Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 24. feb. 2021

Ars • Sre, 24. feb.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Luigi Boccherini: Godalni kvintet v C-duru za 2 violini, violo in 2 violončela
Izvajalci: Ernő Sebestyén, violina; Georg Liener, violina; Mile Kosi, viola; Ciril Škerjanec, violončelo; Igor Škerjanec, violončelo

Luigi Boccherini: Menuet iz Godalnega kvarteta v E - duru, op. 13
Izvajalca: Godalni ansambel Guildhall in dirigent Robert Salter

Joseph Haydn: Simfonija št. 103 v Es - duru, Hob. I/103
Izvajalca: Orkester St. Luke's in dirigent Charles Mackerras

Wolfgang Amadeus Mozart: Rondo v a - molu, K. 511
Izvajalec: Gottlieb Wallisch, klavir

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Pet čez deseto se bo začela tretja iz niza petih oddaj cikla Skladatelj tedna, ki ga je pripravila Suzana Vidas Karoli. Skladatelj tedna je tokrat Edvard Grieg. Čeprav je Grieg leta 1868, štiri leta po končanem študiju glasbe v Leipzigu, napisal svojo prvo mojstrovino - Koncert za klavir in orkester v a-molu - je bilo njegovo življenje v tistem času vse prej kot lagodno. Družino je preživljal s poučevanjem glasbe, koncertiranjem in dirigiranjem, skladanju pa se je posvečal le v poletnih mesecih, med počitnicami. Vse se je spremenilo leta 1874, ko je prejel zelo zanimivo naročilo – Henrik Ibsen ga je prosil, naj napiše scensko glasbo za njegovo igro Peer Gynt.

Popoldanski sklop ob 12. uri in 5 minut začenjajo Arsove spominčice. Pripravila jih je glasbena urednica Tjaša Krajnc, ki bo predstavila orkestrska dela iz zakladnice poljske glasbe. V izvedbi izvrstnih slovenskih solistov, Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in Orkestra Slovenske filharmonije boste lahko slišali dela Frédérica Chopina, Henryka Wieniawskega in Witolda Lutoslawskega.

Od današnjih glasbenih oddaj izpostavljamo še Srce šansona; oddaja se bo na programu ARS začela ob 19. uri in trideset minut. Avtorica Urška Preiss jo tokrat namenja izbranim posnetkom s plošče Chansons francoskega igralca, pevca in slikarja italijanskega rodu Serge-a Reggianija.

Ob dvajsetih pa vas v Arsovem art ateljeju prav lepo vabimo k spremljanju neposrednega prenosa koncerta sopranistke Therese Plut, tenorista Martina Sušnika in pianistke Lovorke Nemeš Dular. Glasbeniki, ki bodo nastopili v Studiu 13 Radia Slovenija, bodo izvedli koncert iz cikla Koncertnega ateljeja Društva slovenskih skladateljev. Poleg radijskega prenosa boste dogodek lahko spremljali tudi na arsovi spletni strani in na facebook profilu Programa Ars v obliki spletnega video prenosa studijskega koncerta. Glasbeniki bodo izvedli dela Tomaža Bajžlja, Helmuta Lachenmanna, Andreja Makorja, Janeza Matičiča, Pavla Merkuja in Vita Žuraja, med njimi tudi tri novitete. Po koncertu bo potekal tudi pogovor z izvajalci. Z vprašanji in temami pogovora boste lahko sodelovali tudi poslušalci, oziroma vsi, ki boste spremljali ta koncert, tako da boste v času koncerta podali vprašanja oziroma iztočnice za pokoncertni pogovor v komentarjih video prenosa na facebook profilu Programa Ars. Z glasbeniki bo besedo ali dve spregovoril urednik prenosa Marko Šetinc.

Viktor Parma: Godalni kvartet v A – duru
Izvajalec: Godalni kvartet Feguš

V pesmi Tihožitje s tehtnico se ustvarjalec mlade generacije Uroš Marolt med drugim sprašuje o tem, kje se rodi poezija. Interpretiral jo bo dramski igralec Matej Recer.

Fernando Sor: Les deux amis – Dva prijatelja, fantazija, op. 41
Izvajalca: Žarko Ignjatović, kitara in Jerko Novak, kitara\t

Oscar Böhme / prir. za harfo Maria Gamboz Gradišnik: Koncert za trobento v e-molu, op. 18
Izvajalca: Jure Gradišnik, trobenta in Maria Gamboz Gradišnik, harfa

Žarko Živković: Suite moderne Dedal
Izvajalca: Lovorka Nemeš Dular, klavir in Robert Petrič, rog

Blaž Pucihar: 4 little movements
Izvajalca: Ana Kavčič Pucihar, flavta in Blaž Pucihar, klavir

Carlos Gardel - Marcel Lattes / prir. Marcelo Nisinman: Cuando tu no estas za sopranski saksofon in bandoneon
Izvajalca: Maja Lisac Barroso, saksofon in Marcelo Nisinman, bandoneon

Astor Piazzolla: Zgodovina tanga za flavto in kitaro (verzija za harmoniko in violončelo) - 3. Nightclub 1960
Izvajalca: Karmen Pečar, violončelo in Marko Hatlak, harmonika

Posnetki iz najnovejše jazzovske produkcije, kot tudi zgodovine jazza.

10:00
Poročila

Čeprav je Grieg leta 1868, že štiri leta po končanem študiju glasbe v Leipzigu napisal svojo prvo mojstrovino - Koncert za klavir in orkester v a-molu - je bilo njegovo življenje v tistem času vse prej kot lagodno. Družino je preživljal s poučevanjem glasbe, koncertiranjem in dirigiranjem, skladanju pa se je posvečal le v poletnih mesecih, med počitnicami.

11:00
Poročila

Jakob Jaša Kenda je svoj drugi potopisni roman postavil v domače kraje; ena izmed njegovih osrednjih protagonistk je krožna Transverzala, pot, ki jo je v stvarnem življenju pomagal trasirati prav Kenda sam. Drugi protagonist, če ga lahko tako imenujemo, pa smo mi, Slovenci – s svojo bolj ali manj lepo zgodovino, s svojimi bolj ali manj simpatičnimi posebnostmi. Avtorjev potopisni roman je, kot vsak roman, seveda fikcija, a tudi zavestno angažirano delo v nenehnem dialogu s stvarnim. V oddaji tudi nekaj o tem, kaj sploh je potopisni roman, osnovne podatke o celi in unikatno krožni Transverzali, ter tudi njen interaktivni zemljevid, pa najdete na www.transverzala.si.

Kratka glasbena medigra.

12:00
Poročila

V Arsovih spominčicah vas vabimo k poslušanju orkestrskih skladb poljskih skladateljev. V izvedbi izvrstnih slovenskih solistov, Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in Orkestra Slovenske filharmonije bomo predstavili skladbe: Andante spianato in Veliko briljantno polonezo za klavir in orkester v Es-duru, op. 22, Fryderyka Chopina, prvi stavek Koncerta za violino in orkester Henryka Wieniawskea ter Passacaglio, toccato in koral, 3. stavek Koncerta za orkester Witolda Lutoslawskega. Oddajo, ki jo je pripravila in uredila Tjaša Krajnc, bomo ponovili v četrtek, 25. februarja ob 5.05.

13:00
Poročila

13:05
Kratka radijska igra: Rdeča kapica

Glasbena medigra

14:00
Poročila

14:05
Glasovi svetov, Razstava raznolike skupine umetnikov v spomin arhitekta Vojteha Ravnikarja

Glasbena medigra

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko.

Tokratno oddajo posvečamo samospevnim delom poljskega romantičnega skladatelja Stanislava Moniuszka. V glasbeno zgodovino se je zapisal kot »oče poljske nacionalne opere«, pa tudi kot vodilni predstavnik poljskega samospeva. V njegovih zbirkah najdemo več kot 200 samospevov, večinoma ustvarjenih na poezijo poljskih pesnikov. Po dovršenosti in inovativnosti jih lahko primerjamo z deli Franza Schuberta in Roberta Schumanna; tá so mu bila, podobno kot našemu Josipu Ipavcu, za vzor, hkrati njegova dela predstavljajo glasbi omenjenih dveh skladateljev neke vrste kontrapunkt.
Samospevi Stanislawa Moniszka pa imajo tudi povsem svojevrstne značilnosti; dragoceni so predvsem zato, ker je avtor vanje vnesel elemente poljske folklore - nekatere tipične ljudske melodije in ritme poljskih plesov, kot so mazurka, poloneza in krakovjak.
Lahko jih boste začutili tudi v delih, ki jih bo ob klavirski spremljavi Jolante Pawlik izvedla sopranistka Karolina Róža Kowalczyk.

Aktualna tedenska oddaja, namenjena poročanju o glasbenih dogodkih doma in v tujini in kritični oceni le-teh. Pripravljajo uredniki in sodelavci glasbenega programa v Ljubljani, Mariboru in Kopru.

Poljska glasba je imela v letih po drugi svetovni vojni na evropsko in tudi na svetovno glasbo velik vpliv. Zgodila se je Varšava in v njej festival »Varšavska jessen«. Vzniknila so velika imena nove poljske glasbe: Panufnik, Baird, Gorecki, Penderecki, Lutosławski.

Bajeslovna kraljevska kača je velika in nevarna, bela ali črna, lahko pa tudi pisana kot mavrica. Kačja kraljica ima krono na glavi in diamant ali zlato jabolko pod jezikom. Vse druge kače jo ubogajo in so ji podložne. Je gospodarica zemeljskih zakladov, zato se ljudje skušajo polastiti njene krone, zlatega jabolka ali kačjega kamna, ki predstavljajo ključ do bogastva. Motiv kraljevske kače in človekove želje po bogastvu je Fran Milčinski ubesedil v pravljici Kačji kralj Babilon. Pravljico bere Miha Arh.

Cikel pravljic iz Nekoč v danes
Izbor pravljic nastaja v sodelovanju Anje Štefan in Ajde Rooss, umetniške vodje Lutkovnega gledališča Ljubljana.
Program iz Nekoč v danes nastaja v koprodukciji RTV SLO program ARS in Lutkovnega gledališča Ljubljana
Priprava strokovnih gradiv Anja Štefan in Benjamin Zajc.

Marcello Potocco je slovenski literarni komparativist, literarni teoretik, pesnik in prevajalec. Dela kot docent za književnost na Fakulteti za humanistične študije Univerze na Primorskem ter kot znanstveni sodelavec na tamkajšnjem Inštitutu za medkulturne študije. Je član Društva slovenskih pisateljev. Izdal je pet pesniških zbirk, nazadnje knjigo z naslovom Poznam te črne stvari. Njegova poezija je prevedena v številne jezike. Za zbirko Popravki pesniške zbirke je bil leta 2008 nominiran za Veronikino nagrado, za zbirko "Via Francigena" pa leta 2012 za Jenkovo nagrado. Odisej(ka) v labirintu je naslov cikla njegovih še neobjavljenih pesmi.
Interpretira Matej Puc.

Izbor s plošče Chansons francoskega igralca, pevca in slikarja italijanskega rodu.

Koncertni atelje Društva slovenskih skladateljev prireja solistične in komorne koncerte že od leta 1965. V vseh letih nepretrganega delovanja se je s svojim programom uveljavil kot nepogrešljivo središče sodobne glasbene ustvarjalnosti. Na tokratnem koncertu bodo nastopili sopranistka Theresa Plut, tenorist Martin Sušnik in pianistka Lovorka Nemeš Dular, ki bodo med drugim izvedli tudi tri novitete slovenskih skladateljev.

22:00
Poročila

Poslušali bomo ploščo oziroma suito Togetherness Music (Intakt, 2021) britanskega pianista in skladatelja Alexsandra Hawkinsa, projekt izveden z ansamblom Riot Ensemble in gosti, med katerimi izstopa solistična vloga saksofonista, znamenitega improvizatorja Evana Parkerja. Parker pa je tudi polovica stebra druge izbrane izdaje, Arkosberg (Klopotec, 2020), ki nadaljuje redna sodelovanja tega saksofonista ter tolkalca Zlatka Kaučiča. Njun duo se razširi še v kvartet z Massimom DeMattio in Boštjanom Simonom.

Posvečamo se tako zgodovini jazza kot najnovejšim jazzovskim izdajam.

23:59
Slovenska himna

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov