Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 15. maj. 2021

Ars • Sob, 15. maj.

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Ob 10.05 bo na sporedu oddaja Zborovski panoptikum, v kateri predstavljamo skladbo Mass in Blue britanskega skladatelja Willa Todda, v kateri spaja, kot sam pravi, koral in 12 taktni blues. Mašo bosta izvedla Zbor Madžarskega radia in jazzovski ansambel pod vodstvom Zoltana Pada.

Ob 11h bomo neposredno prenašali družinski koncert iz Slovenske filharmonije. Tokrat bo v ospredju predstavitev večje vokalne zasedbe, zbora. Pod vodstvom Sebastjana Vrhovnika bo Zbor slovenske filharmonije izvajal skladbe različnih glasbenih slogov, od gregorijanskega korala do slovenske ljudske. Koncert je tudi del Filharmonične spletne učilnice, s pomočjo moderatorja bodo mladi poslušalci izvedeli več o pevskem zboru, pevskih glasovih, večglasju in repertoarju za zbor.

Oddaja Oddaljeni zvočni svetovi bo danes na sporedu ob 12.25. Tomaž Rauch v njej drugič predstavlja iransko klasično glasbo in tradicionalne tonovske načine – »dastgah«, ki so v iranski glasbi podlaga, na kateri temeljijo melodije, preostalo pa je prepuščeno ustvarjalnosti in tehnični ter teoretični podkovanosti izvajalca.

Ob 16.10 bodo v oddaji Baletna glasba na sporedu odlomki iz baleta Začaran otok angleškega skladatelja Arthurja Sullivana. Ob 17h sledi šesta oddaja iz cikla Potovanje po Loari v družbi Carla de Incontrere. Začenja se v Illiers-Combrayu, kraju Proustovega otroštva, z glasbo Reynalda Hahna. V nadaljevanju se bomo odpravili v Vendôme, očarljivo mesto z benediktinsko opatijo iz 11. stoletja, ter se na kratko dotaknili ustvarjalnosti Frédérica Chopina, Honoréja de Balzaca in opere Massimilla Doni Othmarja Schoecka. Osrednjo pozornost bomo namenili Pierru de Ronsardu, velikemu francoskemu pesniku 16. stoletja, ki se je rodil v vasi Couture-sur-Loir, le nekaj kilometrov proč od Vendôma. Slišali boste nekaj Ronsardovih pesmi, ki bodo zazvenele v uglasbitvah njegovih sodobnikov ter Camilla Saint-Saënsa, Alberta Roussela in Mauricea Ravela.

V oddaji Sobotni operni večer bo ob 20h na sporedu posnetek komične opere Gioacchina Rossinija Grof Ory. Gre za eno najduhovitejših in najelegantnejših komičnih oper. V naslovni vlogi bo nastopil Juan Diego Flórez, ljubezenskih dogodivščin željan mladenič, ki se preobleče v puščavnika, da bi lažje prišel do grofice Adele. K lažnemu puščavniku se začnejo zgrinjati ljudje, željni nasvetov, med njimi tudi Oryjev vzgojitelj, ki išče svojega varovanca, ter grofov paž Isolier, ki je prav tako zaljubljen v grofico…. Posnetek je nastal 2. februarja 2013 v New Yorku. Zbor in orkester Metropolitanske opere je vodil Maurizio Benini.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Kratki verzi, udarne besede ter veliko tišine med vrsticami, vse to zaznamuje poezijo Gregorja Podlogarja. Uveljavil se je z zbirkama Naselitve in Vrtoglavica zanosa, Odo na manhatanski aveniji je napisal v soavtorstvu s Primožem Čučnikom, nato pa je izdal še zbirke Milijon sekund bliže, Vesela nova ušesa ter zadnjo leta 2016 Svet in svet.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

10:00
Poročila

Tokrat bo naša družba Mass in Blue Willa Todda.
Slišali jo bomo na septembrskem posnetku Zbora Madžarskega radia ter džezovskega ansambla pod vodstvom Zoltana Pada.

Je mešani ali ženski, pa moški, velik, mali, s solisti ali brez, pa še veliko drugih različic. S pevci Zbora Slovenske filharmonije se bomo sprehodili skozi različne glasbene sloge in zasedbe. Boste zapeli z nami?

Zbor Slovenske filharmonije
Jerica Bukovec – dirigentka
Franci Krevh – povezovalec

12:00
Poročila

Slovenski pesnik, novinar in filmski kritik Peter Kolšek se je rodil 17. maja leta 1951 v Celju. Umrl je 3. maja 2019. Je avtor osmih pesniških zbirk, zadnje z naslovom Slavospevi, ki jih pojejo vrane iz leta 2017, kritiških in kolumnističnih knjig, med njimi zbirke kolumn Vaserkeber in druge zgodbe, epistoralnega romana Navadna razmerja, ki sta ga napisala skupaj z Brino Švigelj-Mérat, več pesniških antologij, pa dokumentarno-esejistične monografije Reci tvoji roki, da jo poljubljam, v kateri se je lotil Cankarjevega odnosa do žensk.
S Petrom Kolškom se je leta 2011 pogovarjal Marjan Strojan.

Današnjo oddajo Oddaljeni zvočni svetovi še drugič zapored namenjamo iranski klasični glasbi, v različnih instrumentalnih zasedbah spoznavamo tradicionalne tonovske načine – »dastgah«. V iranski glasbi so ti načini podlaga, na kateri temeljijo melodije, preostalo pa je prepuščeno ustvarjalnosti in tehnični ter teoretični podkovanosti izvajalca … Oddajo je pripravil Tomaž Rauch.

13:00
Poročila

Mozaična oddaja, sestavljena iz prispevkov o izbranih aktualnih dogodkih s področja kulture tekočega tedna in napovedjo dogodkov prihodnjega.

14:00
Poročila

Glasbena medigra.

Room service - zgodbe iz Vzhodne Evrope je naslov esejistične zbirke, v kateri nas avtor Richard Swartz popelje na popotovanje po vzhodni Evropi, kakršna je bila še nedavno. V eseju z naslovom Kjer se Evropa konča, bomo slišali, kako se je nekdanjemu dopisniku stockholmskega dnevnika godilo v Pržemislu, mestu na meji Poljske in Ukrajine.

Sproščeno sobotno popoldansko druženje ob jazzovski glasbi različnih smeri pripravlja glasbeni urednik Hugo Šekoranja.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Na kakšno glasbo pleše Giselle? Kako je ubran korak Petruške? Baletna glasba s svetovno znanih predstav in tudi iz manj znane plesne literature.

Šesto oddajo iz cikla Potovanje po Loari v družbi Carla de Incontrere začenjamo tam, kjer smo končali prejšnjo, v Illiers-Combrayu, kraju Proustovega otroštva, in z glasbo Reynalda Hahna. V nadaljevanju se bomo odpravili v Vendôme, očarljivo mesto z benediktinsko opatijo iz 11. stoletja, ter se na kratko dotaknili ustvarjalnosti Frédérica Chopina, Honoréja de Balzaca in opere Massimilla Doni Othmarja Schoecka. Osrednjo pozornost v današnji oddaji bomo namenili Pierru de Ronsardu, velikemu francoskemu pesniku 16. stoletja, ki se je rodil v vasi Couture-sur-Loir, le nekaj kilometrov proč od Vendôma. Slišali boste nekaj Ronsardovih pesmi, ki bodo zazvenele tudi v uglasbitvah njegovih sodobnikov ter Camilla Saint-Saënsa, Alberta Roussela in Mauricea Ravela.

Jerneja Ferlež je etnologinja in bibliotekarka. Diplomirala, magistrirala in doktorirala je na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete v Ljubljani. Sprva je ob raziskovanju vsakdanjika Mariborčanov pisala etnološke knjige (Mariborska dvorišča, Stanovati v Mariboru …) in članke, postavljala razstave, sodelovala pri dokumentarnem filmu in v akcijah oživljanja degradiranih urbanih prostorov.
Nekega dne je začela prostovoljno drseti iz dokumentarnega proti literarnemu pisanju in v tej maniri s Petrom Rezmanom napisala knjigo Maribor paralaksa. Nato je začela pisati in objavljati kratke zgodbe. Ob pisanju ves čas gleda fotografije in si predstavlja prostore.
Interpretira Barbara Cerar.

Arsov sobotni večer namenjamo skladbam, primernim utripu in času.

Pesnik, pisatelj, prevajalec in urednik Aleš Šteger v ciklu nove poezije razmišlja o protislovni, skrivnostni, raznoliki naravi človeka. V oddaji objavljamo izbor iz daljšega cikla pesmi v interpretaciji Željka Hrsa.

Grof Ory, na našem posnetku ga poje Juan Diego Flórez, ljubezenskih dogodivščin željan mladenič, odličnik le po nazivu, manj pa po srcu, izrabi priložnost in za svoje podvige izbere čas, ko se možje in fantje podajo na križarski pohod. Prijatelj Raimbaud, interpretira ga Nathan Gunn, mu je svetoval, naj se preobleče v puščavnika, češ da bo tako lažje prišel do grofice Adele, vlogo interpretira Pretty Yende. K lažnemu puščavniku se začnejo zgrinjati ljudje, ki so željni nasvetov, in tja pride tudi Oryjev vzgojitelj, na našem posnetku bo to Nicola Ulivieri, ki išče svojega varovanca. Tukaj je še grofov paž Isolier, poslušali bomo izvedbo Karine Deshayes, ki je prav tako zaljubljen v grofico Adelo in pride po nasvet k lažnemu puščavniku, v resnici svojemu gospodarju, ki pa ga ne prepozna.
Posnetek je nastal drugega februarja 2013 v New Yorku. Zbor in orkester Metropolitanske opere je vodil Maurizio Benini.

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

Roman Požganica je izšel leta 1939. Obravnava razmere na Koroškem od konca prve svetovne vojne do plebiscita. V romanu iz prevratnih dni je razmišljal tudi o razmerju med nacionalnim in socialnim in v polnosti predstavil eno od težavnejših vprašanj slovenske nacionalne zgodovine. V izbranem odlomku pa Voranc razgrinja svojevrstno simboliko, ki odeva planino Požganico. Za Radio Trst A je odlomek v interpretaciji Štefke Drolc izbrala Marija Centa.

23:59
Slovenska himna

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov