Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 24. maj. 2021

Prvi • Pon, 24. maj.

00:00
Poročila

V mesecu majo prevladuje pravo čebelje rojilno razpoloženje. Čebelice vzgojijo novo matico, ko ta odloči, da je čas, da zapustijo svoje domovanje, se družina odpravi. Zato ste morda naleteli na grozde čebel na drevesih, v grmovjih, dimnikih. Takrat ne pridejo na pomoč le gasilci, velikokrat so podizvajalci teh del prav čebelarji, ki čebele ujamejo in naselijo v panj. Biti čebelar pomeni biti 'tavžent mojster'. Treba je znati tudi popraviti, pobarvati panj, domisliti inovacije, svet čebelarja je zelo širok. Skrb za čebele pomeni samo en delček. O tej esenci življenja na našem planetu bo v nedeljo ob polnoči z voditeljico Vesno Topolovec govoril Rok Šteblaj, čebelar, predsednik Čebelarskega društva Ig, tudi član upravnega odbora pri Čebelarski zvezi Slovenije. Ne zaspite.

01:00
Poročila

02:00
Poročila

Zakaj se vsi družinski člani trudijo prikriti spolno zlorabo otroka in kako se to odraža v njegovem življenju in širše - v družbenih odnosih, kako se lahko rešimo iz brezna zanikanja in potlačitve oz. kako nas lahko na koncu življenje v to prisili,
zakaj je nujno, da se ljudje spoprijateljimo s svojim življenjem, razvijemo svoje edinstvene vrednote in odstremo tančice, za katerimi se skriva stanje sreče? O vsem tem v oddaji Med štirimi stenami skozi osebno zgodbo Maje Megla, avtorice knjige Smem biti to, kar sem. Pred mikrofon jo je povabila Cirila Štuber.

03:00
Poročila

03:15
Pop panorama repriza

04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodno-zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno-zabavne glasbe.

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Jutra na Prvem prinašajo tudi razmisleke o temeljnih življenjskih, religioznih in duhovnih vprašanjih. V Duhovni misli avtorji, pogosto na podlagi svetopisemskega ali kakšnega drugega znanega besedila, govorijo o zmeraj aktualnih, eksistencialnih temah, s katerimi se človek srečuje od nekdaj. Množica pogledov pod uredniškim vodstvom Petra Franka ob glasbenem izboru Apolonije Gantar. Vsak dan ob 5.50, ob koncih tednov ob 6.50. Na Prvem.

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar

06:15
Vreme z meteorologom

Vsak ponedeljek zjutraj vtipkamo klicno kodo naših dopisnikov in sodelavcev ter preverimo aktualno dogajanje v različnih državah sveta.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

08:00
Poročila

V življenju nas zanimajo, vznemirjajo, motijo ali veselijo najrazličnejše stvari. Majhne in velike. Pomembne, pa tudi tiste nekoliko manj opazne. Dobro je, če na vsako vprašanje najdemo odgovor strokovnjaka. V tematsko zelo pisanem Svetovalnem servisu lahko svoje vprašanje zastavite po telefonu 01 475 22 22 oziroma elektronskem naslovu radioprvi@rtvslo.si in dobite strokovni odgovor. Na Prvem, vsak delavnik od 8.05 do 8.30.

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.

08:42
Obvestila

09:00
Poročila

Rubrika izpostavlja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju, novih glasbenih izdajah ter izpostavlja pregled glasbenih vsebin na Prvem.

10:00
Poročila

Muldisciplinarna ekipa strokovnjakov, ki se pri svojem delu ukvarjajo z otroki in mladostniki, je na pobudo primarnih pediatrov pripravila Smernice o priporočeni povprečni uporabi zaslonov v prostem času pri otrocih in mladostnikih. Gre za prva slovenska priporočila, zelo dobrodošla in dragocena, ki bodo služila tako staršem kot vsem tistim, ki so kakorkoli povezani z otroki: vzgojiteljem, učiteljem, psihologom, specialnim pedagogom, pediatrom, logopedom in drugimi.

11:00
Poročila

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Različne vsebine v pomoč maturantom pri pripravi na splošno in poklicno maturo: od tega, kako se napiše maturitetni esej, do tega, kje pri posameznih predmetih po nepotrebnem izgubljajo točke.

Primež epidemije pri nas zlagoma popušča. Število novih okužb s koronavirusom je včeraj prvič po sedmih mesecih padlo pod 100, bližamo se zeleni fazi.


Ostale teme:
- Dijaki začeli samotestiranje na koronavirus
- Zahod ostro proti beloruskemu zadržanju letala
- Znani nominiranci za nagrade kresnik

Drugi poudarki:
Težave višje in visoke šole na Ptuju
V Murski Soboti prenovili in povečali zavetišče za brezdomce
Julijana trail dobiva tudi kolesarsko različico

13:53
Osmrtnice, obvestila

14:00
Poročila

»Eppur si muove – In vendar se vrti!« je pred stoletji vzkliknil nesrečni italijanski astronom Galileo Galilei. Njegove besede so še danes najprimernejši skupni imenovalec za analizo mednarodnega dogajanja, ki ga ponujamo v istoimenski oddaji. Splet analitičnega besedila, intervjujev s tujimi in domačimi strokovnjaki in analitiki ter z neposrednimi udeleženci dogodkov daje izčrpen odgovor na eno izmed petih ključnih vprašanj novinarskega dela, namreč ,,zakaj''. Zakaj je neki dogodek pomemben, kateri so vzroki in kakšne bodo posledice, zakaj bo neka zamisel našla pot v zgodovino, neka druga pa ne? O tem ob ponedeljkih ob 14.30 na Prvem.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

17:00
Poročila

Izrael in palestinsko gibanje Hamas sta po 11-ih dneh silovitega obstreljevanja razglasila prekinitev sovražnosti. Bo krhko premirje vzdržalo? Je konflikt vplival na razmerja sil na Bližnjem vzhodu? Kdo je z njim pridobil in kdo izgubil? Ali smo zdaj kaj bližje rešitvi izraelsko-palestinskega spora?

Odgovore iščejo voditelj Blaž Ermenc in gostje:
- Jernej Mueller, generalni direktor Direktorata za skupno zunanjo in varnostno politiko na zunanjem ministrstvu,
- doktor Primož Šterbenc, strokovnjak za Bližnji vzhod, predavatelj na Fakulteti za management Univerze na Primorskem,
- Boštjan Videmšek, novinar in publicist,
- Karmen Švegl, bližnjevzhodna dopisnica.

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Vztrajnost je usmerjena pozornost na neko dejavnost oziroma na cilj, ki si ga zadamo. Pot do cilja je lahko dolga, posuta s številnimi preizkušnjami, tudi za našo vztrajnost. Slednja pa pomeni neko dolgoročno in skozi čas razširjeno delovanje, s katerim sledimo zastavljenemu - pa naj si bo, da se nečesa novega naučimo, kaj dokončamo ali pa kaj drugega. Prizadevnost, da to dosežemo, pa lažje zori, če se pomirimo in se znamo spopasti tudi z napetostjo in dvomi ter odlašanjem. O vsem tem nam pripoveduje prof. dr. Borut Škodlar v tokratni vaji.

Pesem o maju in pravljica o tem, kdo bo nabral več regratovih lučk.\t\t\t
Pripovedujeta: Srečo Špik in Violeta Tomič. \t
Napisal: Franci Lackovič.
Posneto v studiih Radia Slovenija 2012.

Tržaški slovenski literat Marko Kravos je postal vitez italijanske republike. Predsednik Mattarella ga je namreč odlikoval z "Redom za zasluge" na kulturnem, umetniškem in družbenem področju. V Slovenski študijski knjižnici v Celovcu v projektu Bralna značka sodelujejo več kot 40 let. Z Danico Bojković, predsednico društva Ajda iz Umaga, potegnemo črto po 10-letnico delovanja. Z oblikovalko umetniške keramike Leo Bernetič Zelenko pa se pogovarjamo o Grožnjanu, nekoč mestu umetnikov, ki to ni več. Kako pa je z razvojnim programom slovenskega Porabja?

21:00
Poročila

Romi so na poti iz Indije v Evropo pogosto privzemali vero in verske običaje lokalnega prebivalstva, kjer so se naselili. Podobno je bilo tudi na ozemlju Slovenije, saj je večina Romov pri nas rimokatoliške veroizpovedi. La malo kje pa se romski otroci udeležujejo verskih obredov, zato so na Dolenjskem storili korak dlje, kjer pouk verouka poteka v romskem naselju. Vsak teden otroke v Skupnostnem centru Brezje Žabjak obišče romski katehet. Ob mednarodnem dnevu muzeju smo obiskali še evropski muzej romske kulture in zgodovine v Murski Soboti ter si ogledali nove prostore romskega društva Romano Pralipe iz Maribora.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Antonis Antoniou: Zid bo padel s pokom. Ciprski glasbenik je na samostojnem albumu prvencu ustvaril sodobne protestniške pesmi ob spremljavi grške lutnje curas, zvokov analognega sintetizatorja in skupka mračnih ritmov, izvabljenih iz bencinskih sodov. https://radioprvi.rtvslo.si/2021/05/etnofonija-50/

23:00
Poročila

»Prišel sem od daleč in začel na dnu. Ampak usoda je bila jasna. Zdelo se mi je, da gleda naravnost vame in v nikogar drugega.« To so besede Boby Dylana iz knjige Zapiski (Didakta, 2005). V njej razmišlja o odločilnih trenutkih na svoji razgibani glasbeni in kot se je izkazalo tudi literarni poti. Za svoje delo je leta 2016 prejel Nobelovo nagrado za književnost. Skozi Dylanove oči in širino njegovih misli spoznamo razvpiti Greenwich Village okrog leta 1961, ko je prvič prispel na Manhattan. Izleti v New Orleans, Woodstock, Minnesoto in proti zahodu, na katere nas Dylan prav tako popelje, pa dajejo Zapiskom intimen in oseben podton. Za oddajo smo izbrali odlomek z začetka knjige, ki jo je v slovenščino prevedel Matej Krajnc. Odlomek v oddaji, posneti leta 2016 v studiih Radia Slovenija, interpretira dramski igralec Igor Samobor.

Ob ponedeljkih oddajo Za prijeten konec dneva pripravlja Zvone Tomac. V njej predstavlja zgodovinske posnetke in izdaje del, ki so izšla pri ZKP RTV Slovenija. O sredah pa oddajo voditeljsko in glasbeno pripravlja Anja Rupel, ki spremlja aktualne glasbene dogodke s področja domače in tuje popularne glasbe, včasih pa se zakoplje tudi v radijski arhiv.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov