja o naravi človeka in sveta, zaznamuje tudi izrazit smisel za humor. Sašo Jeršeta je oddajo Razkošje v glavi povabila Alja Zore.

17:00
Poročila

Na državni praznik dan reformacije posebno oddajo namenjamo razvoju ženskega duhovništva v protestantskih cerkvah. Kot ugotavlja evangeličanski kaplan Primož Kumin, reformacija ni prinesla večjega napredka glede ženske duhovniške službe, je pa spremenila odnos do njih. Šele v 19. stoletju je bila prva ženska posvečena v duhovnico v Kongrecionalistični cerkvi in tej so sledile še druge protestantske cerkve po ZDA. V Evropi je od protestantskih cerkva kot prva uvedla ženske duhovnice nemška evangeličanska cerkev. Ponekod – na primer v poljski in latvijski evangeličanski cerkvi - še danes ne omogočajo ženskam posvetitve v duhovnice. Od protestantskih cerkva žensko duhovništvo sprejema ob evangeličanski le še anglikanska cerkev. S kaplanom Primožem Kuminom se je pogovarjala Nataša Lang.

18:00
Poročila

Tokrat v oddaji preoblačimo uspešnice zasedbe Bee Gees.

18:47
Napoved GLC 31.10.2020

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 19.00 na Radiu Slovenija.

Ko ded Jakob zboli, mu otroci nosijo golobe …
Pripoveduje: Vojko Zidar.
Napisal: Miloš Kordić.
Posneto v studiih Radia Slovenija 1984.

V Sobotnem glasbenem večeru urednik Jane Weber poglobljeno analizira širok razpon glasbenih del, predvaja posnetke pomembnejših koncertov domače in tuje glasbene produkcije, prireja žive koncerte in ureja neposredne prenose. Ob sobotah ob 20.00 na Prvem. Tokrat predvajamo tretjo oddajo iz niza Erica Claptona.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

22:40
Kratka radijska igra: Mali katekizem

23:00
Poročila

V oddajo smo uvrstili odlomka iz predgovora k delu Arcticae horulae Adama Bohoriča; avtor med drugim pove nekaj besed o svoji drobni knjižici, o eni izmed velikih knjig slovenstva. Odlomka občuteno interpretira dramski igralec Slavko Cerjak.

Jose Ramirez: Here I Come. Album precej eklektičnega, a zelo tekočega in privlačnega retro bluza in R&B-ja s ščepci kitarskega bluzovskega roka.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov