Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 10. mar. 2021

Ars • Sre, 10. mar.

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

John Bull: In nomine
Izvajalka: Sophie Yates, virginal

John Dowland: Tri pesmi
Izvajalca: Miloš Pahor, flavta in Bruno Tonazzi, kitara

William Byrd: Lulla, lullaby
Izvajalci: Ansambel Hilliard, zasedba London Baroque in dirigent Paul Hillier

Matthew Locke: Suita v d – molu, št. 3
Izvajalci: Maurice Steger, kljunasta flavta; Brian Feehan, teorba; Naoki Kitaya, orgle in Lorenz Duftschmid, viola da gamba

Thomas Augustine Arne: The lover's recantation
Izvajalci: Emma Kirkby, sopran; zasedba The Parley of Instruments in dirigent Roy Goodman
\t
Thomas Augustine Arne: Cymon in Iphigenia
Izvajalci: Richard Morton, tenor; zasedba The Parley of Instruments in dirigent Roy Goodman

William Boyce: Simfonija št. 3 v C – duru
Izvajalci: The English concert in dirigent Trevor Pinnock

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Pregled najnovejših glasbenih dogodkov.

Friedrich Kuhlau: Kvintet št. 2 v E - duru
Izvajalca: Jean Pierre Rampal, flavta in Godalni kvartet Juilliard

Christoph Ernst Friedrich Weyse: Etuda op. 51, št. 7
Izvajalka: Bohumila Jedličkova, klavir

Interpretacija pesmi ali lirskega zapisa domačih ali tujih književnih ustvarjalcev.

Muzio Clementi: Simfonija št. 1 v B - duru, op. 18
Izvajalca: Orkester Philharmonia in dirigent Francesco d' Avalos

Wolfgang Amadeus Mozart: Sonata za violino in klavir v B - duru
Izvajalca: Dejan Bravničar, violina; Aci Bertoncelj, klavir

Sergej Sergejevič Prokofjev: Kvintet op. 39 za oboo, klarinet, violino, violo in kontrabas
Izvajalci: Matej Šarc, oboa; Jure Jenko, klarinet; Tomaž Lorenz, violina; Svava Bernhardsdottir, viola; Zoran Marković, kontrabas

Posnetki iz najnovejše jazzovske produkcije, kot tudi zgodovine jazza.

10:00
Poročila

V tretji oddaji Skladatelj tedna, ki jo v tem tednu posvečamo glasbi ene najopaznejših francoskih skladateljic in pianistk Cécile Chaminade, vas glasbena urednica Tjaša Krajnc vabi k poslušanju njenih najznačilnejših in obsežnejših klavirskih skladb.
Sonata za klavir v c-molu, op. 21, je ena najobsežnejših in najtehtnejših klavirskih skladb Cecile Chaminade in je podobno kot večina njenih tehtnejših del, nastala v zgodnjem ustvarjalnem obdobju. Posvetila jo je slovitemu pianistu, skladatelju in pedagogu Moritzu Moszkowskemu, s katerim se je poročila njena mlajša sestra Henriette Chaminade.

11:00
Poročila

Kako spodbujati otroke in mladino k branju dobre literature? Kako kakovostno literaturo približati čim več bralcem? Kako uveljaviti slovenske avtorje na tujih trgih? Kako jim najti dobrega založnika, ki bi bil pripravljen ne le izdati knjigo slovenskega avtorja, pač pa jo tudi primerno promovirati in ji poiskati bralce? Pri založbi KUD Sodobnost International odgovore na ta vprašanja ponujajo z različnimi programi in projekti, med katerimi so nekateri izjemno uspešni tudi v mednarodnem merilu – eden izmed njih je projekt Naša mala knjižnica. Gostimo pomočnico glavne urednice Sodobnosti, urednico in lektorico Katjo Klopčič Lavrenčič in Katjo Kac, vodjo projekta Naša mala knjižnica in mednarodnega sodelovanja.

Kratka glasbena medigra.

12:00
Poročila

V Arsovih spominčicah bomo predstavili izbor komornih in orkestrskih skladb francoskih skladateljev v izvedbi slovenskih solistov, komornih glasbenikov in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Poslušajte Introdukcijo in Rondo capriccioso, v a-molu, op. 28, Camilla Saint-Saënsa, Impromptu op. 86 za harfo solo ter Allegro molto moderato iz Klavirskega kvarteta št. 1 v c-molu, op. 15 Gabriela Fauréja, 3. stavek – Mouvement – iz prve zbirke Podob Clauda Debussyja in Poemo za violino in orkester op. 25 Ernesta Chaussona. Oddajo, ki jo je pripravila in uredila Tjaša Krajnc, bomo ponovili v četrtek, 11. marca 2021 ob 5.05.

13:00
Poročila

Avtor že v naslovu pokaže, da meri na svetovno znani primer dramatike absurda, znamenito Beckettovo delo Čakajoč na Godota.

Dramaturginja Vilma Šritof
Režiser Igor Štromajer
Tonska mojstrica Metka Rojc
Glasbena opremljevalka Larisa Vrhunc

Igralci Dario Varga, Borut Veselko, Bojan Emeršič, Nataša Dolenc, Matej Rus

Traja 12’ 53”
Uredništvo igranega programa
Posneto v studiih Radia Slovenija aprila 1992

Glasbena medigra.

14:00
Poročila

V prenesenem pomenu lahko govorimo o svetu znanosti, tehnike, vesolja, jezika, vzgoje, prava, matematike, preteklosti ...

Glasbena medigra

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko.

Današnjo oddajo bomo posvetili samospevnim delom Zvonimirja Cigliča; nedavno je namreč minilo 100 let od njegovega rojstva. Svoj umetniški potencial je posvetil orkestralnim delom, komorni glasbi, pa tudi vokalno-instrumentalnim skladbam, zborom in samospevom. Teh v njegovi skladateljski zapuščini ni veliko, napisal jih je le šest, a so vsekakor zanimivi - tako v kompozicijskem kot izvajalskem smislu.

Tudi ta teden oddaje Glasbeni utrip ne bo, namesto nje bomo poslušali glasbo Felixa Mandelssohna Bartholdyja:

PRELUDIJ IN FUGA V D-MOLU
Orgle: MARIE CLAIRE ALAIN

Psalm 42: WIE DER HIRSCH SCHREIT NACH FRISCHEM WASSER, op. 42 (Kakor hrepeni jelen po potokih voda)
MEŠANI PEVSKI ZBOR AKADEMIJE ZA GLASBO
Sopran: MAJA CEGLAR
Tenor: MARTIN LOGAR in ROK FERENČAK
Bariton: KLEMEN ADAMLJE
Bas: MATIJA BIZJAN
Klavir: JULIJA ZADRAVEC
Dirigent: SEBASTJAN VRHOVNIK

KONCERT ZA VIOLINO IN GODALA V D-MOLU
KOMORNI ORKESTER SLOVENSKE FILHARMONIJE, Violina: MIRAN KOLBL

Slog je prepoznana govorica skladateljskega kroga. In čeprav se slog v literaturi, v slikarstvu, kiparstvu, v arhitekturi in (navsezadnje) v glasbi pogosto razvija na drugačen način, pa vendar lahko ugotovimo, da imajo vse zvrsti umetnosti veliko skupnih gledišč.

19:00
Pravljica

10. marca 1861 je umrl največji ukrajinski pesnik, slikar in humanist Taras Ševčenko. Njegovo ustvarjanje pomeni temelj sodobne ukrajinske književnosti – politično se je zavzemal za boj ukrajinskega naroda zoper nacionalno in socialno zatiranje. V oddaji dramski igralec Vojko Zidar interpretira nekaj Ševčenkovih pesmi v prevodu Severina Šalija.

Stvari, ki v življenju nastanejo spontano, so včasih res daleč najbolj iskrene. Če dodamo še veliko mero humorja, intelekta, kar zajeten košček svoje duše, vpletemo še dialog, gledališko igro in se popeljemo skozi hudomušno poezijo, satiro in k temu pripnemo še violino, kitaro in glas, ki bruha neizumetničena občutja, se rodi duo Zajtrk.
V oddaji nas bosta Laura Krajnc in Sven Horvat popeljala skozi zgodbe prvega albuma, ki sta mu nadela naslov Pričutenja, obenem pa bosta glasbenika razkrila, kaj prinaša drugi album, ki bo luč sveta ugledal maja letos.

Na 4. noči slovenskih skladateljev, ki jo od leta 1989 prireja Društvo slovenskih skladateljev, so izvedli nova dela slovenskih skladateljic. V atriju Gostišča na trgu v Novem mestu je nastopil priznani slovenski komorni ansambel MD7, ki deluje od leta 2001 pod umetniškim vodstvom skladatelja Pavla Mihelčiča. V ansamblu MD7 igra sedem glasbenikov: flavtist Matej Zupan, klarinetist Jože Kotar, pozavnist Miha Šuler, tolkalec Franci Krevh, violistka Katja Krajnik, violončelist Igor Mitrović in pianist Luca Ferrini, dirigent ansambla je Steven Loy. Prvič bodo izvedli dela skladateljic Urške Pompe, Petre Strahovnik, Bojane Šaljić Podešva, Larise Vrhunc in Brine Jež Brezavšček. Zadnja bo v pogovoru z avtorico oddaje Tjašo Krajnc predstavila svoje delo Če in govorila o pomenu koncertov skladateljic.

22:00
Poročila

Poslušamo duo kitarista Primoža Sukiča in klarinetista Toma Jacksona na plošči The Godson's Way ter izdajo tria odbooqpo, v katerem srečamo tolkalca Vida Drašlerja, flavtista Paola Pascola in Alberta Novella na modularnem sintetizatorju.

Posvečamo se tako zgodovini jazza kot najnovejšim jazzovskim izdajam.

23:59
Slovenska himna

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov