Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 24. maj. 2021

Ars • Pon, 24. maj.

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov

Osrednje delo 2. dela današnje Glasbene jutranjice bo Beethovnova Wellingtonova zmaga ali bitka pri Vitorii, vojna simfonija, ki jo je skladatelj označil za svoje "najbolj opisno delo", kar jih je kdaj zložil.

Interpretacija pesmi ali lirskega zapisa domačih ali tujih književnih ustvarjalcev.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

10:00
Poročila

Oddaja zaznamuje jutra na Programu Ars. Vsak teden je v znamenju enega izmed svetovno znanih ustvarjalcev. Izbor skladateljev pripravljajo uredniki in sodelavci glasbenega programa.

11:00
Poročila

Mozaična oddaja, sestavljena iz prispevkov o izbranih aktualnih dogodkih s področja kulture tekočega tedna in napovedjo dogodkov prihodnjega.

12:00
Poročila

Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

13:00
Poročila

Botanični vrtovi imajo v Evropi zelo dolgo tradicijo, prvega so odprli leta 1544 v okviru Univerze v Pisi. Pri nas je najmlajši prav Botanični vrt v Mariboru. Deluje v okviru Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede, ustanovili pa so ga prav na evropski dan parkov, 24. maja 2002.
Njegova temeljna zadolžitev je ohranjanje biološke raznovrstnosti, vključen pa je v izobraževalne procese od osnovne šole do univerzitetne ravni. Obsega dobrih 18 ha zemljišča blizu Hoč pod Pohorjem. Predstavljata ga direktor, dr. Andrej Šušek in strokovna sodelavka Meta Pivec.

Prestavljamo priznane slovenske in tuje glasbenice - skladateljice, operne in koncertne pevke, instrumentalne solistke, muzikologinje, dirigentke in druge glasbene osebnosti, ki pomembno prispevajo h glasbenem razvoju.

14:00
Poročila

Gosta v oddaji Ars humana o Slovenski tiskovni agenciji bosta Alenka Potočnik, novinarka Slovenske tiskovne agencije ter predsednica Sindikata novinarjev Slovenije, in Bojan Veselinovič, direktor STA. Avtor oddaje Marko Golja je v oddajo povabil tudi Janeza Janšo, predsednika Vlade Republike Slovenije, in magistra Uroša Urbanijo, direktorja Urada vlade za komuniciranje. Oba sta se opravičila. V oddaji pa lahko slišite tudi kratki izjavi Ane Kandare, direktorice Radia Študent, in Bojana Budje, vršilca dolžnosti odgovornega urednika časnika Delo. Nikar ne zamudite.

Nadaljujemo z našim zvočnim sprehodom po dvorih Evrope s Philip Jones Brass Ensemble in njegovo zgoščenko "Glasba z evropskih dvorov", ki jo predstavljamo v aktualnem sklopu oddaj znotraj niza MEDENINA IN PATINA. Tokrat boste lahko slišali tri sonate Domenica Scarlattija, ki bodo zazvenele v priredbah za trobilni ansambel Stephena Dodgsona, Suito za trobila, ki jo je po glasbi Johanna Sebastiana Bacha zložil in priredil pozavnist ansambla Christopher Mowat ter Pavano in Kraljevo lovsko žigo Johna Bulla.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko.

V oddajo smo povabili Ambroža Čopija, umetniškega vodjo festivala Aegis carminis, ter predsednika žirije Mednarodnega solopevskega tekmovanja za mlade pevce Janka Volčanška. Poslušali bomo nekatere izvedbe finalistk in finalistov tekmovanja.

Recenzije so napisale Tonja Jelen, Anja Radaljac, Diana Pungeršič in Ana Geršak.

Oddajo Iz slovenske glasbene ustvarjalnosti bomo tokrat namenili izbranim delom, ki so jih za pihalni orkester oziroma godbo ustvarili Jože Privšek, Nejc Bečan, Tomaž Habe in Emil Glavnik. Najprej bo na vrsti času nadvse primerna Majska suita Jožeta Privška, v osrednjem delu oddaje bosta zvenela Divertimento za pihalni orkester Nejca Bečana in Poema - fantazija za klavir Tomaža Habeta, delo, ki ga je navdihnila Oda Ireni - uspešnica zasedbe Mladi levi, poker štirih izbranih skladb za pihalni orkester pa bo zaokrožila rapsodična in z ljudskimi motivi prepojena Logarska dolina Emila Glavnika.

Glasbena medigra

"Prišel sem od daleč in začel na dnu. Ampak usoda je bila jasna. Zdelo se mi je, da gleda naravnost vame in v nikogar drugega." To so besede Boby Dylana iz knjige Zapiski (Didakta, 2005). V njej razmišlja o odločilnih trenutkih na svoji razgibani glasbeni in kot se je izkazalo tudi literarni poti. Za svoje delo je leta 2016 prejel Nobelovo nagrado za književnost. Skozi Dylanove oči in širino njegovih misli spoznamo razvpiti Greenwich Village okrog leta 1961, ko je prvič prispel na Manhattan. Izleti v New Orleans, Woodstock, Minnesoto in proti zahodu, na katere nas Dylan prav tako popelje, pa dajejo Zapiskom intimen in oseben podton. Za oddajo smo izbrali odlomek z začetka knjige, ki jo je v slovenščino prevedel Matej Krajnc. Odlomek v oddaji, posneti leta 2016 v studiih Radia Slovenija, interpretira dramski igralec Igor Samobor.

Stanko Klinar je jezikoslovec anglist, prevajalec, esejist in gornik. V slovenščino je prevedel leposlovne knjige, med njimi Conana Doyla in Zana Greya, v angleščino pa knjigo Zakladi Slovenije. V oddaji boste slišali njegov esej O Triglavu ... in še malo čez. Besedilo je bilo objavljeno v Mohorjevem koledarju 2013. Vmesni glasbeni vložki, ki jih je izbral Mihael Kozjek, so odlomki iz baletne suite Zlatorog Janija Goloba v izvedbi Orkestra Slovenske filharmonije pod vodstvom Lovrenca Arniča. Oddajo je oblikoval tonski mojster Maks Pust. Esej sta prebrala Mateja Perpar in Ivan Lotrič.

Na koncertu Filharmoničnega orkestra Francoskega radia, ki je bil posnet 22. januarja v Pariški filharmoniji, je finski dirigent Santtu-Matias Rouvali, vzhajajoča zvezda dirigiranja, postavil skrivnostne in spokojne vizije narave v Sibeliusovi Šesti simfoniji nasproti čustvenim vzponom slavne »Patetične« simfonije Petra Iljiča Čajkovskega. V središču pa je bila francoska premiera orkestralne verzije skladbe Wires/Žice skladatelja Bryceja Dessnerja, ki se je predstavil tudi kot solist na električni kitari.

22:00
Poročila

A. T. Linhart - oče slovenske dramatike in gledališča, pesnik, zgodovinar, arhivar, knjižničar, šolski nadzornik, tajnik deželnih stanov, predvsem pa mož, ki je sredi 18. stoletja "ugledal svetlobo novega časa". V duhu kulturnega in političnega konteksta Linhartovega časa nas radijski dokumentarec s pomenljivim naslovom »A.T.L.« v telegrafsko enciklopedičnem stilu vpelje v turbulentno obdobje Evrope in nam predstavi Linharta kot upornika, entuziasta in ponosnega Slovenca. V dokumentarni radijski igri A.T.L. so uporabljeni dokumenti o zgodovini slovenskega gledališča, posnetki iz uprizoritev različnih slovenskih gledališč, fragmenti iz radijskih oddaj kakor tudi glasbeni in govorni citati Linhartovih sodobnikov.

Avtor priredbe, režiser in dramaturg: Aleš Jan
Ton in montaža: Staš Janež
Glasbena oblikovalka: Darja Hlavka
Asistentka režije: Helena Mugerle

Anton Tomaž Linhart: Uroš Smolej
Življenjepiska I : Maša Derganc
Življenjepiska II :Sabina Kogovšek
Kronist I: Zvone Hribar
Kronist II: Boris Ostan
Bralec: Aleš Valič

Traja: 29'35
Produkcija Uredništva igranega programa
Posneto v studiih Radia Slovenija 2005

Glasbena medigra

Oddaja prinaša novosti s sodobne jazzovske scene, obravnava pa tudi zanimive zgodovinske jazzovske teme.

23:59
Slovenska himna

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov