Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 6. mar. 2021

Ars • Sob, 6. mar.

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Interpretacija pesmi ali lirskega zapisa domačih ali tujih književnih ustvarjalcev.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

10:00
Poročila

Osrednji gost oddaje bo Aleš Marčič - zborovodja, pevec, glasbeni pedagog, organizator glasbenih dogodkov in ravnatelj Glasbene in baletne šole Antona Martina Slomška v Mariboru, tudi prejemnik Gallusove listine za področje vokalne glasbe; v gimnazijskih letih pa je bil vodja in član vokalne skupine Liguster.

11:00
Poročila

Eden od prejemnikov letošnjih nagrad Prešernovega sklada je Matjaž Ivanišin, ki se je do zdaj posvečal predvsem dokumentarni filmski obliki. Njegovi filmi Karpopotnik, Playing Men in Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba kot tudi njegov prvi celovečerni igrani film Oroslan so bili nagrajeni tako na Slovenskem filmskem festivalu kot mednarodno. Za oddajo Naši umetniki pred mikrofonom se je z njim pogovarjala Tesa Drev Juh.

Jug otoka Sulavezi v Indoneziji ima bogato in raznovrstno izročilo strunskih glasbil. V tej in prihodnji oddaji Oddaljeni zvočni svetovi bomo slišali nekaj značilnih in zelo različnih primerov glasbe te vrste: predvsem brenkala, kot so različne oblike lutenj in citer, pa tudi lokalnemu okusu prilagojenega načina igranja violine … Glasbila največkrat spremljajo petje. Igrali nam bodo pripadniki ljudstev Bugis, Kadžang, Makasar, Mandar in Toradža … Oddajo je pripravil Tomaž Rauch.

12:00
Poročila

Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

13:00
Poročila

Te dni se je z razstavo izbora protestnih plakatov vsepoljske ženske stavke proti omejevanju pravice do splava začela spletna izdaja mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivala Rdeče zore, z razstavo izbora fotografij na nabrežju Ljubljanice v Trnovem pa letošnja 70-a obletnica Tehniškega muzeja Slovenije. Govorili smo z Matevžem Čelikom, koordinatorjem dolgoletnega projekta o prihodnosti arhitekture „Future Architecture“, tudi nekdanjim direktorjem Muzeja za arhitekturo in oblikovanje. Umetnostna galerija Maribor je pripravila še eno razstavo ob stoletnici organizirane likovne dejavnosti v tem mestu. Pred iztekom razstave Bojana Gorenc Nadčustvovanje (prebijanje iz obroča) v Moderni galeriji v Ljubljani izpostavljamo njegovo razmišljanje o vlogi sodobne umetnosti, predvsem pa o ovirah sodobne svobode. Fotograf Borut Krajnc pa nas na novi razstavi Prehajanje v galeriji Vžigalica v glavnem mestu opominja na prav možne posledice dolgotrajne javne zapore sicer odprtosti vajene družbe.

14:00
Poročila

Glasbena medigra.

Februarja je minilo sto let od rojstva igralca, ki se je s svojo igro in markantno pojavo vtisnil globoko v spomin gledališkega, predvsem pa filmskega občinstva druge polovice prejšnjega stoletja. Bert Sotlar je dal tudi ime nagradi, ki jo podeljuje Društvo slovenskih režiserjev za življenjsko delo na področju filmske igre. Tone Frelih je za oddajo Razgledi in razmisleki priklical v spomin najbolj znane filme, v katerih je nastopil Bert Sotlar, in dodal svoje lastne spomine nanj.

Sproščeno sobotno popoldansko druženje ob jazzovski glasbi različnih smeri pripravlja glasbeni urednik Hugo Šekoranja.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Na kakšno glasbo pleše Giselle? Kako je ubran Petruškov korak? Baletna glasba s svetovno znanih predstav, pa tudi iz manj znane plesne literature.

Danes bomo predvajali posnetka s koncerta Dorskega godalnega kvarteta, ki je sedmega decembra lani nastopil v dvorani Wigmore v Londonu. Kvartet, ki ga sestavljajo violinista Alex Redington in Ying Xue, violistka Hélene Clément in violončelist John Myerscough, je tam izvedel dva godalna kvarteta – Kvartet št. 21 v D-duru, K. 575, Wolfganga Amadeusa Mozarta in Kvartet št. 3 v G-duru, op. 94, ki ga je Benjamin Britten posvetil legendarnemu muzikologu Hansu Kellerju.

Julia Fiedorczuk, rojena leta 1975, je poljska pesnica, prozaistka, prevajalka in predavateljica na anglistiki varšavske univerze. Na področju literarne vede se ukvarja z ekokritiko, zanimajo jo povezave med literaturo in ekologijo. Debitirala je leta 2000 s pesniško zbirko November ob Narwi, za katero je prejela nagrado Poljskega združenja knjižnih založnikov. Izdala je še vrsto pesniških zbirk, nazadnje Kisik (2009), tik tik (2012) in Psalme (2017). Doslej je izdala tri romane: Bela Ofelija (2012), Breztežnost (2015) in Pod soncem (2020), zbirki kratke proze Marijino jutro (2010) in Bližnji kraji (2016) ter knjigo literarnovednih esejev Ciborg v vrtu: uvod v ekokritiko (2015). Prejela je nagrado Huberta Burde (2005) in nagrado Wisławe Szymborske (2018).
Roman Pod soncem je družinska saga z vzhodnih obrobij Poljske, Polesja, čeprav dogajanje občasno seže vse do Urala pa tudi v Bosno in na hrvaško morje. Življenje glavnega junaka Miša in njegove družine je z nevidnimi nitmi vpeto v poljsko zgodovino dvajsetega stoletja, čeprav se roman osredotoča na intimno vsakdanje življenje v mirnem podeželskem okolju. Ob razmeroma klasični tematiki je roman inovativen po načinu pripovedovanja: napisan je v svežem, lirskem slogu, v katerem se rahločutno opisovanje narave, pozornost do vseh bitij pa tudi rastlin in pojavov, ki jo naseljujejo, tesno prepleta s premišljevanji o človeški usodi, o načinih življenja in smrti junakov. Odlomek iz romana je za oddajo Izbrana proza prevedla Jana Unuk.

Arsov sobotni večer namenjamo skladbam, primernim utripu in času.

Avstrijska koroškoslovenska pesnica in pisateljica Maja Haderlap, ki bo 8. marca dopolnila 60 let, v romanu Angel pozabe, za katerega je prejela več odmevnih nagrad, med drugim leta 2011 nagrado Ingeborg Bachmann, pripoveduje zgodbe treh generacij in osvetljuje upor koroških Slovencev proti nemški vojski. Izbrani odlomek opisuje nesrečo, ki se pripeti deklici pripovedovalki in krivdo, ki jo zaradi tega občuti in ki jo blaži samo spoznanje, da obstajata krivda in nesreča, še veliko večji od njene. Knjigo je v slovenščino prevedel Štefan Vevar, odlomek bo interpretirala dramska igralka Maja Sever.

Ona je nastopila v vlogi Leonore, on pa kot Manrico. Njun debi je izpolnil vsa pričakovanja in po pričevanjih se je ob koncu predstave razlegel 40-minutni aplavz …
V glavnih vlogah nastopajo še: Mario Sereni (grof Luna), Irene Dalis (Azucena) in William Wilderman (Ferrando). Posnetek je nastal četrtega februarja 1961 v New Yorku. Zbor in orkester Metropolitanske opere je vodil Fausto Cleva.

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

23:30
Radijski roman: Dušan Jelinčič: Tržaške prikazni (11/15), 11. del

23:59
Slovenska himna

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov