Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 9. mar. 2021

Ars • Tor, 9. mar.

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Interpretacija pesmi ali lirskega zapisa domačih ali tujih književnih ustvarjalcev.

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

10:00
Poročila

Oddaje tega tedna posvečamo francoski skladateljici in pianistki Cécile Chaminade. V drugi oddaji glasbene urednice Tjaše Krajnc poslušajte izbor najstarejših izvirnih posnetkov njenih klavirskih skladb, ki jih je sama izvedla na posnetkih, nastalih leta 1901 in v dvajsetih letih 20. stoletja. V drugem delu oddaje pa smo pripravili nekaj najizrazitejših in najtehtnejših samospevov te ugledne francoske skladateljice.

11:00
Poročila

V oddaji vabimo k poslušanju pogovora s sopranistko Mojco Bitenc Križaj in baritonistom Domnom Križajem. Umetnika sta lani ob slovenskem kulturnem prazniku izvedla program slovenskih samospevov, nekatere med njimi bomo slišali v današnji oddaji.

12:00
Poročila

Za tokratno oddajo smo izbrali glasbo Carla Philippa Emanuela Bacha, njegov Koncert za flavto in orkester v d - molu, Koncert za čembalo in godalni ansambel ter Duo za klarinet, fagot in generalbas.

13:00
Poročila

Nova Gorica. Mesto, ki je nastalo iz bridkosti ob izgubi Gorice po drugi svetovni vojni, ko se je slovensko zaledje znašlo brez svojega zgodovinskega središča z vsemi upravnimi ustanovami, šolami, bolnišnico in večino tovarn. Nastala je iz kljubovalnega navdušenja takoj po priključitvi Primorske, ki pa je kmalu splahnelo, zato se je rast mesta ustavila... Nov zagon in pravi smisel je Nova Gorica dobila šele v šestdesetih letih, in to na pobudo tamkajšnje skupnosti.

14:00
Poročila

14:05
Oder

Predstavljamo trenutno domače gledališko dogajanje, izpostavljamo tudi pomembnejša mednarodna gledališka gibanja ter gostovanja tujih gledaliških skupin ali umetnikov pri nas.

14:35
Medigra

Glasbena medigra

Veliki jazzovski orkestri (big bandi) so v zgodovini odigrali pomembno vlogo. Od poznih dvajsetih letih 20. stoletja so se obdržali vse do danes. Prisluhnite zgodbam iz preteklosti in tudi sodobnim jazzovskim orkestrom.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko.

Simfonični orkester Švedskega radia je na koncertu, ki ga je imel 20. novembra lani v dvorani Berwald v Stockhomu, izvedel Simfonijo št. 9 v C-duru, »Veliko«, Franza Schuberta in Mozartovo mladostno delo, Violinski koncert št. 5 v A-duru, imenovan »Turški«. Solist je bil Johan Dalene, dirigiral je Herbert Blomstedt.

Osvetljujemo in raziskujemo področja in teme povezane z jezikom. Vedno znova nas preseneti, kako močno človeka zaznamuje jezik in kje vse lahko najdemo njegove sledove.

Gospe in gospodje, posnetki, ki se bodo zvrstili v današnjem zborovskem mozaiku, so rezultat skupnega dela vokalne skupine ČarniCe in dirigenta Sebastjana Vrhovnika. Pevkam so se pridružili harfistka Maria Gamboz, organist Tilen Bajec in pianist Primož Bratina, in nastal je niz posnetkov, prerez del za ženski zbor iz tuje in domače zakladnice.

V današnjem zborovskem mozaiku bomo vztrajali med skladbami iz obdobja romantike.

19:00
Pravljica: Začarani lonec, kitajska pravljica, interpretira Maja Kunšič

Darinka Slanovec se je s pesniškim prvencem Sled angelov predstavila leta 2003. Lirično intimističen izraz je pozneje še zgostila in v desetih letih prejela več nagrad za haiku ter izdala zbirko Leže v travi. V oddaji predstavljamo nekaj novejših haikujev iz niza Ulične svetilke, ki so ga navdihnili vtisi s pohajanj po rodnem Kamniku.

V tokratni oddaji se bomo zazrli v preteklost in se spomnili odraščanja neke generacije. Odpravili se bomo nazaj v otroštvo, k dobrim starim risankam. Zato zdaj vsem nostalgikom namenjamo nekaj odlomkov glasbe iz najbolj priljubljenih risank.

V oddaji predvajamo posnetke skladb, ki smo jih za naš arhiv posneli s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in drugimi priznanimi slovenskimi orkestri.

Minilo je sto let od rojstva literarnega zgodovinarja in teoretika Dušana Pirjevca, zato oddajo posvečamo njegovemu izvirnemu znanstveno-filozofskemu prispevku k zgodovini in teoriji evropskega romana. Marjan Kovačevič Beltram v oddaji opozarja le na nekatere Pirjevčeve miselne skušnje o zgodovinski utemeljenosti in pomenu romana ter o odnosu bralca do romana kot umetnine, saj je v obsežnih študijah odpiral veliko vprašanj.

22:00
Poročila

Voynichov rokopis je en večjih misterijev evropske pisane besede - gre za besedilo, ki so ga strokovnjaki uspešno datirali na začetek 15. stoletja, vsebina pa buri duhove že pol tisočletja; napisan je namreč v še danes neznani pisavi. Hanspeter Kyburz, švicarski skladatelj, mu je konec devetdesetih posvetil skladbo za soliste, zbor in ansambel. Poslušali bomo še njegov koncert za orkester z naslovom Parts.

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

23:59
Slovenska himna

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov