Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 7. maj. 2021

Ars • Pet, 7. maj.

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

10:00
Poročila

Skladateljska zapuščina Frana Gerbiča je precejšnja, žal je veliko njegovih del še vedno v rokopisu in neizvedenih. Gotovo so največjo priljubljenost dosegle njegove zborovske skladbe, med njimi najbolj tiste, namenjene moškim zborom. Emil Adamič je o njih zapisal, da so napisane "v prisrčnem narodnem tonu" in še dodal: "Starček Gerbič je v teh pesmih mlad, vriskajoč fant. Srečen, da je v poznih letih ohranil tak humor in tako prožnost. S temi srčkanimi pesmicami si je za vselej postavil svetel spomenik med vsemi pevci. To se bo kmalu pokazalo. Te pesmi je pel z narodno dušo in našle bodo pot čim prej tudi v njo. Postati morajo narodna last …" Nekatere boste slišali tudi v oddaji, s katero bomo sklenili vsakodnevna srečanja z Gerbičem in njegovo glasbo v tem tednu.

11:00
Poročila

Združene države Amerike so se pod predsednikom Josephom Bidnom vrnile k državam, ki priznavajo nujnost podnebnega ukrepanja. Nekaj mesecev pred ključno podnebno konferenco v Glasgowu so prizadevanja za omejitev podnebnih sprememb dobila nov zagon. Politične deklaracije pa nikakor niso dovolj, za omejitev globalnega segrevanja so nujni dejanski ukrepi. Oddajo Eppur si muove - In vendar se vrti je pripravila Špela Novak.

Oddajo namenjamo slovenskim narodnim pesmim, ki jih je za zborovske sestave priredil Emil Adamič. Skladatelj je konec 19. in v prvi polovici 20. stoletja deloval kot vsestranski kulturni delavec, bil je pevec, učitelj, zborovodja, tudi glasbeni pisec. V njegovem opusu je največ zborovskih skladb, teh je napisal več kot tisoč. Med njimi so številne tudi slovenske narodne pesmi, ki jim je nadel novo zvočno podobo. Mnoge ostajajo na koncertnih sporedih različnih zborov še danes.

12:00
Poročila

Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

13:00
Poročila

Letos mineva 30 let od smrti skladatelja in muzikologa Vilka Ukmarja. Rodil se je 10. februarja leta 1905 v Postojni in končal študij prava na Pravni fakulteti v Ljubljani, glasbo na ljubljanskem konservatoriju in se dodatno izpopolnjeval še v tujini, na dunajskem konservatoriju in na Glasbeni akademiji v Zagrebu. Vilko Ukmar je deloval kot profesor za glasbeno zgodovino na ljubljanskem konservatoriju, enajst let je vodil Opero ter v letih od 1947 do 1975 od predavatelja napredoval v rednega profesorja za glasbeno zgodovino in kompozicijo na ljubljanski Akademiji za glasbo.
Umrl je 24. oktobra leta 1991.
Iz njegove bogate ustvarjalnosti bomo predvajali:
Melanholija gladu,
Godalni kvartet št. 2,
Simfonija št. 1.

14:00
Poročila

Želite biti seznanjeni z aktualnim filmskim dogajanjem doma in po svetu, in tudi kritiško slediti tekočemu filmskemu sporedu?

Barryjeva glasba za film Pleše z volkovi prinaša skladateljev klasični romantizem, ki je prepleten z vznemirljivo melodično liriko nenavadne lepote. Za uresničitev te svoje glasbene vizije pa je Barry uporabil 95-članski orkester in zbor 12 pevcev. Da bi z glasbo zagotovil in priklical pristnost in verodostojnost filmskega dogajanja, je v svojo zvočno kuliso vlil tudi tradicionalno indijansko glasbo in vojaške borilne klice s trobili. John Barry pa je v enem izmed intervjuju o skladanju glasbe za ta film še dejal: "Čeprav je partitura za ta film obsežna in dolga, je morala na neki nenavaden način zveneti zelo preprosto. In to je bilo tudi najtežje, obdržati preprostost v večini glasbe."

Leta 1957 je skladatelj Gunther Schuller z izrazom Third Stream / Tretji tok / Tretja smer označil glasbeni žanr, ki združuje klasično glasbo in jazz. Pripravlja Hugo Šekoranja.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko.

V formi polurnega portretnega intervjuja predstavljamo ugledne slovenske intelektualce in znanstvenike vseh generacij s področij humanistike, družboslovja in eksaktnih ved – od čiste filozofije do fizike osnovnih delcev.

V oddaji Recital tokrat predvajamo posnetek violinistke Kjoko Takezava in pianista Akire Egučija, ki sta nastopila 24. oktobra lani v koncertni dvorani Dai-ichi Seimei v Tokiu. Glasbenika sta izvedla tri sonate za violino in klavir Ludwiga van Beethovna: Sonato št. 5 v F-duru, Sonato št. 7 v c-molu in Sonato št. 9 v A-duru.

Aktualno likovno dogajanje, predvsem v Sloveniji, v obliki pogovorov z umetniki, kustosi in strokovnjaki, objavljamo tudi strokovna besedila in občasno opozorimo na večje likovne dogodke v tujini.

Glasbena medigra.

Marko Kravos se v svoji poeziji nenehno giblje med smehom in resnostjo; njegovo priljubljeno ustvarjalno sredstvo je ironija, s katero pogosto mehča težo doživetega oziroma zapisanega. Glejte, še sonce zardeva je naslov cikla šestvrstičnic z drobnimi prizori iz narave in vsakdana, ki jih je avtor leta 2015 prvič objavil na Radiu Slovenija. Duhovite, satirične, mestoma tudi jedke ali blago melanholične verze zaznamujeta ustvarjalčeva lucidnost in erudicija. Interpretira jih dramski igralec Aleš Valič.

Povabilo na koncert je tematsko uglašeno s Petkovim koncertnim večerom, občinstvo povabi k poslušanju s skladbami, ki se glasbeno navezujejo na koncertni večer.

Večeri so namenjeni neposrednim prenosom in komentiranim posnetkom orkestra Slovenske filharmonije, Simfonikov RTV Slovenija in Simfoničnega orkestra SNG Maribor ter mednarodno priznanih gostujočih orkestrov.

22:00
Poročila

Dragi poslušalci, vabimo vas v družbo Nizozemskega Bachovega združenja in dirigenta Josa van Veldohovna ter koncerta z rdečo nitjo Visoke pesmi v nemški baročni glasbi.
Izvajalci so namreč program oblikovali iz del, ki jih je navdihnila ta neštetokrat uglasbena starozavezna pesnitev, tokrat izpod peres zgodnjih baročnih mojstrov Heinricha Schütza, Johanna Hermanna Scheina, Dietricha Buxtehudeja, Christiana Ritterja, Georga Böhma in Johanna Christopha Bacha.
Pri besedilih niso bili zelo izbirčni, zadovoljili so se tudi z uglasbitvami verzov na temo ljubezni in Visoke pesmi: tako v smislu ljubezni med moškim in žensko
kot tudi ljubezni kralja Salomona in pastirice,
ter alegorične razlage, ljubezni Boga do njegove »izvoljenke«, izraelskega ljudstva.
In seveda, zgodnji barok je prispodobe in simboliko Visoke pesmi, v katerem koli tolmačenju že hočete, razlagal s tonskim slikanjem in figurami.
In Pesem pesmi je bila pravi vrelec za baročne padajoče, iščoče, predvsem pa dvigajoče se glasbene figure.

Nocoj se bomo posvetili prvi, prihodnji teden pa drugi polovici posnetka, nastalega v cerkvi sv. Marka v Stuttgartu leta 2013.

V oddaji se posvečamo predvsem ključnim jazzovskim osebnostim, ki so zaznamovali zgodovino jazza. Raziskujemo pa tudi povezave jazzovske glasbe z drugimi umetnostmi – od slikarstva, fotografije do literature.

23:59
Slovenska himna

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov